Džaferović: Vučić se postavlja kao sponzor Dodikovog udara na ustavni poredak Bosne i Hercegovine

Džaferović: Vučić se postavlja kao sponzor Dodikovog udara na ustavni poredak Bosne i Hercegovine

Izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj osporava odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u pogledu državne imovine Bosne i Hercegovine, predstavlja direktno miješanje u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, kazao je danas Feni član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Kako je naveo, miješanjem u unutrašnje stvari koje se tiču suvereniteta Bosne i Hercegovine Vučić krši obavezu koju Srbija ima po Dejtonskom mirovnom sporazumu, a ko tvrdi da poštuje Bosnu i Hercegovinu i Dejtonski sporazum mora poštovati Ustavni sud BiH i njegove odluke.

“Ustavni sud BiH je svojim odlukama dao odgovore na pitanja vezana za državnu imovinu i svi u Bosni i Hercegovini i van BiH su dužni da poštuju te odluke”, podvukao je Džaferović.

Aktuelni pokušaj vlasti entiteta RS da kroz neustavni zakon u entitetskoj skupštini prisvoje vlasništvo nad državnom imovinom, predstavlja direktan udar na ustavni poredak i Dejtonski sporazum, stava je Džaferović.

“Sve je to, uz pokušaj otimanja ovlasti državnom pravosuđu, dio secesionističkog projekta koji predvodi lider SNSD-a Milorad Dodik. Evidentno je da se predsjednik Srbije, podržavajući neustavne poteze entiteta RS u vezi sa državnom imovinom, nameće kao sponzor Dodikovih aktivnosti na potkopavanju ustavnog poretka i stabilnosti BiH”, zaključio je Džaferović.

Previous Najbolji poslovni rezultati Hifa - Oil Grupacije sa ukupnim prometom od 825 miliona KM u 2021. godini
Next Hrvatski putopisac u Bosni sredinom 19. vijeka - Bošnjaci (turski i kršćanski) i bosanski jezik

You might also like

NAŠI DANI

Mahmutćehajić: Unutarnji sukobi u Bosni uvezeni iz vana

  Rusmir Mahmutčehajić, akademik i nekadašnji potpredsjednik Vlade Bosne i Hercegovine, gostujući na N1 televiziji  kazao je da je zemlja, prošlost, sadašnjost i budućnost zajedničko narodima u Bosni i Hercegovini.

NAŠI DANI

Dobrodošli u ‘Otvoreni Balkan’ – u Srbiji rehabilitovan četnički koljač Nikola Kalabić

Nekadašnji komandant Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini Nikola Kalabić pravosnažno je rehabilitovan, nije sarađivao sa okupatorom, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda u Beogradu. Nova.rs sve opisuje naslovom ‘Teška

NAŠI DANI

Muslimani u Sloveniji grade IC i džamiju: Prvu džamiju u toj zemlji izgradili su bošnjački vojnici u Prvom svjetskom ratu

Gradnja ljubljanskog Islamskog kulturnog centra, za koji je ideja pokrenuta 1969. godine, počet će tokom tekućeg mjeseca. Centar će biti izgrađen u središnjem dijelu grada, a zauzimat će površinu od