U Bihaću osmi ‘Performans 8372’ u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

U Bihaću osmi ‘Performans 8372’ u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

 – Udruženje “Horizont 2006” i Ženska edukativna organizacija “Iskre” osmi put su na Gradskom stadionu u Bihaću organizirali “Performans 8372 – Bihać 2022”. Nekoliko stotina građana Bihaća i Unsko-sanskog kantona simbolično su svojim tijelima formirali broj stradalih žrtava genocida u Srebrenici, dok su članice Organizacije “Iskre” bile u bijelom i formirale Srebrenički cvijet.

-Mi i na ovaj način želimo skromno odati poštovanje ubijenim žrtvama, te jasno poručiti da nismo i nikad nećemo zaboraviti šta se dogodilo u Srebrenici 1995. godine. Pridružilo nam se i pomoglo više od 500 građana iz svih dijelova našeg kantona i države. Zahvaljujući volonterima, ljudima koji rade na organizaciji i građanima, ovaj događaj je iz godine u godinu posebniji, odnosno dobija sve značajniju notu – rekao je predsjednik Udruženja “Horizont 2006” Elvir Muslić.

Nakon Performansa, na Gradskom trgu u Bihaću održana je i promocija knjige “Život prije i poslije Srebrenice” autorice Esnefe Smajlović Muhić.

Također, pedesetak članova Udruženja “Horizont 2006” i građana Unsko-sanskog kantona većeras će organizirano put Nezuka kako bi učestvovali u “Maršu mira”, javlja Fena.

Previous Austrijski parlament jednoglasno usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici
Next Mevludin Hrnjić 80 dana lutao kroz šume: Majka nije vjerovala da sam došao živ

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Muzička zvijezda Bono Vox u glavnom bosanskom gradu: Ja zaista volim Sarajevo!

 Muzička zvijezda i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine Paul David Hewson (Bono Vox) i njemački redatelj Wim Wenders prošetali su danas bosanskim ćilimom 27. Sarajevo Film Festivala. Bono i Wenders

OTPOR BOSNE

Dan kada je Sarajevo odbranjeno od napada JNA

2. maja 1992 na naslovnici Oslobođenja velikim slovima je pisalo: ”Nema pregovora s artiljerijom” što je bio citat iz teksta o propalim lisabonskim pregovorima Kutiliero – Izetbegović. Rubrika “U žiži”

KULTURA I UMJETNOST

Izložba: Bošnjaci, autori književnih djela – iz Orijentalne zbirke (1463-1918) Historijskog arhiva Sarajevo”

  U petak, 8. maja 2018. godine u 14:00h će u Gazi Husrev-begovoj biblioteci (Gazi Husrev-begova ul. 46, Sarajevo), a povodom Međunarodnog dana arhiva (9.VI) i Sedmice arhiva (8-15.VI), biti