Bratić Kalabuhovu: Vi ste gost u našoj državi Bosni i Hercegovini i trebate da poštujete naše gostroprimstvo

Bratić Kalabuhovu: Vi ste gost u našoj državi Bosni i Hercegovini i trebate da poštujete naše gostroprimstvo

Zastupnicima NSRS danas se obratio ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Kalabuhov.

Njegovo gostovanje u entitetskom parlamentu izazvalo je brojne reakcije, a ruskom ambasadoru direktno se obratio poslanik Senad Bratić.

– Nastup jednog stranog državljanina, ma koju funkciju on imao, na ovu temu predstavlja opasan presedan koji se može očitovati lošim posljedicama za entitet, kao i za državu – kazao je Bratić.

-Ambasadori nisu imenovani za entitete, postoji samo ambasador u državi Bosni i Hercegovini. A gosp. Kalabuhov je poznat kao obrazovan i dobar poznavaoc političkih prilika pa se postavlja pitanje zašto je prihvatio ovakvu ulogu i nastup u skupštini entiteta. Ako je prijatelj Bosne i Hercegovine, pa ako hoće i srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, kako to želi da predstavi, treba da bude svjestan aktuelnog trenutka i mogućih negativnih posljedica za entitet pa i Bosnu i Hercegovinu. Ako želi pokazati naklonost prema našoj državi treba da se bavi promocijom kulture svoje zemlje, naučnim, poslovnim povezivanjem naše dvije zemlje, što do sada nismo vidjeli – dodao je Bratić.

– Gospodine Kalabuhov, vi ste gost u našoj državi Bosni i Hercegovini i trebate da poštujete naše gostroprimstvo.

Sam dolazak i nastup u skupštini entiteta, a ne države, predstavlja oblik miješanja u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine u koju ste primljeni kao dobrodošao, a pretpostavljam i dobronamjeran gost. Bilo bi lijepo da svoje ponašanje uskladite sa Vašim statusom i ulogom u državi Bosni i Hercegovini – istakao je Bratić.

– Po Ustavu Bosne i Hercegovine entitet RS u suverenoj državi Bosni i Hercegovini nema nadležnosti i ne može razmatrati međunarodni status entiteta – kazao je Bratić.

– Bosna i Hercegovina se sastoji od entiteta, nije sastavljena – istakao je uz ostalo.

Previous TK: Rekordan iznos podrške za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća i obrta
Next Spojeni prvi stubovi mosta Počitelj

You might also like

NAŠI DANI

Komšić: Stav Njemačke potpuni je poraz politike HDZ-a i Zagreba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je službeni stav njemačke vlade o tome da bi načelo tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda moglo pojačati podjele u Bosni i Hercegovini. 

NAŠI DANI

Rusija upozorila Hrvatsku nakon izjava ministra vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je prošle srijede za Hrvatski radio rekao da je Vladimir Putin počinio ratne zločine i izrazio nadu da “ruski autokratski režim” neće trajati

NAŠI DANI

Schwarz: Biden nosi Bosnu u srcu. Iskoristimo šansu (Video)

Stefan Schwarz, direktor Evropskog balkanskog instituta i bivši zastupnik u Bundestagu razgovarao je za AJB.