Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini – Zaustaviti brutalnu agresiju na pojas Gaze

Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini – Zaustaviti brutalnu agresiju na pojas Gaze

Udruženje Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini pozvala je vlasti države i građane da podignu glas protiv brutalnog nasilja, etničkog čišćenja i genocida koji Izrael provodi nad nevinim građanima Palestine u pojasu Gaze, saopćeno je iz  tog udurženja.

U saopćenju se navodi da su “cionističke vlasti Izraela objavile rat, ali oni već decenijama ruše svaki mirovni napor i provode nezapamćene kampanje nasilja protiv Palestinaca”.

“Odbrana vlastitih života i života naše djece i starih se proglašava terorizmom, dok se brutalni državni terorizam Izraela označava kao odbrana. Izjave izraelskih zvaničnika kojima Palestince nazivaju neljudima samo su potvrda njihove genocidne namjere i odlučnosti da u potpunosti unište jedan narod i hiljadugodišnju državu Palestinu”, ističe se u saopćenju. 

Dodaje se da svaki napor Palestinaca da se odbrane od stalne represije, rušenja sporazuma, otimanja zemlje i ubijanja nevinih koje konstantno traje, Izrael uzima kao alibi da pojača agresiju i okupaciju. 

“Medijski rat u kojem se izvrću činjenice i opravdavaju genocid i etničko čišćenje dio su sveukupnog plana uništenja Palestine i sprječavanja provođenja potpisanih mirovnih sporazuma te uspostavljanja mira i dvije države. Podržavamo sve političke napore da se uspostavi trajan mir i održivo rješenje i mi ne tražimo ničije uništenje i nestanak, dok izraelska strana to ne samo traži nego i taj plan provodi. Mi se borimo za mir i Palestinu”, navode.

Dodaju kako su zahvalni građanima i predstavnicima vlasti Bosne i Hercegovine koji su pružili podršku njihovom narodu.

“Pozivamo i druge da se pridruže u naporima da se istina o događajima u Palestini čuje te da se zaustavi brutalna agresija na pojas Gaze. Palestinci već decenijama znaju šta im je činiti, braniti svoju zemlju i svoje živote, ali svijet mora znati na kojoj je strani, na strani potlačenog ili na strani nasilnika”, saopćeno je iz Udruženja.

Previous Poziv na osudu nanošenja štete svoj djeci "bez obzira ko su", nakon što je Jamie Lee Curtis izbrisala fotografiju Palestinaca
Next Lijep primjer - Zavidovićani ponovo čistili grad

You might also like

NAŠI DANI

Uspješna godina za najbolju bosansku plivačicu: 13 velikih finala i devet osvojenih medalja!

Lana Pudar je završila svoju finalnu utrku u disciplini 100m delfin u vremenu 56.91, što je bilo dovoljno za šesto mjesto. Pudar je kao prva rezerva nastupila u večerašnjem finalu

NAŠI DANI

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

 Svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla održana je danas u povodu 4. aprila, značajnog historijskog datuma u antifašističkoj tradiciji Tuzle.  Tog 4. aprila 1992. godine tadašnji odbornici u Skupštini opštine Tuzla

NAŠI DANI

Dan Hajrudina Šibe Krvavca program posvećen reditelju, majstoru žanra

Dan Hajrudina Šibe Krvavca, događaj u povodu obilježavanja 94. rođendana bosanskohercegovačkog reditelja koji je pomjerio granice bh. kinematografije i kulture, bit će upriličen večeras u kinu Meeting Point u Sarajevu. Poseban