Operativne snage zaštite i spašavanja iz FBiH vraćaju se iz Slovenije 26. augusta

Operativne snage zaštite i spašavanja iz FBiH vraćaju se iz Slovenije 26. augusta

 Federalni štab civilne zaštite danas je na hitnoj vanrednoj sjednici donio naredbu da se angažman operativnih snaga zaštite i spašavanja iz Federacije Bosne i Hercegovine koje su okviru operacije pružanja međunarodne pomoći Bosne i Hercegovine Republici Sloveniji radile na otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava, okonča 25. augusta a njihov povratak u Bosnu i Hercegovinu organizira 26. augusta. 

Federalna uprava civilne zaštite i Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo, u skladu s naredbom, uputile su svoje operativne snage sa mašinama i potrebnom opremom te pružaju administrativnu i logističku podršku u operaciji upućivanja međunarodne pomoći Republici Sloveniji koja će, po načelu samoodrživosti i na zahtjev Vlade Republike Slovenije sa planiranih deset biti produžena za još četiri dana.

Operativne snage zaštite i spašavanja iz Federacije BiH sa ljudstvom i teškim mašinama nastavljaju pružati pomoć stanovništvu Slovenije u područjima pogođenim poplavom.

Tokom jučerašnjeg dana pripadnici tima sa teškim mašinama i ljudstvom nastavili su obavljati zadatke na uređenju korita rijeke Savinje te utovara i odvoza nanesenog materijala.

Jedna radna mašina prebačena je uzvodno oko tri kilometra od sadašnje pozicije da očisti i produbi slivne kanale koji se ulijevaju u samu rijeku Savinju koji su bili obuhvaćeni poplavom. Treća mašina je bila i dalje angažirana na saniranju korita rijeke, kao i pristupnih puteva privatnih u općini Gornji Grad, saopćeno je iz FUCZ.

Previous Tuzlanska Šarena džamija u novom ruhu: Munari i kupoli vraćen sjaj od prije 135 godina
Next Zelenski se zahvalio na finansijskoj podršci koju Bosna i Hercegovina pruža Ukrajini

You might also like

NAŠI DANI

Ratko M. pravosnažno osuđen zbog genocida i drugih zločina u Bosni i Hercegovini

U utorak 8. juna pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove izrečena je drugostepena presuda bivšem komandantu Glavnog štaba bivše Vojske Republike srpske Ratku Mladiću. Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je

NAŠI DANI

Koalicija za Mostar: Očekujemo da ćemo ostvariti svoj cilj

Koordinator Koalicije za Mostar Šerif Špago izjavio je večeras, nakon zatvaranja biračkih mjesta, da je prema prikupljenim podacima od njihovih posmatrača, izlasnost na izborima oko 52 posto, javlja AA. “Današnji

NAŠI DANI

Rusija kaže da je za izraelsku nuklearnu primjedbu potrebna međunarodna istraga

Rusko ministarstvo vanjskih poslova predložilo je u utorak da međunarodni nuklearni inspektori budu poslati u Izrael nakon što je jedan ministar rekao da je upotreba nuklearne bombe u Gazi opcija.