Kolumbijci pozvali izraelskog ambasadora da se “izvini i ode”

Kolumbijci pozvali izraelskog ambasadora da se “izvini i ode”

Kolumbijski ministar vanjskih poslova Alvaro Leyva pozvao je u ponedjeljak izraelskog ambasadora u toj zemlji da se “izvini i ode”, nakon reakcija izraelske diplomatije na komentare predsjednika Gustava Petra (Gustavo Petro) o sukobu Izraela i Hamasa, prenose mediji.

Leyva je na X-u (bivšem Twitteru) izjavu ambasadora Galija Dagana o ljevičarskom predsjedniku Gustavu Petru koji je nakon Hamasovih napada na Izrael 7. oktobra objavio brojne poruke, usporedivši protivnapad Izraela na Gazu s nacističkim progonom Jevreja, nazvao “nerazumnim prostaštvom”.

Objave na X-u potakle su oštru prepirku s izraelskim ambasadorom.

Ova reakcija se događa dan pošto je Izrael, velik dobavljač oružja za kolumbijsku vojsku, objavio da “prekida izvoz” u tu južnoameričku zemlju nakon Petrovih izjava koje su ocijenjene “neprijateljskim i antisemitskim”.

Nakon objave izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta o “potpunoj opsadi” Gaze i izjave u kojoj je Palestince nazvao “životinjama”, Petro je napisao: “Tako su i nacisti govorili o Jevrejima. Demokratski narodi ne mogu dopustiti da se nacizam vrati u međunarodnu politiku.”

Previous Reprezentaciji Bosne i Hercegovine treba svježa krv, smatra selektor
Next Turistički radnici u USK prezadovoljni sezonom, rekordan broj noćenja

You might also like

NAŠI DANI

Dvije sedmice za registraciju birača iz inostranstva, posebno važna Srebrenica

Ako građani Bosne i Hercegovine iz inostranstva žele ostvariti svoje biračko pravo i glasati i na predstojećim lokalnim izborima, obavezni su podnijeti prijavu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine najkasnije

NAŠI DANI

Grčki ministar u Sarajevu, podrška NATO putu Bosne i Hercegovine

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio ministra vanjskih poslova Grčke Nikosa Dendiasa Razgovarano je o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Grčke, za koje je rečeno da su

NAŠI DANI

Sarajevska ‘trojka’ smijenila direktora Skenderije, nije pomogla ni podrška radnika, kao i uspješno poslovanje

Radnici KJP Skenderija Sarajevo predvođeni Sindikatom radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine danas su na konferenciji za novinare iskazali svoje nezadovoljstvo zbog najavljene smjene direktora Skenderije Amera Kape.