Tužilaštvo i MUP da utvde ko su osobe koje su pjevale u slavu genocida i ratnih zločina i kazni ih u skladu sa zakonom

Tužilaštvo i MUP da utvde ko su osobe koje su pjevale u slavu genocida i ratnih zločina i kazni ih u skladu sa zakonom

Povodom snimka koji se pojavio na društvenim mrežama na kojem su pojedinci za koje sandžački mediji navode da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) – Inicijativa poručuje – ako je to istina, već sutra ne smiju biti policajci. 

Tekst Sandžak pressa o incidentu. 

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji zahtijeva od Tužilaštva i od MUP-a da hitno pokrenu odgovarajuće postupke protiv pripadnika MUP-a koji pjevaju najmorbidniju nacionalističku pjesmu “Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice”. Ova pjesma predstavlja zvučnu podlogu za spomenik Ratku Mladiću koji i dalje stoji u Njegoševoj ulici, kao i za vojnu spomenicu Vinku Pandureviću.    

Pojedinci koji pjevaju ovu pjesmu u javnosti, niti jedan dan više ne smiju biti pripadnici policije. Nacionalističke tenzije koje se podgrijavaju u Beogradu, u Sandžaku proizvode osjećaj straha, nebezbjednosti i uznemirenosti, a snimak na kome policajci pjevaju pjesmu koja poziva na genocid otvaraju stare i nove rane i traume. Iako se jedan od prisutnih policajaca koji je organizovao slavlje na kome se pjevala ova pjesma, Dragan Zeković, javno izvinio putem objave na Facebook-u, epilog ovog slavljenja genocida i ratnih zločina mora biti u odlukama sudova i disciplinskim kaznama MUP-a, a ne na društvenim mrežama. 

Ukoliko istinski želi da unaprijedi povjerenje bošnjačkog stanovništva Sandžaka, zvanični Beograd mora da rasvijetli do kraja zločine u Sjeverinu, Štrpcima i Kukurovićima, da privede pravdi sve nalogodavce, organizatore i počinioce ovih zločina, ali i da prizna i obešteti žrtve i njihove porodice.

Zahtijevamo da MUP hitno obavijesti javnost o postupcima koji su preduzeti protiv pripadnika MUP-a sa snimka. Ukoliko ministarstvo koje vodi portparol Srpskog sveta Aleksandar Vulin ne reaguje, jer se ministar slaže sa porukama koje šalje ova pesma –  očekujemo od premijerke Ane Brnabić da podnese zahtjev za razrješenje ministra Vulina i u skladu sa zakonskim ovlašćenjima obezbijedi da se utvrdi odgovornost pripadnika MUP – navode.

Previous Na Bjelašnici rekordan broj skijaša
Next U Sarajevu završen mural legendarnom Michaelu Schumacheru

You might also like

SANDŽAK

Predsjednica BNV-a čestitala Dan Sandžaka. Marufu Fetahoviću „Pero Ćamila Sijarića“

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić povodom 20. novembra – Dana Sandžaka uputila je čestitku svim građankama i građanima Sandžaka.U čestitki se kaže: „Tog historijskog dana, 20. novembra 1943.

SANDŽAK

Sandžak: Bajram kakav Novi Pazar ne pamti

Kurban Bajram se u Novom Pazaru ove godine obilježava na specifičan način, s obzirom na to da je ovaj grad žarište korone i da je u prethodnih mjesec dana imao

SANDŽAK

‘Nije što ne slavim, nego zbog dešavanja u Palestini’ – odgovor Novopazarke o dočeku Nove godine

Odgovori Novopazaraca na pitanje kako će provesti Novu godinu, da li idu negdje na doček, putuju ili će ostati kod kuće. “Ne slavim Novu godinu. Došli smo kod svojih i