Voith Hydro Bosnia – u Lukavcu proizvodnja komponenti za hidroelektrane

Voith Hydro Bosnia – u Lukavcu proizvodnja komponenti za hidroelektrane

U okviru aktivnosti Saradničke mreže i programa postinvesticione podrške stranim kompanijama u Bosni i Hercegovini, predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) posjetili su kompaniju Voith Hydro Bosnia doo Lukavac.

Navedena kompanija osnovana je 2020. godine, te su po okončanju izgradnje hale koja je završena 2022. godine, započeli proizvodnju komponenti za hidroelektrane. Vrijednost investicije je 10 miliona eura, a u planu je zapošljavanje 150 osoba.

Tokom sastanka razgovarano je i o izazovima s kojima se firma susretala prilikom osnivanja kompanije i stavljanja u pogon proizvodnje. Navedene prepreke će FIPA nastojati otkloniti kroz prijedloge za poboljšanje poslovnog okruženja u BiH.

Matična firma Voith u Njemačkoj (VH Auslandsbeteiligungen GmbH) je osnovana 1867. godine, kompanija danas ima oko 20.000 zaposlenih, prodaju od 4,3 milijarde eura i posluje u preko 60 zemalja širom svijeta, te se svrstava u red većih porodičnih kompanija u Evropi, saopćeno je iz FIPA-e.

Na otvaranju ove kompanije u oktobru rečeno je da već imaju 60 zaposlenih. Tom prilikom istaknuto je da fabrika u Lukavcu već ima ugovore u sljedeće dvije godine, što podrazumijeva proizvodnju u dvije smjene.

Previous Nijemci zanijemili: Pobjeda Japana na SP u Kataru
Next Strik: Schmidt otkazao dolazak u Brisel, već dva mjeseca se krije

You might also like

Ekonomija/Biznis

Dubai: Investitori iz Emirata namjeravaju u Bosni graditi hotel sa 7 zvjezdica

  Na poziv Ministarstva ekonomskih poslova UAE, Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) učestvovala je na investicionoj konferenciji Annual Investment Meeting u Dubaiju, koja je održana od 9. do 11.

Ekonomija/Biznis

Za dvije godine u FBiH zaposleno 32.000 ljudi, Tešanj najperspektivniji, Bingo na vrhu liste firmi

Prema zvaničnim podacima FBiH, poslovno najperspektivnije područje je općina Tešanj, u kojoj je u posljednje dvije godine zaposleno blizu 1.750 osoba, izvještavaju danas bosanski mediji. Na osnovu podataka Vlade Federacije

Ekonomija/Biznis

Prošla godina obilježena rastom izvoza i izlaskom iz recesije: Bosna u suficitu s Njemačkom i Austrijom

Bosna i Hercegovina je u 2021. godini ostvarila ukupan obim razmjene robe u vrijednosti od 36.567.435.000 konvertibilnih maraka (KM), od čega izvoz čini 14.620.569.000 KM, a uvoz 21.946.866.000 KM. U