Bosansko Akademsko Društvo u Evropi – Potreba održanja i njegovanja šarolikog bosanskog identiteta u zemljama EU

Bosansko Akademsko Društvo u Evropi – Potreba održanja i njegovanja šarolikog bosanskog identiteta u zemljama EU

Zadaci Bosanskog Akademskog Društva u Evropi – BADEU

Beč: 28.maj 2022

Na proširenom sastanku BADEU u Beču na kojem su prisustvovali: Austrija: Mag. Ružica Čubela , Mag. Alena Bukvić, DI ZT Siradj Duhan, Dr.Sc. Mato Dominković, DI Davul Ljuhar, univ.prof. dr. Anis Bajrektarević, Mag. DI Marko Dragaš, DI Selmir Mujagić, DI Arh. Mido Ćesović, Slovenija: Mag. književnica Adriana Kuči, univ.prof.dr. Edvin Dervišević Njemačka: doc. Dr. Azim Čaušević , DI književnik Mirsad PuzićNizozemska: doc. Dr. Ervin Serdijarević razgovarano je o potrebi održanja i njegovanja šarolikog BOSANSKOG identiteta u zemljama EU.

Zaključeno je da se to može postići:

– Priznanjem BOSANSKE nacionalne manjine u državama u kojima postoje pretpostavke za to. Do sada su Austrija i Slovenija na dobrom putu realizacije ovog velikog projekta Bosanaca u Evropi.

– Priznanjem BOSANSKOG jezika u svim zemljama EU. Kako god četiri jezika u Švicarskoj nije prepreka očuvanja švicarskog identiteta, ili tri jezika u Belgiji nisu prepreka za očuvanje belgijskog identiteta, tako i u Bosni postojanje tri jezika nije prepreka očuvanja BOSASNKOG identiteta.

– Promocijom BOSANSKE kulture

Najvažniji kulturno historijski projekat je „RODJENDAN BOSNE“ / dan potpisivanja Povelje bana Kulina koji u Evropi može da se pretvori u „Dani Bosne“, kako je zaključeno tokom jučerašnjeg razgovora.

Ono što ohrabruje je činjenica da Austrija nije više sama, već i Bosanska Akademska Društva u Sloveniji, Danskoj i Njemačkoj rade na ovom projektu. To nas ohrabruje.

– Promocijom visokog obrazovanjao Izborom najboljih studenata bosanskog porijekla na evropskim univerzitetima, dodjelom studentskih nagrada, izborom najboljih naučnika , bosanska zajednica sve više dobija na ugledu u zemljama EU. Time samo potvrdjujemo veliki gradijent obrazovanja Bosanki i Bosanaca u evropskim državama, istakli su iz Gesellschaft Bosnischer Akademiker in Österreich.

Previous Gradačac - bosanski ponos i grad u kojem je zadovoljstvo živjeti
Next Zeleni otoci u Bosanskoj Krupi - uskoro novi sadržaji

You might also like

NAŠI DANI

Džaferović položio cvijeće na skopskom spomen-obilježju žrtvama genocida u Srebrenici

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, u pratnji delegacije, položio je cvijeće na skopsko spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici, u skopskoj općini Čair. (Općina Čair sagradila je prije nekoliko

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prof. dr Habibović imenovana za rektoricu Univerziteta Maastricht

Prof dr Pamela Habibović, profesorica neorganskih biomaterijala, imenovana je na poziciju rektora holandskog Maastricht Univerziteta. Habibović je rođena u Tuzli 1977., odrasla Srebrenici. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu s

NAŠI LJUDI

Amra je profesorica na čuvenom Univerzitetu “Columbia”: Ponosna odakle sam, kroz svoj rad želim osvjetlati obraz Bosne i Hercegovine

Početkom idućeg mjeseca izlazi njena “Mačka kojoj nikad nisam dala ime: Istinita priča o ljubavi, ratu i preživljavanju”, koja govori o strahotama koje je preživjela Bišćanka Amra Šabić el-Rejes (El-Rayess)