Bugojno: Malinjak zamijenio plasteničkom proizvodnjom; sve prodamo komšijama i restoranima

Bugojno: Malinjak zamijenio plasteničkom proizvodnjom; sve prodamo komšijama i restoranima

 

Povoljne vremenske prilike ovog vikenda pogoduju poljoprivrednim proizvođačima, koji vrše posljednje pripreme za proljetnu sjetvu.

Porodica Muslije Muslimovića iz bugojanskog naselja Kula odlučila se na proširenje plasteničke proizvodnje, nakon prošlogodišnjeg lošeg iskustva s plasmanom malina.

-Malinu smo sijali na površini od 2,5 duluma, ali smo dulum prošle jeseni iskorijenili, jer nismo bili zadovoljni otkupnom cijenom. Isto planiramo uraditi s još pola duluma, jer više ne vidimo perspektivu u malinarstvu – kazao je ovaj poljoprivrednik.

Ističe da informacije, kojima raspolažu malinari, nagovještavaju kraj malinarstva i da još uvijek niko od otkupljivača nije ponudio ugovore s akontativnom cijenom maline u 2019.

-Ako se kilogram prve klase maline i ove godine bude plaćao po cijeni od 1 KM, uništit ćemo i preostale zasade – naglasio je.

Dodaje da veliku šansu sada vidi u plasteničkoj proizvodnji i da je već zasijao neke sorte povrća, koje planira ponuditi kupcima.

-U plasteniku od stotinu kvadrata počeli smo sadnju paradajza „matias“, dok u manjem plasteniku planiramo zasijati krastavac. Rasad koristimo, uglavnom, iz vlastite proizvodnje – kaže Mslimović u razgovoru za Fenu.

Naglasio je, također, da će na jednoj od njiva zasijati 4.000 sadnica paprike „kaptur“, i petsto sadnica žute paprike „babura“.

– Ove godine smo ranije započeli sjetvu, jer namjeravamo tržištu ponuditi naše proizvode u vrijeme kada se može postići dobra cijena – kazao je.

Zaključuje kako plastenička proizvodnja zahtijeva dosta ulaganja i puno posla, ali da se trudom i voljom može ostvariti željeni prinos i kvalitet.

-Na površini od šezdeset kvadrata, prošle godine imali smo 750 kilograma paradajza, koji smo ponudili komšijama i restoranima. Sve smo prodali, i bili veoma zadovoljni – istaknuo je Muslija Muslimović.

Previous Uspješna godina za Bosnalijek, prihodi porasli za 10 posto
Next Autorica knjige Bosnian Immigrants: Mnogi od njih svoju bol prekrivaju marljivim radom

You might also like

NAŠI LJUDI

Uspjeh Bošnjaka u Turskoj: Šekib Avdagić u Upravnom odboru Turkish Airlinesa

Šekib Avdagić, predsjednik Privredne komore Istanbula, izabran je u novi sastav upravnog odbora Turkish Airlinesa. Šekib Avdagić, rođen je u Zenici. Osnovnu školu započeo je u njemačkom gradu Kelnu a

Ekonomija/Biznis

Nova firma u Tešnju – za manje od 6 mjeseci realizovan cjelokupan plan proizvodnje za 2021.

Prof. dr Ismar Alagić dipl.inž.maš, direktor TRA Agencije zajedno sa saradnikom posjetio je firmu Leško BH koja predstavlja novu stranu investiciju na području općine Tešanj u segmentu proizvodnje mašinskih konstrukcija

MADE IN BOSNIA-387

Posao za 130 radnika u novom pogonu preduzeća Rama-Tex

Otvaranje novog pogona poduzeća Rama-Tex d.o.o. Prozor-Rama najavljeno je za 11. tekućeg mjeseca. Rama-Tex u Općini Prozor-Rama radi od 2012. godine. U pogonu u Gračacu zaposleno je oko 120 radnika