SDA u naletu u TK: Povratak na vlast, uspješna ‘ponder priča’ i zimsko pojačanje iz konkurentske stranke

SDA u naletu u TK: Povratak na vlast, uspješna ‘ponder priča’ i zimsko pojačanje iz konkurentske stranke

Ovih dana Stranka Demokratske Akcije u Tuzlanskom kantonu bilježi pobjede u nizu.

Prvo je na prijedlog zastupnika ove stranke, Salko Zildžić, u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH prošla inicijativa o takozvanom ‘ponderu 2’, odnosno novoj raspodsjeli sredstava po kantonima iz federalnog budžeta, a što bi trebalo rezultirati i s više izdvojenog novca za ovaj kanton. Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine usvojen je sinoć (četvrtak) i u Domu naroda. Iz TK svi su bili za isti, bez obzira na stranku.


Dobre vijesti za SDA stigle su prethodne sedmice – pala je i Vlada TK predvođena Kadrijom Hodžićem (SDP), a u novoj će SDA dobiti i premijersko mjesto (kako je danas potvrđeno mandatar za sastav nove vlade je 34-godišnji Irfan Halilagić).

SDA je dugo bila vlast u TK, pa i nakon posljednjih izbora 2018., ali je izgubila istu kombinacijama drugih stranaka početkom 2021. Nova kombinatorika vraća ih na vlast.


A danas stiže vijest da je SDA pristupio Azmir Husić (ranije PDA), zastupnik u Parlamentu FBiH. Husić je poznati biznismen i sportski radnik. Sportskim rječnikom rečeno – pojačanje SDA u ‘zimskom prelaznom roku’.
Da li će sve rezultirati i dobrim izbornim rezultatom za ovu stranku ostaje da se vidi nakon najavljenih jesenjih izbora.

Previous Poljoprivredni proizvodi Koraja zastupljeni u zemljama Evropske unije
Next Tragikomična propaganda Moskve o plaćenicima u Ukrajini - činjenice pokazuju sasvim drugo

You might also like

NAŠI DANI

Čerkez: Došlo vrijeme da proglasimo kraj epidemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez izjavio je za Fenu da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila kraj pandemije koronavirusa, te da u narednom periodu očekuju, također, da bude proglašen kraj

ŽIVOT

Brčko: Gradonačelnik upriličio prijem za Elvisa i Mirena koji su spasili dva dječaka od utapanja u Savi

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je u Vijećnici upriličio prijem za Elvisa Kadića i Mirena Ibrahimovića koji su prije nekoliko dana spasili dva dječaka od utapanja

NAŠI DANI

Armenci položili oružje u Nagorno-Karabahu: Azerbejdžan želi iskoristiti povoljan trenutak i ostvariti konačnu pobjedu

Vlasti Nagorno-Karabaha pristale su da prekinu vatru, javljaju ruski i armenski mediji, pozivajući se na informativni centar Karabaha. Azerbejdžan, koji je jučer počeo granatiranje Karabaha u okviru “antiterorističke operacije”, potvrdio