Srebrenica 27 godina poslije – Činjenice o genocidu su neoborive

Srebrenica 27 godina poslije – Činjenice o genocidu su neoborive

Negiranje činjenica o genocidu koje su utvrdila dva međunarodna suda potkopava prava preživjelih i cijelog čovječanstva na istinu i pravdu, rekla je danas generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger, prenosi Fena.

Povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, Bomberger je kazala kako je međunarodna komisija za nestale osobe pomogla je u istragama genocida u Srebrenici i pružila je neoborive dokaze o identitetu gotovo 7.000 od više od 8.000 osoba čiji su posmrtni ostaci bili skriveni u mnogim masovnim grobnicama u istočnoj Bosni te da se istrage nastavljaju i da će tako još osoba biti pronađeno.

ICMP je pokrenuo proces identifikacije uz korištenje DNK što je omogućilo da se pronađe i identifikuje gotovo 90 posto žrtava genocida u Srebrenici.

– Danas će 50 žrtava identifikovanih u posljednjih 12 mjeseci naći konačni smiraj u mezarju Memorijalnog centra Potočari kod Srebrenice. Deset žrtava pronađeno je u masovnoj grobnici ekshumiranoj prošle godine na lokalitetu Dobro Polje, u blizini Kalinovika, što je oko 150 kilometara daleko od Srebrenice. Ovo je prva ekshumirana masovna grobnica povezana sa genocidom u Srebrenici iz jula 1995. godine nakon ekshumacije grobnice u Kozluku u aprilu 2016. godine i daleko je najudaljenija od Srebrenice. Istraga ovoga slučaja je još u toku. Oko 1.000 osoba nestalih u genocidu u Srebrenici se i dalje vodi nestalim – istaknuto je u saopćenju ICMP-ja.

Više od 40.000 osoba je nestalo uslijed sukoba u bivšoj Jugoslaviji tokom ’90-ih godina. Od toga 30.000 je nestalo tokom ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini. Više od 75 posto nestalih u regiji je pronađeno i identifikovano.

Prema međunarodnom pravu, države su dužne pronaći nestale osobe i istražiti njihov nestanak te porodicama svih nestalih osigurati pravo na istinu, pravdu i obeštećenje, naglašavaju iz ICMP-ja.

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu u Nizozemskoj. Njegov mandat je osigurati saradnju vlada i drugih organa u pronalaženju osoba nestalih uslijed sukoba, kršenja ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te pružiti im pomoć u tim procesima. Jedina je međunarodna organizacija koja radi isključivo na rješavanju pitanja nestalih osoba.

Previous Ministrica odbrane Holandije Ollongren uputila izvinjenje u Srebrenici
Next Potočari: Klanjana dženaza za 50 žrtava srebreničkog genocida

You might also like

NAŠI DANI

Visoki predstavnik Inzko čestitao Mostarcima na uspješnim izborima

Visoki predstavnik Valentin Inzko pohvalio je sve građane Mostara koji su jučer izašli na birališta i prvi put nakon više od deset godina glasali za svoje predstavnike. Također je pohvalio

NAŠI DANI

Završena sabotaža oko respiratora! Napokon verificirani i pušteni u rad

Kineski respiratori koje je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nabavila posredstvom firme Srebrena malina verificirani su i pušteni u rad. Informaciju je za domaće medije potvrdio v. d. direktora FUCZ-a

NAŠI DANI

Drugi maj jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine

Povodom manifestacije “Dani Kantona Sarajevo”, a u okviru obilježavanja Dana KS-a i godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva RBiH, delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo položile su cvijeće na mezarju Kovači,