Čović ne krije zadovoljstvo: Nakon dugo, dugo vremena mi smo napravili partnerstvo

Čović ne krije zadovoljstvo: Nakon dugo, dugo vremena mi smo napravili partnerstvo

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu da će nova većina biti dovoljno snažna, kako u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine tako i u zakonodavnoj vlasti, javlja Fena.

Nakon što je s Miloradom Dodikom (SNSD) i Nerminom Nikšićem (SDP) potpisao dokument nazvan “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za razdoblje 2022. – 2026.”, Čović je rekao da je nakon dugo vremena napravljeno partnertsvo koje je “stavljeno na papir”, za razliku od dosadašnjih iznuđenih koalicija.

Izrazio je uvjerenje da će i sa partnerima iz vana biti otvoren put po pitanju finansijskih transakcija sa EU i o samom kandidatskom statusu za Bosnu i Hercegovinu.

Čović je istakao da je dogovor postignut u krajnje fleksibilnom odnosu predstavnika “Osmorke”, HNS-a i SNSD-a i njihovih partnera iz RS-a.

Najavio je skoru popunu Vijeća ministara i izrazio uvjerenje da danas unose novu dimenziju u svoj rad. 

Također, Čović je istakao da sada u Federaciji BiH predstoji posao na postizanju dogovora o formiranju Vlade FBiH.

-U sali Parlamenta BiH istaknuta je zastava ‘Herceg-Bosne’. Tu bi trebao biti sastanak lidera Osmorke sa liderima HDZ-a i SNSD-a, izvjestila je ranije Istraga.

Ipak, zastava “Herceg-Bosne” istaknuta je na božićnom prijemu, ne zbog sastanka Osmorke, SNSD-a i HDZ-a.

Image
Previous SNSD uz pomoć SDP preglasao SDA i tako srušio 'Pokret za državu' u manjem entitetu
Next Osude pjevanja hrv. fudbalera o bivšoj presuđenoj paradržavnoj tvorevini u Bosni

You might also like

NAŠI DANI

Sječa šume na Konjuhu ostavlja dugoročne štetne posljedice

Zaštićeni pejzaž Konjuh je osnovan prije deset godina radi zaštite planine od prekomjerne sječe šume. Devastacija planine ovim nije zaustavljena. U to se uvjerila i ekipa BHRT-a tokom boravka na

NAŠI DANI

Gospođo Kitarović, ruke dalje od Bosne i Hercegovine

  Prvi javni istupi novoizabrane predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović ponajmanje su mudri, a o korektnosti, poglavito kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, najmanje što mogu reći i

NAŠI DANI

Sanji Vulić dodijeljena zaštita Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

Šefici kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta Bosne i Hercegovine, Sanji Vulić, dodijeljena je policijska zaštita. Ovo je saopštio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić na svom Instagram