U Janji pokrenuta fabrika za proizvodnja mopova, u planu izvoz za Evropu i SAD

U Janji pokrenuta fabrika za proizvodnja mopova, u planu izvoz za Evropu i SAD

U bijeljinskom naselju Janja nedavno je otvorena fabrika za proizvodnju mopova za brisanje BOSMOPP d.o.o, prva ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini i regiji. 

Fabriku je otvorio poduzetnik porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji dugo godina živi i radi u Austriji Zakerijah Mulamustafić. Na pitanje zašto baš mopovi, kaže da je to sastavni rekvizit koji koristi u firmi ZEMU Reinigung GmbH u Beču u svakodnevnom poslu.

“Poučen činjenicom koliko mi kao jedna mala firma koja zapošljava 10-tak ljudi troši mopove i kakvo je stanje na tržištu u Austriji, odlučili smo se na taj korak da ih sami proizvodimo i plasiramo, kako u Bosnu i Hercegovinu tako dalje u Evropu. Ovih dana nam pristižu čak i upiti i iz USA”, kaže on za Akta.ba.

Napominje da ovakva vrsta proizvodnje ne postoji nigdje od Turske do Češke i da su Janja i Bosmopp na pola puta. 

“Što se tiče ugovorenih tržišta za izvoz za sada imamo ugovor sa jednom austrijskom firmom SWAN koja je prva dobila zastupništo za Austriju, dok o zastupništvu za Evropu još pregovaraju”, priča vlasnik Mulamustafić.

Govoreći o vrijednosti investicije, kaže da je do sada uloženo više od 200.000 KM, ali i godine truda koje nemaju cijenu. Ulagati u rodni kraj je nešto što je oduvijek želio.

“Rodom sam iz Janje iz koje sam nažalost morao otići, ali se želim vratiti. Nisam tražio nikakve pogodnosti za uslove poslovanja, a za dalje ćemo vidjeti. Ovdje sam se vratio kako bih ja pomogao, a ne da tražim pomoć”, navodi on.

bosmopp

Ideja o pokretanju fabrike je došla sasvim spontano. 

“Pored biznisa u Beču imam i Platformu za poslovno umrežavanje. Kada sam prošle godine sa jednim klijentom bio na poslovnom putovanju u Bosnu i Hercegovinu, za kojeg smo tražili određene proizvode za njegovu firmu, u toku vožnje smo se divili ljepotama naše Bosne i Hercegovine i razgovarali o stanju u njoj. Pošto smo iz slične branše, razgovarali smo i oko problema nabavke materijala i alata za naše firme. Tako smo došli i na temu mopova. Odlučili da partnerski uđemo u ovaj posao i već u toku vožnje započeli da prikupljamo informacije kako i na koji način otvoriti firmu u BiH. Zahvaljujući prijateljima i poslovnim partnerima, za vrlo kratko vrijeme smo dobili sve potrebne informacije i već po povratku u Beč podijelili obaveze”, ističe. 

Budući da je sve išlo prilično brzo, za kraj poručuje svim ljudima širom svijeta koji razmišljaju pokretanju biznisa u Bosnu i Hercegovinu, da se vrati i to učine.

Podršku u osnivanju i samoj promociji pruža mu i Samir Vildić, poduzetnik koji je, nakon 17 godina školovanja i rada u Turskoj, odlučio investirati svoje znanje i iskustvo u ekonomiju Bosne i Hercegovine. Vildić zasigurno je jedan od najboljih primjera kada je riječ o promociji povoljne poslovne klime za investitore i ulaganje u našoj zemlji, bilo da je riječ o investicijama od strane bosanskohercegovačke dijaspore ili stranih državljana. 

“Kada sam se prije šest godina vraćao u svoju jedinu domovinu, Bosnu i Hercegovinu, nisam mogao ni slutiti da ću postati “čudak” koji se vratio. Danas imamo čudaka koji se vraćaju i pokreću svoje biznise na sve strane. Jedan od njih je i Zekerijah Mulamustafić, a BOSMOPP će biti svjetski brend”, poručio je Samir Vildić, direktor kompanije BPI i predstavnik bh. dijaspore.

Detaljnije u video prilogu TV Podrinje

Previous Ilijaš: Obilježena 31. godišnjica zločina nad mještanima Lješeva
Next Čović slavodobitno: hrvatski narod najjači u Bosni i Hercegovini. Mostar je stolni hrvatski grad

You might also like

NAŠI DANI

Predstavljena Studija o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza

Studija o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza, koja je danas predstavljena u Kantonu Sarajevo, donosi stručnu analizu stanja, obima i vrijednosti ekonomskih procesa u Kantonu Sarajevo te analizu prikupljanja i

Ekonomija/Biznis

KS: Planirane nove investicije u ski centre Bjelašnica i Igman

Na današnjoj press konferenciji održanoj na Bjelašnici direktor KJP ZOI ’84 Jasmin Mehić rezimirao je proteklu skijašku sezonu, istakao zadovoljstvo rezultatima, te najavio aktivnosti za narednu. “Iza nas je jedna

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina druga u svijetu po rastu mjesečne zarade

Prije nekoliko dana, sajt “World of statistics” je objavio podatke o rastu plaća na globalnom nivou, a prva dva mjesta zauzele su ni manje ni više nego Srbija i Bosna