Konakoviću nekad bilo prevažno zaustaviti velikosrpsku mašineriju, danas je njihov saveznik i nije ga briga za heroja Sejdića

Konakoviću nekad bilo prevažno zaustaviti velikosrpsku mašineriju, danas je njihov saveznik i nije ga briga za heroja Sejdića

U maju 2022. godine heroj odbrane Goražda Ahmet Sejdić predstavljen je kao pojačanje Naroda i pravde. Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković tada je kazao da on i istomišljenici nikad nisu imali dvojbu da li stati uz ljude čija je uloga u odbrani Bosne i Hercegovine bila poput Sejdićeve.

No, od tada do danas promijenilo se puno toga. Narod i pravda ušao je u vlast, Konaković je postao državni ministar vanjskih poslova, aktivno pregovara sa Miloradom Dodikom, a protiv Sejdića je Tužilaštvo BiH podiglo novu optužnicu. U ranijem slučaju koji se vodio pred Sudom BiH pravosnažno je oslobođen svih optužbi. Po Konakovićevim riječima, prevažno je tada bilo zaustaviti velikosrpsku mašineriju u projektovanim napadima na časne heroje odbrane Bosne i Hercegovine iako se suočavao sa kritikama kao premijer Kantona Sarajevo.

No, od predsjednika NIP-a nakon jučerašnjeg saopćenja Tužilaštva BiH o novoj optužnici protiv branilaca Armije RBiH među kojima je i Sejdić, ni traga ni glasa. Valjda danas nije ‘prevažno’ zaustaviti velikosrpsku mašineriju. Nije NIP reagirao ni na zloupotrebu prognanih Žepljaka čije su slike korištene za ilustraciju ‘protjeranih Srba u Oluji’ dok se govorili ‘evropski’ Dodik i Aleksandar Vučić u Prijedoru, gradu u kojem su ubijene, zatočene, mučene, silovane hiljade Bošnjaka među kojima i 102 ubijena djeteta koji ni danas nemaju spomen-obilježje. Barem je to mogao tražiti od Dodika u međusobnim razgovorima.

A dok trojka šuti, Dodik ne prestaje. Psuje im genocid usred Nikšićevog Konjica, negira državu BiH i njen suverenitet, proglašava entitet Rs državom, vrijeđa žrtve, vrijeđa funkcionere NIP, a sve na ‘evropskom putu’ na koji se državna koalicija obavezala sporazumom. To što se trojka na tom lažnom putu mora svega odreći, pa i heroja odbrane Goražda, Sarajeva, BiH, generala, vlastitog identiteta jer pristaju da su ‘muslimanska reprezentacija’ očito ne zabrinjava Konakovića.

U aprilu ove godine NIP se oglasio saopćenjem za javnost u kojem zahtijeva od UDT-a i VSTV-a da provjere pojedine navode i prakse Tužilaštva Bosne i Hercegovine i glavnog tužioca Milanka Kajganića. No, ni UDT ni VSTV ništa nisu poduzeli.

A u međuvremenu je uslijedila nova optužnica kojom je obuhvaćen Sejdić i još 12 osoba. U pripremi su i druge optužnice protiv onih koji su branili Sarajevo, Vareš, BiH ali ni to ne zabrinjava našeg šefa diplomatije i maloljetnog borca Armije RBiH.

Oglasio se tek Kantonalni odbor Naroda i pravde Bosansko-podrinjskog kantona Goražde te su izrazili ogorčenost, nezadovoljstvo i zabrinutost činjenicom da je Tužilaštvo BiH očito okrenuto procesuiranju samo pripadnika Armije RBiH, dok je nijemo na stravične zločine počinjene nad stanovništvom Goražda.

„Namjera neprijatelja da se zamijeni uloga žrtve i agresora očito se sprovodi u djelo i to u okviru pravosudnih institucija u kojima bi se trebala provoditi pravda“, saopćeno je iz KO NIP BPK.

Poniženje koje je trojka priredila Bošnjacima ili barem onom dijelu koji je za njih glasao, a sada o svima nama odlučuju, ne može se izmjeriti. Niko ne garantuje da će se trojka zaustaviti, a više niko i ne očekuje da konačno stanu pred Dodika i zaustave ga u rušenju BiH. Šteta ne bi bila tolika da će se to samo osvetiti trojci, već je upitna dalja budućnost BiH i Bošnjaka koji se svakim danom sve više marginaliziraju što je potpomognuto i međunarodnom zajednicom.

Izvor: NAP

Udruženja žrtava: Smatramo da Tužilaštvo BiH radi po instrukcijama iz Beograda

Previous Udruženja žrtava: Smatramo da Tužilaštvo BiH radi po instrukcijama iz Beograda
Next Gradonačelnica Karić posjetila pretučenu djevojku iz Jablanice

You might also like

RIJEČ

Dr Gabor Mate, koji je preživio holokaust, poziva na povratak zemlje Palestini

Dr Gabor Mate, preživjeli Holokaust, mađarsko-kanadski liječnik i pisac, otvoreno je kritikovao osnivanje Izraela i njegovu tekuću okupaciju palestinskih zemalja. U razgovoru s Piersom Morganom, dr Mate, koji se nekada identificirao

RIJEČ

Katar na udaru zbog podrške Palestincima

Katar stavljen pod ogroman pritisak da zaustavi svoju podršku palestinskom otporu, pogotovo u Gazi. Palestinski problem i podrška otporu, kao prirodnom pravu za suprotstavljanje izraelskoj agresiji, jedno je od pitanja

RIJEČ

Prof. dr. Edin Šarčević: Dodikovi koraci su ilustracija političkog divljanja i nemaju pravno utemeljenje

Reakcije na trenutnu političku krizu u Bosni i Hercegovini moraju uslijediti isključivo unutar institucija Bosne i Hercegovine. Svaka aktivnost koja vaninstitucionalno pristupa uočenim anomalijama ili pokušava po modelu zastupanja konstitutivnih