Bećirović poklonio papi Franji primjerak knjige Codex diplomaticus Regni Bosnae: povelje i pisma stare bosanske države i Svečanu povelju kralja Tvrtka I Kotromanića

Bećirović poklonio papi Franji primjerak knjige Codex diplomaticus Regni Bosnae: povelje i pisma stare bosanske države i Svečanu povelju kralja Tvrtka I Kotromanića

U okviru službene posjete Svetoj Stolici, člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića u privatnu audijenciju primio je poglavar Katoličke crkve papa Franjo, danas u 10.00 sati. Dr. Denis Bećirović zahvalio je papi Franji na privatnoj audijenciji u Apostolskoj palati u Vatikanu. Tokom srdačnog razgovora, dr. Bećirović i papa Franjo konstatirali su da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Svete Stolice prijateljski, uz visoki nivo razumijevanja i uvažavanja.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je izrazio zahvalnost papi Franji i Svetoj Stolici za principijelnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Tom prilikom izrazio je nadu da će se nastaviti podrška Svete Stolice našoj zemlji, posebno na evroatlantskom putu. Bećirović je rekao da Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni angažman i posjetu pape Franje našoj zemlji, kao i dvije posjete Ivana Pavla Drugog.

Papa Franjo je naglasio da Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u njegovom srcu, te da se rado prisjeća posjete našoj zemlji i susretima s ljudima u Sarajevu 2015. godine. Tokom razgovora, papa Franjo je rekao da prati dešavanja u Bosni i Hercegovini i da podržava snaženje kulturnog i međureligijskog dijaloga, zajednički život u Bosni i Hercegovini i njen multietnički karakter.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović pozvao je papu Franju u posjetu Bosni i Hercegovini i rekao da bi svim građanima i narodima bila čast da još jednom pruže gostoprimstvo poglavaru Katoličke crkve.

Dr. Bećirović je čestitao na pontifikatu papi Franji, koji je u martu ove godine obilježio desetu godišnjicu izbora za poglavara Katoličke crkve. Dr. Bećirović je naglasio da je tokom pontifikata papa Franjo svojim riječima, gestama i aktivnostima snažno podsticao učvršćivanje trajnog mira, povjerenja i tolerancije, ohrabrujući duh zajedništva i bratske ljubavi.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je ukazao na važnost Deklaracije o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajedničkom suživotu koju su 2019. godine potpisali papa Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmad Al-Tayyeb. Posebno je istakao da potpisana Deklaracija predstavlja poziv na pomirenje i bratstvo među svim ljudima dobre vjere.

Prilikom službene posjete Svetoj Stolici, član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović poklonio je papi Franji primjerak knjige Codex diplomaticus Regni Bosnae: povelje i pisma stare bosanske države i Svečanu povelju kralja Tvrtka I Kotromanića.

Nakon audijencije kod pape Franje, član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović imat će sastanak s državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom i sekretarom Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom – saopćeno je iz Predsjedništva.

U izjavi za javnost iz Vatikana, Bećirović je naglasio da Vatikan podržava suverenitet Bosne i Hercegovine i da je Sveta stolica priznala Bosnu i Hercegovinu 7. aprila 1992.godine, te da više od 30 godina kontinuirano podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i težnju naše države da postane punopravna članica Evropske unije.

– Moja je obaveza da iskažem poštovanje prema prijateljima Bosne i Hercegovine  i da radim na jačanju prijateljskih veza. Zato sam papi Franji i Svetoj stolici, uime građana BiH, zahvalio na podršci našoj domovini – kazao je Bećirović.

Tokom susreta, Bećirović i papa Franjio su razgovarali i o važnosti očuvanja mira i univerzalnih vrijednosti u svijetu.

U tom smislu, Bećirović je naglasio važnost Deklaracije o ljudskom bratstvu. U toj deklaraciji, upućen je poziv na pomirenje i bratstvo među svim vjernicima, kao i među svim ljudima dobre volje.

– Ovaj važan dokument  trebao bi i novim generacijama biti vodič prema kulturi uzajamnog poštovanja, dijaloga i zajedničke saradnje. Bosna i Hercegovina je država u kojoj zajedno žive različiti narodi i djeluju različite vjerske zajednice. Zato je važno osigurati ambijent u kojem će se svi osjećati slobodno i ravnopravno – poručio je Bećirović.

Bosanskohercegovačko jedinstvo različitosti, dodao je, autentično je i vrijedno, a pobjeda ideje BiH je pobjeda i ideje ujedinjene i slobodne Evrope.

U okviru buduće saradnje, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović predložio je i nastavak aktivnosti na povezivanju arhiva Bosne i Hercegovine i vatikanskog arhiva.

Previous Ljekar Youssef Hajir kao dječak protjeran iz Palestine: Primili smo ih, a oni ovako vraćaju, ne mogu da ih mrzim
Next Pomoć iz naše zemlje među prvima ušla u Palestinu

You might also like

NAŠI DANI

Stigao Sinovac: Dopremljeno 30.000 vakcina iz Turske

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo u nedjelju su bolničkim avionom dopremljene vakcine protiv COVID-19 koje je Bosni i Hercegovini donirala Republika Turska, javlja AA. Avion, koji je trebao poletjeti iz Turske

NAŠI DANI

U sklopu vježbe „Kombinovani napor 22“ realizovan Dan za posjetioce

Na glavnom poligonu za obuku „Manjača“ trećeg dana vježbe „Kombinovani napor 22“, u srijedu 21. septembra 2022. godine, upriličen je Dan visokih zvanica, na kojem su pripadnici deklarisane jedinice Oružanih

NAŠI DANI

Dan nezavisnosti čestitao glumac Josh Duhamel, fudbalski klubovi Roma, Schalke, Chelsea…

Slavni američki glumac Josh Duhamel jedan je od mnogih koji je čestitao 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. “Sretan Dan nezavisnosti svim mojim prijateljima u Bosni i Hercegovini! (I