Amra Šabić-El-Rayess pokreće platformu za umrežavanje bosanske dijaspore

Amra Šabić-El-Rayess pokreće platformu za umrežavanje bosanske dijaspore

Amra Šabić-El-Rayess, ugledna profesorica sa prestižnog Columbia Univerziteta u New Yorku, zajedno sa drugim istaknutim članovima bh. dijaspore, pokreće platformu BiHUnited čiji je cilj okupljati organizacije i pojedince koji se zalažu za animaciju i harmonizaciju aktivnosti za građansku, multietničku, suverenu, nezavisnu, funkcionalnu, modernu, mirnu, pravnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi građani i građanke imati jednaka prava.

BiHUnited je nezavisna, neprofitna platforma i nije povezana sa političkim partijama niti podržava političke kandidate.

“Bh. dijaspora je u proteklom periodu stasala u ozbiljnu i kompetentnu intelektualnu snagu koja može i želi konkretno pomoći ekonomskom, akademskom, kulturnom i društvenom razvoju BiH. Posljednja dešavanja i napadi na Bosnu i Hercegovinu i na individualna prava svakog njenog građanina i građanke su probudili kako bh. dijasporu tako i prijatelje Bosne i Hercegovine koji su se sada ozbiljno angažovali na očuvanju mira ne samo u BiH i na Balkanu nego i šire“, istaknula je predsjednica BiHUniteda Amra Šabić-El-Rayess.

Kako je istakla, BiHUnited ne zamjenjuje rad drugih organizacija bh. dijaspore koje marljivo rade širom svijeta, već ima namjeru dodatno ih povezati i potaknuti jaču saradnju među njima i time pretočiti sve individualne napore u jednu kolektivnu, globalnu i pozitivnu silu. BiHUnited se isključivo bavi jačanjem kolektivne svijesti i edukacijom članova dijaspore kao i drugih zajednica da bi se očuvao mir i izgradila prosperitetna Bosna i Hercegovina.

“BiHUnited će raditi na promociji bosanskohercegovačke multikulturalnosti, na tom velikom bogatstvu koje proizlazi iz svih naših različitosti te se zalagati za prosperitetnu, nedjeljivu i građansku Bosnu i Hercegovinu bez diskriminacije i etničke mržnje. Jedan od ciljeva organizacije je i edukacija i promocija kulture sjećanja te suprotstavljanje pokušajima negiranja ili umanjenja razmjera zločina i kvalifikacije genocida“, navedeno je iz BiHUnited.

Svi članovi bh. dijaspore koji žele dati doprinos razvoju jače i bolje Bosne i Hercegovine mogu se priključiti ovoj platformi na zvaničnoj stranici BiHUnited – www.bihunited.org.

Izvor: AA

Previous Tabaković: Tražim lobističku grupu kojoj bi prodali 50 posto potraživanja od RS, Srbije, i Crne Gore
Next Pojedini kantoni trgovinama šalju inspekcije: Namjerno sklanjaju brašno u skladišta?

You might also like

NAŠI LJUDI

Političko organizovanje Bošnjaka Makedonije: Osnovan ‘Bošnjački demokratski savez’

  U Skoplju je danas održana osnivačka skupština političke partije “Bošnjački demokratski savez”. Na osnivačkoj skupštini je bilo prisutno ukupno 99 delegata, Bošnjaka iz različnih krajeva Makedonije, koji su jednoglasno

MADE IN BOSNIA-387

Dizajneri iz Bosne i Hercegovine koji su postali zvijezde autoindustrije

Volimo Ferrarije i Lamborghinije, a možda ih nismo ni vidjeli uživo, kamoli vozili. Ono što volimo jeste njihov izgled, a da toga nismo ni svjesni. U državama koje nemaju autoindustrije,

NAŠI LJUDI

Američki poslovni magazin uvrstio Sarajliju među 30 nadolazećih biznis lidera

  Američki poslovni magazin St. Louis Business Journal uvrstio je Ninu Pržulja među 30 nadolazećih biznis lidera ispod 30 godina starosti. Pržulj je saradnik u kompaniji Thompson Coburn, a izabran