Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu studenti iz 45 država

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu studenti iz 45 država

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), koji je u vlasništvu Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF), već godinama pruža kvalitetno obrazovanje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) prof. dr. Ahmet Yildirim u razgovoru za Anadolu Agency govorio je o radu ove visokoškolske ustanove u kojoj studiraju studenti iz brojnih zemalja.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu osnovan je 2003. godine, a sa obrazovnim aktivnostima počeo je 2004. IUS trenutno ima 1.700 studenata iz 45 država, a njegovi diplomanti, kojih je ukupno oko 3.000, rade na dobrim pozicijama u mnogim dijelovima svijeta.

– Akademsko osoblje iz 12 država –

“Trenutno, na našem univerzitetu imamo akademsko osoblje iz 12 zemalja. Djelujemo kao jedini međunarodni univerzitet u Bosni i Hercegovini. Nastavni jezik na našem univerzitetu je u potpunosti na engleskom”, rekao je Yildirim.

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu studenti iz 45 država

IUS ima ukupno pet fakulteta, 17 dodiplomskih programa i 21 magistarski i doktorski program.

“Osim toga, naša pripremna škola za engleski jezik posjeduje međunarodnu akreditaciju i pruža kvalitetno obrazovanje. Svi strani studenti koji dolaze ovamo, a ne govore engleski, počinju fakultetsko obrazovanje nakon što završe pripremnu školu engleskog jezika”, kazao je Yildirim.

– Najbolji privatni univerzitet u Bosni i Hercegovini –

Istakao je također da je IUS najbolji privatni univerzitet u Bosni i Hercegovini u posljednje tri godine, prema izvještaju agencije Webometrics.

“Konstantno smo sve bolji na rang listi za Balkan i u svijetu. Ovo nam je veoma važno. Ovo je važan pokazatelj kvaliteta”, dodao je Yildirim.

Rektor je podsjetio da IUS svake godine organizuje ispite za stipendije za bosanskohercegovačke studente i da skoro svi bosanski studenti imaju stipendije.

“Kao institucija koja je posvećena osnivačkoj misiji, mi smo univerzitet koji je osnovan s ciljem da pruži kvalitetno obrazovanje i koji daje veliki broj stipendija”, rekao je.

Napominjući da će se 26. marta održati testiranje za stipendije, kojem mogu prisustvovati studenti iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, Yildirim je kazao da studenti stiču pravo na određenu stipendiju prema ostvarenim rezultatima na tom testu.

Poslao je i poruku međunarodnim studentima i njihovim roditeljima koji dolaze iz Turkiye i drugih zemalja.

“Kampus IUS-a je najveći na jednom privatnom univerzitetu u Bosni i Hercegovini. Ovo je jedan od najprikladnijih univerziteta na kojem možete studirati u međunarodnom okruženju i steči međunarodnu diplomu. Sarajevo je također veoma siguran grad”, kazao je rektor IUS-a.

– Studenti zadovoljni uvjetima –

Ejub Bilajbegović, student IUS-a, istakao je da je vrlo zadovoljan uvjetima na ovom univerzitetu.

“Za IUS sam saznao od prijatelja dok sam živio i radio u Saudijskoj Arabiji. Od prve godine studiram ovdje sa stipendijom. Imamo laboratoriju opremljenu vrlo modernom opremom i radimo veoma kvalitetne studije”, rekao je ovaj student.

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu studenti iz 45 država

Ehlimana Alihodžić, studentica turskog jezika i književnosti, kazala je da su njen brat i sestra također studirali na IUS-u i da je nju lično privukla ugodna i prijateljska atmosfera na tom univerzitetu.

“Studiram ovdje sa 80 posto stipendije i jako sam zadovoljna zbog toga. S obzirom na mogućnosti koje nam je IUS pružio, mislim da imam jako dobru stipendiju”, dodala je ova studentica.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu jedan je od najvećih obrazovnih projekata u regiji Balkana. Kao relativno mlada akademska ustanova, IUS je studentima odmah na početku omogućio otvoreno, tolerantno, međunarodno okruženje, gdje mladi ljudi imaju priliku steći nova i razmijeniti postojeća znanja i iskustva sa studentima i profesorima, ali i sa renomiranim gostujućim predavačima.

Ova visokoobrazovna institucija u proteklim godinama ponudila je veoma kvalitetno obrazovanje domaćim i stranim studentima na sva tri ciklusa studija, a Univerzitet se razvijao vrlo intenzivno i među prvima je u BiH nastavu prilagodio evropskim standardima.

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu studenti iz 45 država

Tokom dodiplomskog i postdiplomskog studija, studentima se nudi kvalitetan intelektualni ambijent na 21 studijski program u okviru pet fakulteta, od industrijskog inžinjeringa i kompjuterskih nauka, preko umjetnosti i društvenih nauka, pedagoških nauka, prava, pa sve do poslovne administracije i humanističkih nauka.

Kako navode s ovog Univerziteta, sticanje diploma, te intelektualno i kreativno sazrijevanje mladih koji su studirali na IUS-u omogućilo je veoma lako uključivanje tih talenata u svijet uspješnih profesionalaca, provjerenih stručnjaka i odgovornih građana bh. društva, ali i zemalja iz kojih dolaze i u koje su se vratili.

Previous Bosanska reprezentacija u sjedećoj odbojci odbranila titulu u Zlatnoj ligi nacija; premijer Novalić uručio plakete reprezentativcima
Next Nakon neuspjelih pregovora o Izbornom zakonu, Čović poručuje da nema uvjeta da se organizuju izbori

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Avdo Halilović: Uspješan izumitelj koji svoje ideje želi realizovati u domovini (Video)

Avdo Halilović za svoj izum osvojio je prestižnu medalju. Uspjeh je postigao sam uz podršku porodice. Sada mu je neophodna pomoć da ideju realizuje kao bh. brend, umjesto da je proda

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sedma naučno-stručna konferencija INN&TECH i Drugi sajam inovacija i inovativnosti

Sedma naučno-stručna konferencija “INN&TECH” – konferencija o značaju razvoja tehnike, tehnologije, inovatorstva, inovativnosti i informacionih tehnologija, održava se danas, u organizaciji Centra za razvoj i promociju inovatorstva, tehnike i informacionih

NAŠI LJUDI

Dva sata za 18-godišnji posao: Sarajlija sa timom postigao kompjutersko dostignuće godine

Sarajlija i profesor u SAD-u Seid Korić prošle je godine oborio svjetski rekord u korištenju superkompjutera, a danas radi na novim tehnološkim dostignućima. Korić trenutno radi u Nacionalnom centru za