Bratunac – danas će zajedno biti ukopane majka (31), kćer (7), nana (67) i još tri žrtve agresije

Bratunac – danas će zajedno biti ukopane majka (31), kćer (7), nana (67) i još tri žrtve agresije

Ispred Komemorativnog centra u Tuzli ispraćeni su jučer posmrtni ostaci šest bratunačkih žrtava koji će svoj vječni smiraj, poslije 31 godine traganja, pronaći u mezarju Veljaci.

Bratunac je po okrutnosti zločina među najkrvavijim gradovima u Bosni i Hercegovini, a danas će u Veljacima u kabure biti spuštene Amira Paraganlija, koja je imala samo sedam godina, njena majka Safija (31) i nana Rukija (67).

Sedmogodišnjoj sestri, majci i nani Fatihu su proučili Amir i Samra (sin i kćerka Safije Paraganlije), koji su u trenutku zločina imali pet godina odnosno jedanaest mjeseci života. Zločinci su pucali i u njih, ali ih nisu ubili. Petogodišnjeg Amira odveli su u logor, a Samru je spasila tetka Dila koja ju je i othranila. Zbog proživljenih trauma Amir je postao osoba s posebnim potrebama i o njemu brine sestra Samra s čijom porodicom živi u Mosorovcu kod Lukavca.

“Izgubili smo sve. Ostali smo sami. Imam njega i on mene. Tražimo i oca da sahranimo. Mi smo preživjeli, ali je moj brat osoba s posebnim potrebama i ja sam njegov staratelj”, kaže Samra Paraganlija, koja je čudom preživjela rafal ispaljen prema njoj dok je kao beba bila u bešici.

Iz inostranstva u Tuzlu je stigao Salih Hasanović. Sutra će u kabur spustiti majku Sabahetu Hasanović (40).

“Izgubio sam majku sa 3,5 godine, život je bio težak, ali živjeti se mora. Nije lahko i nakon toliko vremena ću je ukopati u Bratuncu gdje će naći svoj smiraj među ostalim šehidima”, kaže Hasanović koga je othranio njegov daidža.

U Bratuncu je otkriveno najviše grobnica u Bosni i Hercegovini, ubijeno je na stotine djece, a do sada je u mezarju Veljaci vječni smiraj pronašlo 300 žrtava zločina koji su počinili pripadnici policije i Vojske Rs i susjedne Srbije.

“Danas smo pred Komemorativnim centrom Tuzla gdje ispraćamo šest naših šehida, šest naših najmilijih osoba, koji će sutra pronaći vječni smiraj na mezarju Veljaci. Među njima i najmlađa žrtva Amira Paraganlija koja će biti ukopana pored svoje majke Safije i svoje nane Rukije. Sutra će se ukopati tri žene, dva muškarca i jedno dijete od sedam godina”, kaže Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja “Žene Podrinja Bratunac”.

O razmjerama zločina pisao je i piše Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini bh. entiteta Rs, koji ističe kako pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini ne rade svoj posao onako kako bi trebale.

“Nažalost, počinjemo gubiti nadu da će Tužilaštvo BiH uraditi svoj posao i da će počinioci teških zločina nad Bošnjacima 1992. godine pa i genocida u Srebrenici, biti kažnjeni. Mi srećemo ljude. Radeći na projektu ‘Genocidna namjera Bratunac’ svakodnevno uzimam izjave i nevjerovatno je koja se imena spominju u izjavama, a te ljude srećemo u gradu. Zašto Tužilaštvo BiH ne radi nemam adekvatnog odgovora, ali je činjenica da neprocesuiranje ratnih zločina predstavlja veliku prijetnju i prepreku stvaranju normalnih uslova za život, ne samo žrtava nego i pripadnika naroda iz kojeg dolaze zločinci”, kaže Salkić.

Danas će dženaza biti klanjana za Aliju Hodžića, Amiru Paraganliju, Safiju Paraganliju, Rukiju Paraganliju, Sabahetu Hasanović i Šaćira Muminovića.

(AA/MiruhBosne)

Previous In memoriam - Tako je govorio Salih Brkić: Novinar treba perom dodirnuti ranu i biti tamo gdje je najteže
Next Novalić: Iza sebe sam ostavio stabilan penzioni fond. Na računima vlade 800 miliona likvidnih sredstava

You might also like

NAŠI DANI

Bosanske firme grade turističko naselje na Hvaru

Posljednjih mjeseci desetci radnika iz Bosne i Hercegovine rade na Hvaru, na izgradnji jednog turističkog naselja na ovom otoku.  Riječ je o projektu u čijoj realizaciji učestvuju uspješne bosanske kompanije

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Fotoreporter Nidal Šaljić u Prijedoru otvara izložbu ‘Zidovi’

Bosanskohercegovački fotoreporter Nidal Šaljić u petak će u Prijedoru, na lokaciji nekadašnjeg logora Trnopolje, otvoriti prvu samostalnu izložbu pod nazivom ”Zidovi”. Izložbu čini 27 fotografija koje su nastale u protekle

NAŠI DANI

Izetbegović: Nema nikakvog razilaženja! Ko voli rat da Bog da ga imao u kući

Slovenački predsjednik Borut Pahor je bio i prije 5-6 godina ovdje u posjeti članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Tada smo bili Ivanić, Čović i ja, i tako je naivno postavio