Obilježena 30. godišnjica od formiranja Odreda policije za specijalne namjene “Lasta”

Obilježena 30. godišnjica od formiranja Odreda policije za specijalne namjene “Lasta”

Polaganjem cvijeća ispred spomen obilježja poginulim pripadnicima Odreda policije za specijalne namjene “Lasta”, te prigodnim programom danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja ove slavne jedinice.

Ovom jubileju prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

Prema riječima ministra Osmanovića, neizmjerno je važno obilježavati ovakve datume i njegovati kulturu sjećanja, jer ne smijemo pustiti zaboravu istinu o odbrani domovine Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva, kao i naše heroje iz Odreda „Lasta“.

Odred policije za specijalne namjene “Lasta” osnovan je 15. maja 1992. godine.

Djelovao je do augusta 1996. godine kao specijalna jedinica Centra službi bezbjednosti Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine, odnosno Oružanih snaga RBiH. Kroz Odred je prošlo oko 400 pripadnika, a njih 56 je dalo svoje živote u borbi za državu Bosnu i Hercegovinu.

Obilježavanje 30. godišnjice formiranja ove slavne jedinice održano je pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

Previous Teofil Pančić: Ko poriče genocid u Srebrenici, neka pita Mladića
Next Godišnjica zločina u Zaklopači: Gotovo identična sudbina stanovnike Zaklopače je zadesila i 1942.

You might also like

NAŠI DANI

Nakon 25 godina uređuje se prostor oko Kampusa, koji će biti pretvoren u park

Radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Park krenuli su rano jutros u akciju čišćenja i uređenja Kampusa Univerziteta u Sarajevu, kako bi ovaj prostor uskoro bio pretvoren u zelenu površinu. Ovu

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena 22. godišnjica stradanja civila u Stupnom Dolu;Zločin se može oprostiti, ali ne smije zaboraviti

‘Na sve živo na što su naišli pobili su, zaklali, silovali i opljačkali. Kada su ušli u selo nisu birali da li je to dijete od 2,5 godine Sabina Likić ili Salih

OTPOR BOSNE

Aerodrom Ćoralići: Izgrađen za mjesec dana; Tokom agresije bio jedina fizička veza bihaćke regije sa ostatkom države (Video)

Aerodrom Ćoralići upisan je u ratne priče i zauzima značajno mjesto u ukupnom doprinosu odbrane “bihaćkog džepa”. Da nije bilo hrabrih pilota, drugih pripadnika ratnog zrakoplovstva i protuzračne odbrane Armije RBiH,