Metacritic – ‘Aida’ najbolji film u 2021. Ispred  hollywoodskih i ostalih ostvarenja

Metacritic – ‘Aida’ najbolji film u 2021. Ispred hollywoodskih i ostalih ostvarenja

Metacritic, poznata web stranica koja objedinjuje recenzije filmova, TV emisija, muzičkih albuma, video igrica… proglasila je bosanski film Kuda ideš, Aida? za najbolji u 2021.

Među 50 najboljih, na prvo mjesto zasjeo je film koji govori djelić onoga što se dešavalo u vrijeme genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Film je proglašen najboljim u dvije kategorije – Zvanični Metacritic najbolji film 2021. i Metacritic najbolji međunarodni film 2021.

-Najbolji ovogodišnji film nije lahko gledati. Nominiran za Oscara za najbolji međunarodni film prije godinu dana, Quo Vadis, Aida? je bosanska ratna drama koja je prvi put počela zarađivati pohvale kada je debitirala na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. (i pokupila još više oduševljenja kada je konačno stigla u američka pozorišta u martu 2021.).

Film, fikcionalizovana priča smještena usred stvarnih događaja, odvija se u Srebrenici 1995. godine gdje prevoditeljica UN-a (Jasna Đuričić) služi kao naše oči u užasnim događajima nakon preuzimanja grada od strane vojske bosanskih Srba, dok su hiljade civila zaklani dok snage UN-a ne žele ili ne mogu djelovati. To je mučan film bosanske spisateljice i rediteljke Jasmile Žbanić – navode.

Podsjetićemo da je ‘Aida’ dobila veliki broj nagrada u protekloj godini, a u decembru proglašen je za najbolji u Evropi na dodjeli Evropske filmske nagrade, uz najbolju glumicu i rediteljku.

Previous Počela zimska čarolija u Konjicu, otvoren "Zimski grad"
Next Kulturno naslijeđe Počitelja zaglavljeno u birokratiji

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Dževad Karahasan je često nazivan glasom Bosne – Sarajevo sadrži sve što čini svijet zapadno od Indije

Bosanskohercegovačkom piscu Dževadu Karahasanu je 12. oktobra u Narodnoj biblioteci posthumno dodijeljena nagrada Fritz Csoklich za demokratiju 2023. godine.  Piše: Karl-Markus Gauß, austrijski pisac Dževad Karahasan je često nazivan glasom Bosne. Kada

KULTURA I UMJETNOST

Knjiga “One Book For Peace” poslala poruku mira iz Bosne i Hercegovine

Na Internacionalnom festivalu kreativnosti Cannes Lions, projekat ONE, odnosno “One Book For Peace” iz Bosne i Hercegovine, dobio je tri prestižne Lions nagrade. Među 46.000 prijavljenih radova, autorski rad Mirnesa

KULTURA I UMJETNOST

Na današnji dan preminuo pjesnik Aleksa Šantić

  Na današnji dan 1924. godine u Mostaru je preminuo Aleksa Šantić, jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjesnika. Rođen je 27. maja 1868. godine u Mostaru gdje je proveo veći dio