Od jakih vjetrova građane Sarajeva štite šume i planine

Od jakih vjetrova građane Sarajeva štite šume i planine

Profesor geografije Vedran Zubić bio je gost na sarajevskoj kantonalnoj tv. a sa njim su govorili o klimatskim promjenama koje su nas zadesile u posljednjim danima.

Na pitanje koliko su zaštićeni građani Sarajeva od oluja kakve viđamo u posljednjim danima kako u Boni i Hercegovini tako i zemljama okruženja, profesor Zubić odgovara kako nam planine pomažu i da građani Sarajeva neće osjetiti velike udare vjetra.

“Pojava grmljavina, kiša, grad i slično, slobodno bi rekao da je normalno. Atmosfera teži stabilizaciji i izjednačavanju. Vjetar puše samo da bi se izjednačio zračni pritisak, to je nešto što moramo naučiti”– kazao je.

Vrijeme, profesor Zubić, uporedio je i sa čovjekovim uhom u kojem se osjeti pucanje nakon silaska sa planine u grad, te da je to ništa drugo nego izjednačavanje pritiska, kao i što radi atmosfera sa vjetrom.

Kada dođe do laganog zagrijavanja dolazi i do laganog vjetra, kada dođe do brzog zagrijavanja dolaze brzi i jaki vjetrovi.

Meteorolog Bakir Krajinović u emisiji je kazao kako od iduće sedmice vraćaju se pravi ljetni dani, u Bosni se očekuje do 35 stepeni, Hercegovini 38.

(MiruhBosne/TVSA)

Previous Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli upriličena promocija „Bosanskog pravopisa“ Refika Bulića
Next Hafiz Nedim Botić svojim naučnim radom daje doprinos analizi emocionalne inteligencije

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Fotomonografija – Bosna i Hercegovina očima ljubavi (Video)

U Bihaću je ovih dana održana promocija fotomonografije ‘Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi’, umjetničkog fotografa Samira Sinanovića. Na 448 stranica fotomonografije autor je prikazao najčarobnije prizore iz prirode, kulturno-historijsko

NAŠI DANI

Džaferović razgovarao sa šefovima država i vlada EU – Učinili smo danas sve što smo mogli

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas je učestvovao na samitu EU – zapadni Balkan, ali je razgovarao i pojedinačno sa šefovima država i vlada članica EU, te zvaničnicima evropskih institucija,

NAŠI DANI

U Domu policije obilježena 27. godišnjica formiranja Odreda policije ‘Bosna’

Svečanost obilježavanja 27. godišnjice formiranja Specijalne jedinice MUP-a RBiH Odred policije “Bosna” upriličen je večeras u Domu policije, a uz pomoć umjetnika i u režiji Dine Mustafića izveden je i