Aktivisti iz glavnog grada u Neumu – traže pregovore u institucijama

Aktivisti iz glavnog grada u Neumu – traže pregovore u institucijama

Grupa aktivista iz Sarajeva “Restart BiH”, pod inicijativom “Buđenje građana”, stigla je u Neum. Oni su jučer protestirali nezadovoljni jer je pregovori o izmjenama Izbornog zakona odvijaju van institucija Bosne i Hercegovine, javlja FTV.

U Daytonu smo imali kompromisna rješenja, pod prijetnjom topova, kazao je aktivist Suad Đozić: “Danas nemamo ništa od toga, imamo samo blokade – i Federacije i države – koje trebaju da se riješe na drugačiji način. Vode se pregovori o marginalnim temama. Ako imamo automobili gdje su svi dijelovi pokvareni, a priča se o stop svjetlima, nešto nije uredu s tim. Pregovarači ne predstavljaju građane BiH. Čak i stranke koje su se ogradile od pregovora – prije sve SDP i DF – saučesnici su jer nisu došli umjesto građana da spriječe pregovore”.

Jedna od sudionica prosvjeda Enisa Bukvić kazala je kako zahtijevaju da se svi politički akteri okupljeni na pregovorima u Neumu “raziđu i obustave sve aktivnosti rastakanja države”.

Od pravosudnih organa traže, dodala je, da se hitnom akcijom privedu i uhapse svi akteri koji u Neumu “sudjeluju u direktnom udaru na Bosnu i Hercegovinu”.

“Pozivamo Predsjedništvo BiH da sve međunarodne aktere koji sudjeluju u rušenju države proglase ‘persona non grata’ i da zatraže njihovo napuštanje države. Pozivamo i sve patriotske predstavnike građana u institucijama Bosne i Hercegovine da javno istupe i stanu u zaštitu ustavno-pravnog poretka”, dodala je Bukvić.

Apelirala je i na visoke funkcionere država UN-a i EU da stanu u zaštitu vladavine prava i pošalju javne poruke da niko u njihovo ime ne smije voditi pregovore u Bosni i Hercegovinu.

Previous Kako su Bošnjaci cijeli rat čuvali srpsko selo kod Goražda
Next Jusuf Nurkić - jedan od najproduktivnijih centara u Zapadnoj konferenciji

You might also like

NAŠI DANI

U USK SUTRA DAN ŽALOSTI

Vlada USK-a proglasila je 29. januar, dan ukopa trojice mladića, stradalih u saobraćajnoj nesreći, Danom žalosti, javlja rtvusk. Vlada USK-a donijela je Odluku o proglašenju 29. januara Danom žalosti u

NAŠI DANI

Obilježena 24. godišnjica zločina u Snagovu kod Zvornika: Strijeljano, pa zapaljeno 36 Bošnjaka

Izložbom fotografija i prigodnim vjerskim programom danas je u Snagovu kod Zvornika obilježena 24. godišnjica stravičnog zločina, tokom kojeg je strijeljano i spaljeno 36 bošnjačkih civila iz ovog mjesta, javlja

NAŠI DANI

Na Kovačima obilježena godišnjica smrti predsjednika Alije Izetbegovića

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, danas je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježena 17. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine. Cvijeće su položile brojne delegacije