Bošnjaci iz Sandžaka i Albanci iz Preševske doline traže da budu uključeni u proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova

Bošnjaci iz Sandžaka i Albanci iz Preševske doline traže da budu uključeni u proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova

Lider SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin je predočio Kurtiju da se Bošnjaci i Albanci ne slažu sa svojim teškim položajem u Srbiji i da traže da se založi da i oni budu uključeni u briselski proces.

Politički predstavnici Bošnjaka iz Sandžaka i Albanaca Preševske doline su tokom susreta u Prištini zatražili od premijera Kosova Albina Kurtija da aktivno budu uključeni u proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

Kurti je nakon ovog susreta rekao da ih je informisao o bilateralnim i trilateralnim susretima u Briselu u okviru procesa normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, kao i da su oni njega obavijestili o diskriminaciji Bošnjaka i Albanaca u Sandžaku i Preševskoj dolini.

“Potpuno ih razumijem, da u okviru procesa normalizacije između Kosova i Srbije, koji bi trebalo da se završi uzajamnim de fakto priznavanjem Kosova i Srbije, i Bošnjaci i Albanci koji žive u Srbiji trebaju da daju svoj doprinos. Zahvaljujem im što žele da dobronamjerno daju svoj doprinos, prate dešavanja u okviru briselskog dijaloga i što su aktivno angažovani u svojim zajednicama da na taj način ni Albanci ni Bošnjaci ne budu izostavljeni iz ovog procesa”, rekao je Kurti.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je rekao da je kosovskom premijeru, kao ključnom sagovorniku u dijalogu između Kosova i Srbije, predočio da se Bošnjaci i Albanci ne slažu sa svojim teškim položajem u Srbiji i da su zatražili da se založi da i oni budu uključeni u briselski proces.

Ugljanin je ocijenio da “ne postoje osnove da se srpska manjina stavi u superpoziciju, i da nema mira bez reciprociteta i simetrije prava”.

“Nismo zadovoljni odnosom državnih organa prema Bošnjacima u Sandžaku i prema Albancima Preševske doline. Dok god pratimo ovaj razgovor, osjećamo se vrlo diskriminisano. Divimo se sa koliko argumenata i zakonitosti gospodin Kurti brani interese Republike Kosovo, uvažavajući interese svih naroda. Predstavnici Evropske unije su, bez ikakvog razloga, nas Bošnjake i Albance izbacili iz igre. Nema trajnog i stabilnog mira ako se dva manjinska naroda osjećaju diskriminisano u državi u kojoj žive. Tražimo da naši narodi, Albanci Preševske doline i Bošnjaci Sandžaka, budu na isti način uvažavani kao što Evropska unija uvažava Srbe sa sjevera Kosova”, poručio je Ugljanin.

Albanski zastupnik u sbijanskom parlamentu i predsjednik Partije za demokratsko djelovanje (PDD) iz Preševske doline Šaip Kamberi je istakao da su životno zainteresovani da se postigne normalizacija odnosa između Srbije i Kosova i zbog toga su danas razgovarali sa premijerom Kosova.

“Dogmatska shvatanja u vezi cijele situacije oko Kosova pokušava da nametne predsjednik Srbije. Kao političari koji realno posmatramo situaciju, ne možemo da se složimo i zato smo tu da njemu (Kurtiju, op. a.) ponovimo svoje stavove, da nema mira na Zapadnom Balkanu dok se pokušavaju formirati neke nebeske manjine ili manjine koje zaslužuju više prava u odnosu na druge manjine. Teorije o nebeskim narodima na Balkanu su donijele samo krvoprlića, vrijeme je da se sa tim prestane i uspostave jedinstveni standardi tretiranja nacionalnih manjina na Zapadnom Balkanu”, naglasio je Kamberi najavivši da će nastaviti političku borbu, ne samo susretima sa međunarodnim predstavnicima nego i u parlamentu, kao zastupnici svog naroda.

Susretu u kabinetu kosovskog premijera prisustvovao je i predsjednik Albanskog nacionalnog vijeća u Srbiji Nevzat Lutfiu, narodna poslanica SDA Sandžaka Selma Kučević i predsjednik opštine Tutin Salih Hot.

Previous Kompanija iz Lukavca izgradila veliki proizvodni pogon za njemačkog partnera
Next Mićo Kraljević planira bijeg iz Vlasenice?!

You might also like

NAŠI DANI

Izrael razara Gazu, intenzivirani napadi na škole i bolnice

Izrael je bombardirao još jednu školu, gdje su hiljade raseljenih Palestinaca potražile utočište. Izrael je bombardirao još jednu školu, gdje su hiljade raseljenih Palestinaca potražile utočište. UN-ova škola Al-Faahuura je

NAŠI DANI

Položeno cvijeće na spomen obilježju Vječna vatra i na mezarju Kovači: Čuvajmo i volimo svoju domovinu

lanovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović povodom Dana državnosti BiH jutros su odali počast i položiti cvijeće na Spomen-obilježje Vječna vatra. U okviru obilježavanja 25.novembra – Dana

SPORT

KS: Upriličen prijem reprezentacije Dia BiH – evropskih prvaka

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija ugostili su danas futsal reprezentaciju dijabetičara Bosne i Hercegovine i doktora Midhata Mujića iz Saveza dijabetoloških udruženja BiH.