Bosansko porijeklo: Hušić ponovo izabran u parlament Australije

Bosansko porijeklo: Hušić ponovo izabran u parlament Australije

Edham Nurredin Husić (Ed Hušić), ponovo je izabran u parlament Australije.

Hušić je član Laburalističke stranke novog premijera – Anthony Albanese. Ta stranka se vratila na vlast nakon skoro deceniju.

Hušićevi su odselili u Australiju 60-ih godina prošlog vijeka, a na to je ovaj političar podjetio na svom Facebook profilu.

On je i 2010. godine izabran za poslanika u australskom parlamentu. 2013. godine, Hušić je postao prvi musliman koji je položio zakletvu u prednjoj klupi australijske savezne vlade, kao parlamentarni sekretar premijera i parlamentarni sekretar za širokopojasnu vezu, položivši zakletvu na Kur’anu.

Bio je prozivan od oponenata u australijskoj javnosti zbog svog porijekla.

2012. godine parlament Australije usvojio je Rezoluciju o Srebrenici, kojom se potvrđuje odluka Međunarodnog suda u Hagu da je u Srebrenici jula 1995. počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom zaštićene enklave.

Tom prilikom predsjednica Vijeća bosanskih organizacija Australije Senada Softić-Telalović zahvalila je i parlamentarnom zastupniku Edu Hušiću.

Hušićeva sestra Sabina bila je zamjenica šefa kabineta, tada opozicionog lidera a sadašnjeg premijera Anthonyja Albanesea, od maja 2019. do novembra 2020.

Hušić je rođen u Sidneju (Sydney) 1970.

Previous Komšić: Bosna i Hercegovina će biti građanska država, kad - tad. Zato se vrijedi boriti
Next Na današnji dan '92., nakon 12 dana okupacije, oslobođena je Kalesija

You might also like

NAŠI LJUDI

Iftar na Trgu Bošnjaka

I ove godine kao i prethodnih, omladina džemata Wels, na čelu sa svojom referenticom Sarom Podojak i njenim timom, pripremili su dosada najljepši omladinski iftar. Na samom ulazu na Trg

NAŠI LJUDI

Iako se izvinio za vrijeđanje: Desničar Le Pen traži da Zlatan napusti Francusku

Utemeljitelj francuske Nacionalne fronte, ekstremni desničar Jean-Marie Le Pen poručio je da Zlatan Ibrahimović, iako se izvinio, treba napustiti zemlju nakon ispada tokom vikenda, javljaju švedski mediji, prenosi novinska agencija

NAŠI LJUDI

Bosanka Selma Prodanović jedna je od najutjecajnijih žena u Austriji

Selma Prodanović, Sarajka, jedna je od najutjecajnijih žena u Austriji. Govori pet svjetskih jezika, putuje svijetom, inspiriše i povezuje svjetske osnivače kompanija i investitore. Održala je hiljade inspirativnih govora, podržala