Radio je u Turskoj, Njemačkoj i Rusiji – skrasio se u našoj zemlji, u Bihaću

Radio je u Turskoj, Njemačkoj i Rusiji – skrasio se u našoj zemlji, u Bihaću

Mervlut Buyukozturk prije dvije godine došao je iz Turske u Bihać gdje je otvorio restoran s turskim specijalitetima, javlja rtvusk.

Iako je imao višegodišnje iskustvo kuhara u Turskoj i nekoliko evropskih zemalja, namjerava ostati i proširiti posao u Bihaću.

Kako kaže, zavolio je Bosnu, njen narod, običaje i kulturu pa danas u Bihaću osim stalnih gostiju ima i mnogo prijatelja.

Deset godina radio je u Turskoj, u hotelu, a 16 godina u Njemačkoj, dvije u Rusiji i najzad u Bihaću gdje će otvoriti još jedan veliki restoran – akobogda, kako kaže.

Mevlut je jedan od 73 stranca koja su u prošloj godini dobili dozvolu za rad na području USK. Najviše radnih dozvola izdano je državljanima Srbije, Hrvatske, Turske, Sirije i Pakistana.

U ovoj godini u Bosni i Hercegovini planirano je izdavanje 1.360 radnih dozvola za strance od čega se 620 odnosi na novo zapošljavanje, a ostalo je produženje postojećih dozvola. Odluku o kvoti zapošljavanja stranih državljana u našoj zemlji pripremilo je Ministarstvo civilnih poslova BIH, a na osnovu zahtjeva poslodavaca. U USK u prošloj godini zaposlena su 73 stranca, uglavnom se radilo o pekarima i sportskim radnicima.

-Kvota od 1.360 radnih dozvola, nije ni približno dovoljna poslodavcima u Bosni i Hercegovini. Poslodavci iz FBiH, kako je za Business Magazine rekao Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, već su Vijeću ministara BiH uputili zahtjev za povećanje kvota i taj broj iznosi oko 7.000 do 8.000.

(MiruhBosne/RTVUSK)

Previous Obilježena 30. godišnjica formiranja Druge tuzlanske slavne brigade Armije R BIH
Next Husić osvojio srebro na Evropskom taekwondo prvenstvu

You might also like

ŽIVOT

Dvije bosanske bebe se oporavljaju nakon uspješnih operacija u Istanbulu

  Dvije bebe iz Bosne i Hercegovine, dvogodišnja Lejla Kurtanović i 1,5-godišnja Asija Muharemović, koje su imale urođene srčane mane, uspješno su operisane u Turskoj i uspješno se oporavljaju.  Turski

ŽIVOT

Sam i izolovan od civilizacije, ali rahat i sretan

-Čovjek kako ulazi u godine sve više i više vezan je za rodni kraj, tamo gdje se rodio, odrastao, igrao i školovao. No, čovjek treba svašta probati u životu, da

Ekonomija/Biznis

Konjic: Finansiranje poljoprivrede i stambena finansiranja za mlade po stopi od nula posto u BBI banci

U Konjicu su ovog mjeseca potpisani ugovori o poslovnoj saradnji između Grada Konjica i Bosna Bank International d.d. Sarajevo, za projekte povoljnog finansiranja mladih do 40 godina sa područja Konjica