‘Riječ bosanskih prvaka, koji su bili uvijek složni, bila je odlučujuća’

‘Riječ bosanskih prvaka, koji su bili uvijek složni, bila je odlučujuća’

Oni su prividno priznavali cara – veli dr. Milan Prelog – kako im je to baš volja, ali čvrsto čuvaju svoju religiju i stare običaje, a svaki tuđi pa ma i kako moćan upliv odbijaju sa puškom u ruci’, uspoređujući ih u tome sa njihovim precima – patarenskom vlastelom, piše Ibrahim Džafčić 1925. te nastavlja.

-Skupština ajana koju je namjesnik Bosne jedan put godišnje, a po potrebi i više puta sazivao, odlučivala je o sudbini Bosne i Bošnjaka.

Ove skupštine bivale su većinom burne i često puta dotjerivali su do vrlo oštrih sukoba između bosanskih prvaka s jedne i namjesnika Bosne s druge strane, ako se je radilo samo o kakovim novotarijama carigradskim, a riječ bosanskih prvaka, koji su bili uvijek složni, bila je odlučujuća, usprkos sviju moljakanja i gdjekada prijetnja vezirevih.

Dok je god carigradska vlada ove odnošaje trpila i odobravala što su bosanski ajani zaključivali, bila je Bosna mirna i Bošnjaci pokorni.

Ako bi se tkogod sa strane htio uplićati u njihove unutarnje stvari, i pokušavalo se što učiniti, pa ma bilo i sa Halifine strane a protivilo bi se njihovim interesima, onda su se dizali sve kao jedan protiv sviju provođača tih pokušaja u Bosni.

Dizali su se složno i jednodušno i protiv silnog turskog sultana i svoga vrhovnog vjerskog poglavara jer nisu mogli dopustiti da tuđin drugi nad njima – autohtonom življu ovih zemalja – bespravno i samovlasno gospoduje i vlada.

Nisu mogli dopustiti da tuđin bude na račun njihov privilegisan, a da oni budu potisnuti u pozadinu, kao svoji na svome.

Foto: Politički aktivni Bošnjaci 1925. (JMO).

(MiruhBosne)

Previous Otac mladog sportiste napadnutog u CG: Moj sin Alija je uspješno operisan. Dobro je hvala Bogu
Next Klanjan bajram-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu

You might also like

BAŠTINA

Na zapadnom obronku Trebevića dokaz života od eneolita, pa sve do kraja VI stoljeća

Na zapadnom obronku Trebevića nad Sarajevom smješteno je Debelo brdo, najznačajnije arheološko područje na kojem je nađeno prahistorijsko gradinsko naselje, antički i kasnoantički odbrambeni objekat. Kao takvo 2005. godine je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH. Danas ove

NAŠI DANI

Godišnjica krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića

Prije tačno 556 godine, u kraljevskom gradu Jajcu, u Crkvi sv. Marije papskom krunom je okrunjen Stjepan Tomašević, posljednji bosanski kralj Povodom dana krunidbe nabavljena viteška oprema JU “Agencija” iz

HISTORIJA

Ususret promociji „Historije Bosne i Hercegovine“: Djelo na kojem je radilo 47 doktora nauka

U Sarajevu će u četvrtak biti svečano promovirana edicija „Historija Bosne i Hercegovine“, izdanje u šest tomova Instituta za historiju Univerziteta uz Sarajevu (UNSA) koje predstavlja prvu institucionalnu historiografsku sintezu