Ljubljana: Studenti zauzeli predavaonicu Fakulteta društvenih nauka u znak podrške Palestini

Ljubljana: Studenti zauzeli predavaonicu Fakulteta društvenih nauka u znak podrške Palestini

Studenti u znak podrške Palestini okupirali su jučer poslijepodne predavaonicu Fakulteta društvenih nauka, dok istovremeno Univerzitet u Ljubljani ističe da nema nikakve međunarodne ugovore s institucijama iz Izraela, javlja Anadolu.

Naime, studenti Fakulteta društvenih nauka zauzeli su veliku predavaonicu i traže od uprave fakulteta i univerziteta da zauzmu stav prema onome što se događa u Gazi i osude genocid.

Istovremeno traže prekid saradnje s izraelskim Univerzitetom u Bar Ilanu. Ispred Fakulteta društvenih nauka jučer u 13.30 sati počeo je protestni skup podrške Palestini.

Stotinjak studenata zatražilo je od Univerziteta u Ljubljani i vodstva Fakulteta društvenih studija da se očituju o tome što se događa u Gazi. Nakon kratkog govora ispred ulaza fakulteta, studenti su uz skandiranje slogana izašli hodnicima fakulteta i zauzeli veliku predavaonicu.

Studenti planiraju povećati pritisak na rukovodstvo. Nakon akcije uslijedio je okrugli stol. Studenti su istaknuli da fakultet ima posebnu političku i etičku odgovornost u odbrani temeljnih načela ljudskog dostojanstva i pravde, te da ne smiju zanemariti “simboličku vrijednost definicije i sposobnost pritiska na dnevnu politiku, svojstvenu samo za naš fakultet“.

“Zahtijevamo da masa samoproglašenog kritičkog univerziteta osoblja siđe iz svoje kule od bjelokosti natrag na onu stranu i usmjeri svoje napore, znanje i iskustvo u borbu za pravdu, slobodu i samoodređenje svih ljudi koji su lišeni ovog prava“, naglasili su studenti u uvodnom obraćanju.

Prosvjednici su također optužili vrh fakulteta da skriva nedostatak osude rata u Gazi iza akademske autonomije.

“Ustanova ne želi osuditi ovo što se događa, jer bi to značilo da narušava akademsku autonomiju profesora, ali mislimo da je bit akademske autonomije da se fakultet kao institucija može definirati o nečemu tako užasnom kao što je genocid u Palestini”, kazao je jedan od studenta Fakulteta društvenih znanosti i član Liste demokratskih studenata, koji se pridružio okupaciji predavaonice.

“Ako nismo sposobni kritički razmišljati dovoljno da osudimo genocid, kako se možemo konkretno baviti problemima modernog društva?” dodao je.

“Stalno nam se govori da na mladima svijet stoji, ali kada mladi progovore i zauzmu stavove u koje vjerujemo, dobivamo šutnju i spore odgovore”, istaknuli su okupljeni.

Oštro su osudili, smatraju, osrednji odgovor fakulteta na društvenim mrežama koji pokazuje nerazumijevanje aktualne situacije i neuvažavanje istorijskog konteksta. Također su ukazali na pravo Palestinaca na pobunu. Okupacija uvijek izaziva otpor, što je zakonom zaštićeno pravo okupiranih naroda u četvrtom stavku prvog članka Ženevskih konvencija, istaknuli su.

Jedan od glavnih zahtjeva demonstranata je da Univerzitet u Ljubljani prekine saradnju s izraelskim Sveučilištem Bar Ilan, što su prije mjesec dana već tražili na okruglom stolu sa Stephanie Westbrook iz pokreta “Boycott, Divest and Sanction”, na skupu za slobodnu Palestinu i putem e-maila.

Naglašavaju da se rat vodi i protiv palestinskih univerziteta, škola, akademika i studenata.

“Vrijeme je da cijeli akademski svijet poduzme hitne korake kako bi zaustavio izraelski genocid u Gazi i uništenje svih Palestinaca”, poručili su iz okupirane učionice.

Istaknuli su kako Univerzitet u Ljubljani već dugi niz godina surađuje s izraelskim univerzitetima, koja su “duboko involvirana u izraelski režim doseljeničkog kolonijalizma i apartheida, koji već 75 godina tlači Palestince i Palestinke”, te da su usko povezani s izraelskom vojskom i industrijom oružja, te razvijaju, provode, održavaju i opravdavaju izraelske ratne zločine protiv Palestinaca.

Prosvjednici su najavili eskalaciju pritiska na Univerzitet i Fakultet društvenih znanosti. Nakon zaposjedanja učionice uslijedio je okrugli stol s palestinskom humanitarnom djelatnicom, palestinskom pjesnikinjom i prevoditeljicom te predstavnicom Pokreta za prava Palestinaca.

