Poruka iz glavnog grada – nećemo aparthejd, hoćemo suverenu Bosnu!

Poruka iz glavnog grada – nećemo aparthejd, hoćemo suverenu Bosnu!

Završen je protest ispred zgrade OHR-a u Sarajevu koji je organizovan zbog nezadovoljstva izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja AA.

Prema procjenama organizatora, prisutno je bilo nekoliko hiljada građana, koji su se okupili danas ispred zgrade OHR-a u Sarajevu na protestu kojeg su organizovale neformalne grupe građana.

Okupljeni su nosili i transparente na kojima je pisalo: “Ne Schmidte, nećemo aparthejd, hoćemo suverenu Bosnu i Hercegovinu”, “Schmidt, ostavka”…

Građani se razilaze, a protesti su prošli mirno i bez incidenata. Normalizovan je i saobraćaj u Zagrebačkoj ulici ispred OHR-a koji je bio obustavljen dva sata.

Okupljeni su poručili da su se okupili zbog građanske države, zbog Bosne i Hercegovine i nepravde i da se ne smije više dozvoliti 1992. godina. Poruka građana na protestima je “ili povlačenje odluka ili Schmidtova smjena”.

Okupljeni ispred zgrade OHR-a su poručili da ovo nije borba protiv OHR-a niti protiv institucije visokog predstavnika već poruka da građani BiH žele građansku Bosnu i Hercegovinu, jednakopravnu i da nikakvu drugu ne prihvataju.

-Kako su naveli organizatori, koji su se putem razglasa obratili okupljenima, odlukama Schmidta narušavaju se odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma kao i mišljenja Venecijanske komisije.

– Silom nametnute odluke cementiraju etničke podjele i treći entitet koji je u Haagu presuđen kao udruženi zločinački poduhvat. Ovim odlukama uvodi se aparthejd – rečeno je večeras, prenosi Fena.

Organizatori su na društvenim mrežama Schmidtu poručili da postoji mehanizam za njegovu smjenu.

“Ukoliko je potrebno obratit ćemo se međunarodnoj zajednici i tražiti od Evropskog parlamenta, Brisela, Strazbura, Berlina tvoju smjenu. S tvojom smjenom odlaze i tvoje odluke, jer ti s takvim odlaskom nisi otišao s krajem mandata već si smijenjen, što znači da nisi bio dobar pa si smijenjen i da su tvoje odluke manipulatorske i štetne i da ih nećemo prihvatiti”, poručili su Schmidtu organizatori.

Protesti su i ranije održani krajem jula i početkom septembra kada su građani Schmidtu poručili da je “dosta bilo ponižavanja i podjela”.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Bosanski građani ispred OHR-a na ruke vežu bijele trake
Next Firma iz Bugojna podijelila radnicima dobrovoljnu jednokratnu pomoć od 1.080 KM

You might also like

NAŠI DANI

Prije 21 godinu reintegrisano sarajevsko naselje Grbavica

Reintegracija jednog od najvećih sarajevskih naselja Grbavice izvršena je 19. marta 1996. godine. Grbavica je pod okupacijom agresora bila četiri godine, a i danas se borci i stanovnici ovog naselja

NAŠI DANI

Pozadina Čovićeve ljutnje i HDZ opstrukcija: Zaštita kladionica primarni ‘nacionalni’ interes

Mehanizam koordinacije i status kantona u ovom sistemu odlučivanja, samo je povod da se rasplamsa sukob između koalicionih partnera, SDA i HDZ-a, čiji je stvarni uzrok na drugom mjestu i

NAŠI DANI

Komšić: Život je izgubilo dvanaestero djece i to ovu nesreću čini još bolnijom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je telegram saučešća predsjedniku Republike Sjeverne Makedonije Stevi Pendarovskom povodom saobraćajne nesreće koja se dogodila u Bugarskoj, prilikom čega je život izgubilo