Nismo odustali od Bosne i Hercegovine kod embarga na oružje, nećemo ni zbog embarga na demokratiju

Nismo odustali od Bosne i Hercegovine kod embarga na oružje, nećemo ni zbog embarga na demokratiju

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je danas u Sarajevu da je cilj paradiranja na 9. januar  vlasti manjeg bh. entiteta evociranje uspomena na činjenjenje genocida, sa čim se ponose, zastrašivanje naroda, ali i vlastito podizanje cijene, prije svega, kod stranaca.

U obraćanju na naučnom skupu “9. januar – put u genocid” Komšić je naveo da su stranci uvijek u takvim i sličnim prilikama spremni dotrčati do onih koji su za državu Bosnu i Hercegovinu, bez razlike ko je u tome trenutku vlast, i to uvijek sa pitanjem o tome šta se može dati Dodiku i separatistima kako bi očuvali stabilnost i mir.

– Međutim, i s tim u vezi, mislim da je konačno vrijeme da svi zajedno kažemo da Dodiku i separatistima ne možemo i nećemo dati ništa, jer ionako imaju previše – istakao je Komšić.

Dodao je da vlasti entiteta RS obilježavanjem godišnjice 9. januara istovremeno i prikrivaju činjenicu da velikosrbijanskom režimu Miloševića i Karadžića, čak ni uz pomoć genocida, nije uspjelo da dio Bosne i Hercegovine postane dio Srbije. 

Naveo je da Milorad Dodik iza sebe nema Jugoslovensku narodnu armiju i njen arsenal niti brojne paravojne formacije koje je imao njegov ideološki i politički prethodnik Radovan Karadžić, te da mu nije pametno da izaziva sukob u kojem je moguć nestatak onog što je genocidom stečeno.

– Uvjeren sam da su i vlastima entiteta RS poznate te činjenice, kao što je jasno da se Dodik ne smije kockati. Ono što smije je provocirati u nadi da ćemo mi vječno tražiti zaštitu i protekciju od nepostojeće međunarodne zajednice, koja će onda činiti sve da smiri separatiste u RS – rekao je Komšić.

Stava je da u budućnosti ne trebamo tražiti nikakvu pomoć stranaca u obuzdavanju Dodikovog separatizma, jer se to do sada pokazalo kao potpuno promašeno, a na naplatu su nam obično stizale te njihove retoričke osude, u vidu zahtjeva da se na nekim drugim pitanjima od državnog značaja bude popustljiv.

– Već smo pomalo umorni od ispraznih deklarativnih osuda i licemjernih saopćenja u kojima se pozivaju sve strane da spuste tenzije, a jasno da ne dižu sve strane tenzije, i ne polažemo nikakva nadanja u ispraznu retoriku koja izjednačava one koji napadaju državu Bosnu i Hercegovinu i sve druge – kazao je Komšić.

Dodao je da je ono u što trebaju svi biti siguran to “da ćemo braniti ovu zemlju po svaku cijenu u slučaju pokušaja secesije”.

– Nikada neće biti realizirani ciljevi iz deklaracije od 9. januara po kojoj je dio Bosne i Hercegovine trebao biti priključen Srbiji. Mi od Bosne i Hercegovine nećemo odustati nikad. Nismo odustali ni onda kada nam je uvođen embargo na oružje, a ne odustajemo ni danas kada nam se uvodi embargo na demokratiju – poručio je Komšić, prenose agencije.

Previous Tužilaštvu BiH predate krivične prijave za nepoštovanje odluka Ustavnog suda
Next Sarajevo: Predstavljene knjige "Presretnuti razgovori: pripreme za rat" i "Torture, Humiliate, Kill: Inside the Bosnian Serb Camp System"

You might also like

NAŠI DANI

Abdulah Sidran na ručku kod predsjednika Francuske

Naš ugledni književnik Abdulah Sidran jučer je (utorak) u Jelisejskoj palači bio gost francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emamnuel Macron). Na inicijativu francuskog filozofa Bernar-Anrija Levija (Bernard-Henri Lévy), Makron je priredio

NAŠI DANI

Premijer Novalić pokazuje dostojanstvo Bosne! Vlada FBiH naložila ZZJZ da bez odlaganja zaključi ugovor za nabavku vakcina

Vlada Federacije BiH se na večerašnjoj hitnoj sjedici upoznala sa informacijom o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa

NAŠI DANI

U školama tuzlanskog kantona obilježeni dani krunisanja kralja Bosne – Tvrtka I Kotromanića

Prva je godina kako se u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona institucionalno obilježavaju dani krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića i sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu, pa je to