Tragikomična propaganda Moskve o plaćenicima u Ukrajini – činjenice pokazuju sasvim drugo

Tragikomična propaganda Moskve o plaćenicima u Ukrajini – činjenice pokazuju sasvim drugo

Mi ćemo uputiti službeni upit Ambasadi Rusije u Sarajevu u vezi sa ovom izjavom

Ako gospodin Lavrov ima neke informacije o takvim aktivnostima u BiH nadam se da ih je i prije nego ih je javno objavio podijelio sa našim sigurnosnim službama. Zvaničnici bi trebali u javnosti iznositi samo provjerene informacije. Posebno kada govore o drugim državama i posebno kada je u pitanju sigurnost ili stabilnost – istakla je danas Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova naše zemlje nakon što su mediji prenijeli izjavu njenog ruskog kolege, Sergeja Lavrova.

U intervjuu za RT Lavrov je danas rekao da Moskva ponovo provjerava informacije koje sugeriraju da se “plaćenici regrutiraju za raspoređivanje u Donbasu iz Republike Kosovo, kao i iz Albanije i Bosne i Hercegovine”.

Lavrov je komentirao stanje na Zapadnom Balkanu rekavši da je regija “daleko od procvata”.

“Kosovo i neki drugi dijelovi Zapadnog Balkana postaju leglo kriminala. Postoje teroristi, dileri droge. To je mjesto za regrutaciju plaćenika koji učestvuju u sukobima koji se postepeno raspiruju, uključujući i Sjedinjene Države. Postoje informacije da se plaćenici regrutiraju na Kosovu, u Albaniji, Bosni i Hercegovini i šalju u Donbas, između ostalog, kako bi Rusiju izbacili iz ravnoteže. Sada ponovno provjeravamo tu informaciju”, rekao je ministar vanjskih poslova, prenose mediji.

Reagovalo je i državno Ministarstvo sigurnosti.

 Nijedan državljanin Bosne i Hercegovine ne nalazi se na području Ukrajine na strani ukrajinskih snaga, saopćeno je danas iz Ministarstva sigurnosti BiH (MSBiH).

Odgovor je to na više upita medija i zahtjeva za komentar vezano za izjave o navodnom regrutiranju i upućivanju plaćenika iz Bosne i Hercegovine u Ukrajinu.

– U ovom trenutku, prema dostupnim podacima, nijedan državljanin Bosne i Hercegovine ne nalazi se na području Ukrajine na strani ukrajinskih snaga – navodi se u saopćenju.

Činjenice potpuno suprotne izjavama ruskog ministra – bosanski državljani na proruskoj strani

– “Počivaj u miru, Leso”, napisali su članovi navijačke skupine Delije Benkovac.

Leso je, zapravo, Dimitrije Saša Karan. Rođen je Bosni i Hercegovini, u gradu Foča, 1992. godine. Poginuo je u junu 2017. godine, boreći se sa ruskim dobrovoljcima na strani Bašara Al Asada u Siriji. Prije odlaska u Siriju, ovaj Fočak je ratovao u Ukrajini. Bio je pripadnik Srpskog husarskog puka, piše Istraga.ba.

“A mene zovu Bata. Ime mi je Radomir Počuča. Nadimak – Grizli”, kazao 2014. godine ovaj Srbijanac, inače bivši novinar TV Pink.

Ali nisu Srbijanci bili jedni dobrovoljci koji su u Ukrajini ratovali za proruske separatiste.  Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak je kazao da službe te države provjeravaju informacije o angažmanu bh. državljana na području Donbasa.

“Dobrovolec”, piše na krstu postavljenom na ukrštenim mačevima. Na donjem dijelu krsta napisano je Donbas. Tako je izgledao oreden koji je 19. januara 2017. godine uručen Slavenku Kuzmanoviću.

Inače, najmanje sedmorica bh. državljana bili su pripadnici proruskih paravojnih formacija koje su ratovale ili još uvijek ratuju na području Ukrajine.

U martu 2020. godine, u prvom slučaju suđenja zbog ratovanja u Ukrajini, Sud BiH optužbi je oslobodio Gavrila Stevića. Optuženi je oslobođen optužbe da se u Rostovu, područje Luganjska, kao dobrovoljac, zajedno s drugim osobama iz BiH i Srbije, pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda-jedinice „Jovan Šević“ koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine. Stević je tokom sudskog procesa priznao da je boravio u Ukrajini, ali iz drugih razloga.

U Ukrajini je ratovao i Nemanja Ponjević. On je rođen u Donjem Vakufu. Posjeduje u srbijansko državljanstvo. Od svih bh. državljana on ima najduži staž na ukrajinskom ratištu.

Davor Savičić zvani Elvis je rođen u Doboju. Za proruske formacije ratovao je u Ukrajini i u Siriji.

Savičić je bio pripadnik navodne zaštitarske agencije Wagner. Poslije akcija u Donbasu, preselio je u Rusiju. Živi u Rusiji, gdje se u gradu Krasnodar bavi ugostiteljstvom.

Radoslav Milojević je rođen u Njemačkoj, ali posjeduje bh. pasoš. Uglavnom boravi na teritoriji Njemačke, a povremeno odlazi u Ukrajinu gdje se bori na strani ruskih paravojnih formacija. Obuku je prošao na jednoj od tzv. baze za obuku u Rostovskoj oblasti. U Ukrajini je boravio od marta 2015. godine. 

Osim njih, u Ukrajini je boravio i Živan Vuksanović iz Pelagićeva. Za Tužilaštvo BiH on je bio samo svjedok, piše Istraga.

U izjavi od decembra 2018. ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksander Aleksandrovič rekao je da je više od 300 građana te zemlje otišlo da se bori na proruskoj strani.

AJB, uz ostale medije, pisala je o ovoj temi 2018.

https://balkans.aljazeera.net/opinions/2018/9/8/srpski-cetnici-kao-ruski-ratnici-u-ukrajini

Previous SDA u naletu u TK: Povratak na vlast, uspješna 'ponder priča' i zimsko pojačanje iz konkurentske stranke
Next Vogošća ima sve više đaka, potrebno proširiti školske kapacitete

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Postavljen dezinfekcioni tunel u centru Visokog

U ulici Branilaca u Visokom postavljen je dezinfekcioni tunel u cilju efikasne borbe s pandemijom koronavirusa (COVID-19). Ovaj projekat realizirao je Grad Visoko u saradnji sa Opštom zadrugom BIOS iz

NAŠI DANI

Vlada Kantona Sarajevo osigurala 400.000 maraka za turiste iz Srbije

Vlada Kantona Sarajevo i Turistička zajednica Kantona Sarajevo će kroz dodjelu 2.000 elektronskih vaučera–kodova Vladi Republike Srbije iskazati svoju zahvalnost prema na njihovoj velikodušnoj donaciji 20.000 vakcina Kantonu Sarajevo u

NAŠI DANI

Ako prestanemo vjerovati u ideju Republike Bosne i Hercegovine izgubit ćemo i ovakvu BiH

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića povodom dodjele priznanja „Počasni građanin općine Bosanska Krupa“ Poštovani građani Bosanske Krupe, poštovani načelniče! Čast mi je da povodom Dana općine Bosanska Krupa mogu