Dan kada je legendarni Pele pohodio Sarajevo

Dan kada je legendarni Pele pohodio Sarajevo

Bilo je to 1969., 48 godina od osnivanja FK Željezničar, a na taj rođendan plavih u Sarajevo je stigao brazilski Santos predvođen Peleom.

Tih šezdesetih i sedamdesetih godina minulog stoljeća reprezentaciju Brazila činilo je čak osam fudbalera Santosa. Kapiten Brazila Carlos Alberto, Clodoaldo, Joel, Edu, Djalma Dias, Pele… 

Te 1969. Santosa je ugostio Željo pojačan iz bordo tabora Vahidinom Musemićem, koji i danas na zidu svoga stana drži sliku sa legendarnim Peleom.

U utakmici koja je igrana na stadionu Koševo, Željezničar je poveo u 45. minuti preko Josipa Bukala. Konačnih 1:1 je u 78. minuti postavio Pele. 

Pele je tada istaknuo kako mu je “veliko zadovoljstvo biti u Sarajevu”, a 53 godine poslije nas je zauvijek napustio legendarni brazilski nogometaš (29.12.2022.), jedan od najbolji svih vremena, u istoj godini kada je preminuo i naš legendarni Ivica Osim (1.5.2022.). Upravo, legendarni dvojac predvodili su svoje timove u toj historijskoj utakmici 19.9.1969. godine u Sarajevu.

federalna.ba/Muhamed Bikić

Previous Hoteli u Bosni za novogodišnju noć popunjeni 100 posto
Next U Prizrenu postavljena tabla ”Trg Alije Izetbegovića”

You might also like

SPORT

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u Mejdanu pobijedila Crnu Goru

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras u Tuzli selekciju Crne Gore u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo rezultatom 74:66 i na taj način do posljednjeg kola ostala u igri

NAŠI LJUDI

Sarajlija Ljubomir Stanišić: Jedan od najboljih kuhara na svijetu

Ljubomir Stanišić, jedan od najboljih kuhara na svijetu, koji živi u Portugalu, nedavno je boravio u rodnom Sarajevu. Razlog posjete bilo je snimanje dokumentarnog filma o njegovom životu, koji će,

SPORT

Bosanac kojeg svi cijene u Minhenu: Salihamidžić od 2020. ima novu funkciju u Bayernu!

Hasan Salihamidžić unapređen je iz sportskog direktora u Upravni odbor njemačkog prvaka Bayerna. Bivši bosanskohercegovački reprezentativac i nekadašnji igrač minhenskog kluba će zvanično u novi posao krenuti od ljeta 2020.