Britanska ministrica: Negiranje genocida produbljuje patnju žrtava i ugrožava mir. Ono se mora spriječiti

Britanska ministrica: Negiranje genocida produbljuje patnju žrtava i ugrožava mir. Ono se mora spriječiti

Danas sam ovdje da odam počast žrtvama, preživjelim, majkama i porodicama koje se već dugo bore za pravdu. Neosporno je da se u Srebrenici dogodio genocid – izjavila je ministrica za Evropu pri Ministarstvu za vanjske poslove, razvoj i komonvelt Ujedinjenog Kraljevstva Wendy Morton tokom posjete Srebrenici, gdje je položila cvijeće u Memorijalnom centru u Potočarima i odala počast žrtvama genocida te se susrela s majkama Srebrenice.

Poručila je da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva nastavlja podržavati međunarodnu pravdu i okončanje nekažnjavanja za ove užasne zločine.

-Negiranje genocida produbljuje patnju žrtava i ugrožava mir. Ono se mora spriječiti – podvukla je u izjavi Feni ministrica Morton.

Kako je naglasila, svi moramo prihvatiti prošlost i učiti iz nje, te shvatiti posljedice predrasuda i mržnje. Bitno je, potcrtala je, da odbacimo govor mržnje, osudimo veličanje počinioca genocida i ratnih zločina i poštujemo presude međunarodnih i domaćih sudova.

-Zato je UK toliko uključeno u Berlinski proces i sarađuje s liderima iz cijelog regiona na ispunjavanju obećanja iz tri Zajedničke deklaracije o ratnim zločinima, nestalim osobama i dobrosusjedskim odnosima. I zato i dalje imamo ključnu ulogu u okončanju nekažnjavanja za ove užasne zločine, kao što smo pokazali prihvatajući da osiguramo zatvorsku ćeliju u kojoj će Radovan Karadžić služiti svoju kaznu doživotnog zatvora za genocid – kazala je.

Ističe kako UK ostaje pouzdan prijatelj Bosne i Hercegovine i cijelog regiona te da će nastaviti poticati istinsko pomirenje širom regiona, zasnovano na prihvatanju istine.

Samo tako će, poručila je, doći do dugotrajne stabilnosti i svjetlije budućnosti za generacije koje dolaze.

-Direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Emir Suljagić zahvalio je Vladi Velike Britanije za pomoć i istaknuo da upravo zahvaljujući tome taj centar postaje regionalni centar za istraživanje i proučavanje genocida.

Fena
Previous Iz Slovenije u Sarajevo stiglo 48.000 doza AstraZeneca vakcina
Next Vijeće sigurnosti UN: Odbijena kinesko-ruska rezolucija o gašenju OHR-a

You might also like

NAŠI DANI

Salkić: Međunarodna zajednica prećutno dozvoljava integraciju RS sa Srbijom

Potpredsjednik bh. entiteta Republika srpska Ramiz Salkić rekao je danas da OHR i drugi predstavnici međunarodne zajednice prećutno dozvoljavaju sveopštu integraciju bh. entiteta RS s Republikom Srbijom, a građane Bosne

NAŠI DANI

Sarajlije ozbiljno shvatile upozorenje: SVI NOSE MASKE!

Vlada Kantona Sarajevo zbog pogoršanja epidemiološke situacije u KS jučer je donijela nekoliko zaključaka, a ministar MUP-a KS Admir Katica najavio je da će od danas biti angažovan veći broj

DUHOVNOST

Ramazan u Jalskoj džamiji: Radost iftara podijeljen sa gostima drugih džemata (Foto)

Jedan od zajedničkih iftara koji se tokom mubarek mjeseca organizuju u svim džematima na području Tuzle upriličen je subotu i u haremu Jalske džamije. Da je ramazan, osim za približavanje