U međuvremenu je Univerzitet u Ljubljani saopštio da je oštro osudilo nasilje u Gazi prije dva mjeseca i pozvalo na prekid vatre.

“Kao akademska zajednica posebno smo skrenuli pozornost na potpuno brisanje obrazovne infrastrukture”, objasnili su.

“Pridružili smo se pozivima na trenutni prekid vatre u Gazi i, kao članovi međunarodne akademske zajednice, izrazili smo potporu mjerama koje bi omogućile barem osnovnu obrazovnu strukturu narodu Palestine što je prije moguće”, dodali su.

Napomenuli su i da Univerzitet u Ljubljani nema sklopljen nikakav međunarodni institucionalni ugovor s institucijama iz Izraela na krovnoj razini. Određeni sporazumi imaju ili sklopile neke od članica Univerziteta u Ljubljani, ali su iste istekle i nisu obnavljane ili se radi o vrlo općim ugovorima o namjeri suradnje bez ostvarene mobilnosti ili suradnje.

Dodaju da je Univerzitet u Ljubljani sklopilo više od 500 sličnih ugovora s raznim sveučilištima u svijetu. Također su naglasili da je Univerzitet u Ljubljani odnosno Fakultet hemije i hemijske tehnologije UL samo posredno surađuje sa Univerzitetom Bar Ilan u Izraelu.

Dodali su kako nemaju ugovor s izraelskim univerzitetom o dodjeli dvostrukih diploma, a još se nitko nije odlučio za obavljanje prakse koja uključuje izradu magistarskog rada u Izraelu.

Podršku prosvjednicima iskazali su i u Institutu 8. mart i Mladom forumu socijaldemokrata u Ljubljani.

“U danima kada izraelska vojska počinje svoj smrtonosni pohod na Rafu i kada je u Gazi oštećeno i uništeno više od 90 posto obrazovnih institucija i svih univerziteta, šutnja Univerziteta u Ljubljani može se shvatiti samo kao tiha podrška rat koji je izraelska vlada vodila protiv naroda Gaze”, rekli su u saopštenju za javnost, dodajući da izražavaju solidarnost sa svim studentima u SAD-u, Evropi i drugdje koji trpe sankcije na fakultetima ili policijsko nasilje zbog zagovaranja prava Palestinaca.

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon: Odluka o priznavanju Palestine kao države u parlamentu do 13. juna

Potpredsjednica Vlade Slovenije i ministrica vanjskih i evropskih poslova Tanja Fajon istakla je da je proces priznavanja Palestine kao države počeo, što je prvi, nepovratni korak.

Vlada je pokrenula proceduru za priznanje Palestine, rekla je ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon i najavila da će Vlada odluku uputiti Državnom zboru (parlamentu) u roku od mjesec dana, odnosno do 13. juna.

Fajon je dodala da je to prvi, nepovratni korak.

Ranije je, prema nezvaničnim informacijama navedeno, da je došlo do nesuglasica između Ministarstva vanjskih poslova i kabineta premijera zbog najave Vlade o početku procedura za priznavanje Palestine.

Navodi se da ministrica vanjskih poslova želi da Slovenija prizna Palestinu zajedno sa Španijom i Irskom, koje bi Palestinu trebale priznati 21. maja, ali taj datum još nije siguran.

U kabinetu slovenskog premijera nezvanično žele da se proces slovenačkog priznanja Palestine odvija nezavisno od procesa priznanja Palestine u Španiji i Irskoj, a u interesu Slovenije bi bilo i da više država prizna Palestinu.

Izvor: Agencije

Previous Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je čestitku povodom Dana zlatnih ljiljana svim dobitnicima najvećeg ratnog priznanja
Next Prije 31 godinu počela je opsada Mostara i herojska odbrana

You might also like

NAŠI DANI

Komemoracija povodom smrti akademika Ibrahima Pašića: Zahvalnost za doprinos u oblasti bosanske i bošnjačke kulture i znanosti

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” i Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca upriličili su zajedničku komemoraciju povodom smrti akademika Ibrahima Pašića. Na komemoraciji su govorili predsjednik BZK Preporod Senadin Lavić i generalni sekretar

NAŠI DANI

Članovi Doma na Floridi okrenuli leđa Angie Nixon zbog zahtjeva za prekid vatre u Palestini, listom glasali protiv

U izvanrednoj sceni koja je uključivala desetine poslanika koji su okrenuli leđa sponzoru prijedloga, Dom na Floridi je u utorak odbacio rezoluciju koja bi pozvala na “trenutnu deeskalaciju i prekid

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Komisija Vijeća Evrope: Srbija da prizna genocid u Srebrenici

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (EKRI) Vijeća Evrope (VE) pozvala je Srbiju da “prizna genocid u Srebrenici” iz jula 1995. godine. EKRI, čiji je zadatak borba protiv rasizma, rasne diskriminacije,