Bećirović poklonio papi Franji primjerak knjige Codex diplomaticus Regni Bosnae: povelje i pisma stare bosanske države i Svečanu povelju kralja Tvrtka I Kotromanića

Bećirović poklonio papi Franji primjerak knjige Codex diplomaticus Regni Bosnae: povelje i pisma stare bosanske države i Svečanu povelju kralja Tvrtka I Kotromanića

U okviru službene posjete Svetoj Stolici, člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića u privatnu audijenciju primio je poglavar Katoličke crkve papa Franjo, danas u 10.00 sati. Dr. Denis Bećirović zahvalio je papi Franji na privatnoj audijenciji u Apostolskoj palati u Vatikanu. Tokom srdačnog razgovora, dr. Bećirović i papa Franjo konstatirali su da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Svete Stolice prijateljski, uz visoki nivo razumijevanja i uvažavanja.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je izrazio zahvalnost papi Franji i Svetoj Stolici za principijelnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Tom prilikom izrazio je nadu da će se nastaviti podrška Svete Stolice našoj zemlji, posebno na evroatlantskom putu. Bećirović je rekao da Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni angažman i posjetu pape Franje našoj zemlji, kao i dvije posjete Ivana Pavla Drugog.

Papa Franjo je naglasio da Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u njegovom srcu, te da se rado prisjeća posjete našoj zemlji i susretima s ljudima u Sarajevu 2015. godine. Tokom razgovora, papa Franjo je rekao da prati dešavanja u Bosni i Hercegovini i da podržava snaženje kulturnog i međureligijskog dijaloga, zajednički život u Bosni i Hercegovini i njen multietnički karakter.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović pozvao je papu Franju u posjetu Bosni i Hercegovini i rekao da bi svim građanima i narodima bila čast da još jednom pruže gostoprimstvo poglavaru Katoličke crkve.

Dr. Bećirović je čestitao na pontifikatu papi Franji, koji je u martu ove godine obilježio desetu godišnjicu izbora za poglavara Katoličke crkve. Dr. Bećirović je naglasio da je tokom pontifikata papa Franjo svojim riječima, gestama i aktivnostima snažno podsticao učvršćivanje trajnog mira, povjerenja i tolerancije, ohrabrujući duh zajedništva i bratske ljubavi.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je ukazao na važnost Deklaracije o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajedničkom suživotu koju su 2019. godine potpisali papa Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmad Al-Tayyeb. Posebno je istakao da potpisana Deklaracija predstavlja poziv na pomirenje i bratstvo među svim ljudima dobre vjere.

Prilikom službene posjete Svetoj Stolici, član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović poklonio je papi Franji primjerak knjige Codex diplomaticus Regni Bosnae: povelje i pisma stare bosanske države i Svečanu povelju kralja Tvrtka I Kotromanića.

Nakon audijencije kod pape Franje, član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović imat će sastanak s državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom i sekretarom Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom – saopćeno je iz Predsjedništva.

U izjavi za javnost iz Vatikana, Bećirović je naglasio da Vatikan podržava suverenitet Bosne i Hercegovine i da je Sveta stolica priznala Bosnu i Hercegovinu 7. aprila 1992.godine, te da više od 30 godina kontinuirano podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i težnju naše države da postane punopravna članica Evropske unije.

– Moja je obaveza da iskažem poštovanje prema prijateljima Bosne i Hercegovine  i da radim na jačanju prijateljskih veza. Zato sam papi Franji i Svetoj stolici, uime građana BiH, zahvalio na podršci našoj domovini – kazao je Bećirović.

Tokom susreta, Bećirović i papa Franjio su razgovarali i o važnosti očuvanja mira i univerzalnih vrijednosti u svijetu.

U tom smislu, Bećirović je naglasio važnost Deklaracije o ljudskom bratstvu. U toj deklaraciji, upućen je poziv na pomirenje i bratstvo među svim vjernicima, kao i među svim ljudima dobre volje.

– Ovaj važan dokument  trebao bi i novim generacijama biti vodič prema kulturi uzajamnog poštovanja, dijaloga i zajedničke saradnje. Bosna i Hercegovina je država u kojoj zajedno žive različiti narodi i djeluju različite vjerske zajednice. Zato je važno osigurati ambijent u kojem će se svi osjećati slobodno i ravnopravno – poručio je Bećirović.

Bosanskohercegovačko jedinstvo različitosti, dodao je, autentično je i vrijedno, a pobjeda ideje BiH je pobjeda i ideje ujedinjene i slobodne Evrope.

U okviru buduće saradnje, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović predložio je i nastavak aktivnosti na povezivanju arhiva Bosne i Hercegovine i vatikanskog arhiva.

Previous Ljekar Youssef Hajir kao dječak protjeran iz Palestine: Primili smo ih, a oni ovako vraćaju, ne mogu da ih mrzim
Next Pomoć iz naše zemlje među prvima ušla u Palestinu

You might also like

NAŠI DANI

Na školskoj priredbi u Srbiji djeca đuskala uz pjesmu o ratnim zločinima i živim lomačama

Na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole “Vasa Stajić” iz Novog Sada, desetogodišnjoj djeci puštana je pjesma “Ne volim te Alija, zato što si Balija” u kojoj se raspiruje

NAŠI DANI

Albanija potpisala ugovor o nabavci turskih dronova Bayraktar TB2

Turski proizvođač dronova Baykar u utorak je objavio potpisivanje ugovora o izvozu dronova sa Albanijom, AA. “Potpisali smo ugovor sa Albanijom o izvozu Bayraktar TB2, borbene bespilotne letjelice”, objavio je

NAŠI DANI

Schmidt poništio odluke NSRs-a i donio izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt saopštio je danas u Sarajevu da je donio odluku o poništenju odluka Narodne skupštine bh. entiteta Republika srpska (NSRs). Schmidtovo obraćanje dolazi