AHM iz Lukavca lansirao sopstvenu mašinu na tržište Evropske unije

AHM iz Lukavca lansirao sopstvenu mašinu na tržište Evropske unije

Reorganizacija poslovanja obilježila je proteklu godinu za firmu AHM iz Lukavca, a uprkos svim izazovima sa kojima su se susretali, u 2020. godini su uspjeli postaviti dobar temelj za budući rast i razvoj firme. Sve zacrtane planove su ispunili, te su isporučili sve narudžbe u dogovorenom roku.

Novi tip mašine

Bave se proizvodnjom mašina za industriju kartonaža, a njihov najprodavaniji proizvod je mašina INTER-HST. Ova mašina dodaje novu vrijednost kartonskoj ambalaži čineći zatvaranje i otvaranje kartonske ambalaže znatno lakšim. Mašina transportuje karton, nanoseći na tačno predviđenim mjestima (teartape) samoljepljivu traku koja služi za otvaranje kartonskih ambalaža, te nanosi topli lijepak i silikonsku traku koja služi za zatvaranje kartonskih ambalaža. Maksimalni format kartona i trake određuje se širinom mašine koja se može proizvesti po mjeri.

„Prošle godine smo lansirali novi tip mašine pod nazivom OPTI-FOLD 170 PT. Ova mašina je specijalizovana za savijanje i lijepljenje kartona na više uglova, a sve s ciljem oblikovanja gotove kartonske kutije spremne za pakovanje. Kao dodatnu djelatnost nudimo projektovanje i proizvodnju rezervnih dijelova i komponenti mašina, samostojećih uređaja, proizvodnju novih tipova mašina po želji kupca, te dodatne uređaje i ostalu opremu za mašine za savijanje i lijepljenje kartona“, kazala je za Poslovne novine Nehra Kurtić, referent prodaje i marketinga u firmi AHM.

Lansiranjem mašine OPTI-FOLD 170 PT, AHM je zakoračio ka komplementarnoj tržišnoj niši i ponudili su tržištu mašinu sposobnu za pretvaranje listova kartona u gotove kutije za pakovanje. Zbog toga ovo smatraju veoma značajnim potezom.

Firma je, kako nam je kazala Kurtić, osnovana sredinom 2013. godine sa prvobitnim sjedištem u Sarajevu i pod nazivom AHM TRADE d.o.o Sarajevo, a već naredne godine firma se seli u Lukavac i mijenja naziv u AHM d.o.o. Lukavac. Od osnivanja osnovna djelatnost kompanije je bila proizvodnja i popravka mašina. Za relativno kratak period od osnivanja, a uz podršku inostranih poslovnih partnera, AHM je uspio uspješno plasirati sopstvenu mašinu bh. porijekla na tržište Evropske unije.

Širenje na nova tržišta

Za kratko vrijeme uspjeli su postati i prepoznatljivi na evropskom tržištu. Zadovoljni su postignutim, ali kako njihov slogan kaže ‘Improving never ends…’, tako i oni nastoje kontinuirano usavršavati svoje proizvode i prilagoditi ih u potpunosti potrebama kupaca u ovoj branši.

„Iako smo poslovanje zbog pandemije morali prilagođavati novim okolnostima, ponosni smo na činjenicu da se obim posla u jeku pandemije povećao, te da nismo imali negativan uticaj po tom pitanju. Naši proizvodi uglavnom su zastupljeni na evropskom tržištu, ali težimo i dalje širenju na nova tržišta. Neke od zemalja u koje plasiramo svoje proizvode su Njemačka, Italija, Austrija, Švicarska, Francuska, Poljska, Engleska, Portugal i druge“, kazala je Kurtić.

Ova godina za AHM počela je veoma dobro, zabilježili su znatan rast broja narudžbi, te očekuju da će ove godine ostvariti najveći prinos do sada.

„Ova godina je prekretnica za nas, stoga smo se odlučili na širenje. Uz dodatni proizvodni pogon, investiramo i u kupovinu nove opreme koja će unaprijediti naše proizvodne kapacitete. Sada ćemo, osim mašina za obradu kartonske ambalaže, u svojoj ponudi imati i potrošni materijal za iste ili slične mašine. Planiramo i nova zapošljavanja, stoga pozivamo sve zainteresovane da pošalju svoj CV na posao@ahm.ba“, poručila je Kurtić.

Previous U MC-u Srebrenica postavljene ploče s informacijama od historijskog značaja
Next Naučnici prave recept za ‘domaću’ vakcinu protiv COVID-a

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanac tuži Volkswagen i traži 750 miliona dolara odštete

Bosanski poduzetnik Nijaz Hastor, vlasnik firme za proizvodnju autodijelova Prevent, tužio je početkom sedmice njemačkog automobilskog giganta Volkswagen pod optužbom da narušava slobodu tržišnog natjecanja i zatražio odštetu u iznosu od

MADE IN BOSNIA-387

Tops, kafa i čajni kolutići iz AC Food-a otišli za SAD

  U 2018. godini kompanija AC Food treći put, na zahtjev kupca, šalje svoje proizvode i dobro poznate brendove na tržište Sjedinjenih Američkih Država. Među brendovima koji se mogu naći

Ekonomija/Biznis

Amer Bukvić prelazi na rukovodeću poziciju u Islamskoj razvojnoj banci u Džeddi

Nakon 15 godina uspješnog rukovođenja Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić odlazi s pozicije predsjednika Uprave ove finansijske institucije, prenosi AA. Islamska razvojna banka (IsDB), većinski osnivač BBI banke, promovirao