Počelo obilježavanje 45. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić”

Počelo obilježavanje 45. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić”

Polaganjem cvijeća na spomen-bistu Džemala Bijedića, ispred rektorata Univerziteta “Džemal Bijedić”, u Mostaru je počeo višednevni program obilježavanja 45 godina rada i postojanja ove ustanove, javlja AA.

Rektor Elvir Zlomušica podsjetio je na dane kada je Univerzitet osnovan, podsjećajući da je bio četvrti u Bosni i Hercegovini u tom trenutku.

“Univerzitet je proglasila Skupština, što su tada pozdravili svi univerziteti u bivšoj Jugoslaviji. Prije Univerziteta u Mostaru, bilo ih je 17 u Jugoslaviji. Iza nas je 45 godina, bilo je uspona i padova, a u svakom slučaju najteži period bio je u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu. Danas imamo značajnu međunarodnu saradnju i dio smo evropskog prostora visokog obrazovanja. Univerzitet je jedan od stubova ovog prostora“, izjavio je Zlomušica.

Zadovoljan je što se odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine zasad nije negativno odrazio na broj studenata na Univerzitetu “Džemal Bijedić“.

“Ako napravimo analizu u posljednjih nekoliko godina, drastičan pad broja studenata se ne bilježi. S obzirom na atraktivnost nekih studijskih programa, mi smo to najmanje osjetili“, rekao je.

Edina Špago – Ćumurija, prorektorica za međunarodnu saradnju, posebno je pohvalila rad i doprinos uposlenika ove ustanove u vremenu pandemije koronavirusa.

“Osnivanjem Fakulteta informacionih tehnologija krenulo se u određeno stratešku informatizaciju. Prije pandemije smo imali pripremljenu platformu i radili obuke sa profesorima. Pandemiju smo spremni dočekali i prevazišli je. U lokdaunu smo stopostotno isporučili nastavu“, kazala je.

Program obilježavanja će biti nastavljen promocijom i prezentacijom publikacije “45 godina Univerziteta Džemal Bijedić”, dok će u petak najboljim studentima biti uručene rektorove nagrade. Za vikend je planirana promocija doktora nauka, izložba u saradnji sa Muzejom Hercegovine te sportska takmičenja u šahu i karateu.

U ponedjeljak će se ovim povodom održati i svečana sjednica Senata Univerziteta, a dani iza toga rezervisani su za prezentacije projekata i svečanosti. Cjelokupni program odvijat će se uz obavezno poštivanje važećih higijensko-epidemioloških mjera.

Džemal Bijedić bio je ugledni političar i društveno-politički radnik iz Bosne i Hercegovine u tadašnjoj SFR Jugoslaviji. Poginuo je u avionskoj nesreći kod Kreševa (BiH) 18. januara 1977. u 59. godini života.

Previous Ministrica vanjskih poslova u posjeti Kraljevini Belgiji
Next Otvoren Festival Sarajevska zima 2022

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Lišen slobode osumnjičeni za ratni zločin u Balatunu kod Bijeljine

Operativnim radom Tužilaštva BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, nakon 3 mjeseca lociran je i lišen slobode osumnjičeni za ratni zločin u Balatunu kod Bijeljine u mjesecu septembru 1992.

NAŠI DANI

Šarović: Dodik aktivirao MAP i prodao Republiku srpsku

Predsjednik SDS-a i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kritikovao je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika kazavši da je aktivirao MAP i prodao

NAŠI DANI

Podrška Grada Sarajeva: Vijećnica u bojama zastave Ukrajine

Sarajevo ne smije šutjeti dok nad bilo kojim gradom bdije sudbina kakva je devedesetih bdila nad nama. Stojimo uz građane Kijeva, stojimo uz građane Ukrajine! Nijedno dijete ne smije ostati