Tabaković: Tražim lobističku grupu kojoj bi prodali 50 posto potraživanja od RS, Srbije, i Crne Gore

Tabaković: Tražim lobističku grupu kojoj bi prodali 50 posto potraživanja od RS, Srbije, i Crne Gore

Nakon presude u Sjedinjenim Američkim Država u korist žrtava rata advokat Sulejman Tabaković traži lobističku grupu kojoj bi prodali 50 posto potraživanja od entiteta RS (BiH), Republike Srbije i Crne Gore – a koja bi se mogla naplatiti iz njihova vlasništva u državnim firmama, odmaralištima, sa bankovnih računa, te od javnih poduzeća, vlasništva nad vodama, šumama, brodovima, avionima itd.

Tabaković je pravni zastupnik Jadranke Cigelj, koja je s još nekoliko žena, zbog torture i silovanja tokom rata 1992/1995.godine, pred sudom u New Yorku u Sjedinjenim Američkim Državama, tužila Radovana Karadžića 1995. godine.

Godine 2000. sud u New Yorku je presudio u korist žrtava. Ali iako presude nikad nisu provedene, pravosnažne su. Tim advokata, među kojima je i Tabaković su pokrenuli procese i sredstva za isplatu odšteta planira potraživati od Srbije i RS.

Tabaković je u izjavi za Fenu potvrdio da su presude operacionalizirane i spremne u svakom trenutku za realizaciju. Da bi bile realizirane presude, mora država da ponudi isplatu.

– Tražim lobistički grupu kojoj bi prodali potraživanja od RS, Srbije, i Crne Gore – državne firme, odmarališta, bankovne račune, javna preduzeća, vode, šume, brodove, avione – kategoričan je Tabaković.

Najlakše bi bilo tako, dodao je, jer se onda može izvršiti pritisak na Srbiju i entitetsku Vladu RS i ukidanje posljedica udruženog zločinačkog poduhvata (UZP).

– Dali bi do 50 posto od ukupnog potraživanja onima koji bi otkupili presude! Sve je spremno, pa i postupak da se Kosovo zaštiti od Srbije i srpskog sveta – poručio je Tabaković.

Sud je u presudi “R. Kadić i dr. protiv Karadžića” odlučio da su krivci dužni žrtvama isplatiti odštetu u iznosu od 750 miliona dolara, a u drugom predmetu “Jane Doe protiv Karadžića” iznos od 4,9 milijardi američkih dolara.

Izvor: Agencije

Previous Ministar Dedić posjetio Bimal: Povećati domaću proizvodnju uljarica
Next Amra Šabić-El-Rayess pokreće platformu za umrežavanje bosanske dijaspore

You might also like

RIJEČ

Još od 1989-te Beograd se spremao za agresiju na Bosnu i Hercegovinu

Zašto u našoj tužbi protiv SR Jugoslavije/Srbije nikad nije korišten dokazni materijal iz dokumenta Službe državne bezbjednosti Srbije koji sam 1989. godine objavio u zagrebačkom tjedniku “Danas”, koji je bio

NAŠI DANI

Bivši šefovi Državne bezbjednosti Srbije suočeni s doživotnim zatvorom

U završnim riječima na drugom haškom suđenju šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišići i Franku Simatoviću tužilaštvo je tražilo kaznu doživotnog zatvora za obojicu, a njihove odbrane potvrđivanje oslobađajuće presude.

RIJEČ

Jedan od najvažnijih geopolitičkih momenata kada su Komšić i Džaferović odbili sastanak sa ruskim ministrom vanjskih poslova

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), iz Ljubljane u razgovoru za Faktor smatra da se jedan od najvažnijih geopolitičkih momenata u Bosni i Hercegovini desio