CNN o Rimcu – inženjersko čudo rođeno u Bosni

CNN o Rimcu – inženjersko čudo rođeno u Bosni

Bugatti je dragulj u Volkswagenovoj kruni. Ovaj 33-godišnjak ga preuzima – piše CNN Business.

Bugatti, francuski proizvođač superautomobila vrijednih 3 miliona dolara, star je više od jednog vijeka. Ali sada se suočava sa onim što je možda najteži manevar koji je ikada morao da izvede: prelazak na električnu budućnost.

Čovjek koji sada preuzima volan u Bugattiju je Mate Rimac, 33-godišnje inženjersko čudo rođeno u Bosni – i onaj koji ne gaji iluzije o izazovima s kojima se suočava njegova industrija.


Danas poznat po nekim od najvećih i moćnih benzinskih motora na svijetu ikada ugrađenih u cestovni automobil, Bugatti je ponovo rođen 2003. godine kao dragulj u kruni Volkswagen grupe. Osim VW-a, ostali brendovi ovog svjetskog proizvođača automobila su Audi, Porsche, Lamborghini i Bentley.

-Genije visokih performansi već je osvojio naslove tek iz srednje škole i od tada privlači pažnju industrije.

U julu, Bugatti se spojio sa Rimac Automobili – stvarajući Bugatti-Rimac, i prenoseći većinsko vlasništvo nad VW-ovom ikonom luksuznih performansi sa jednog od najvećih svjetskih proizvođača automobila na mali startup u tom procesu.

Rimac je imao nevjerovatan i brz put do tako hvaljene pozicije. Počelo je kada je Rimac raznio motor u BMW-u dok je trkao automobil u svojim kasnim tinejdžerskim godinama: Umjesto da ga samo popravi, odlučio je pretvoriti BMW u električni trkaći automobil.
To je bilo mnogo prije nego što je Tesla počeo prodavati porodične limuzine visokih performansi, a kamoli postao jedna od najvrijednijih kompanija na svijetu. Do tada je Rimčeva porodica napustila tadašnju Jugoslaviju — danas je mjesto gdje je rođen u Bosni i Hercegovini — i provela je oko deceniju u Njemačkoj prije nego što se vratila u bivšu Jugoslaviju. Ovoga puta porodica je živjela u Hrvatskoj.
“Budući da sam bio u Hrvatskoj, puno sam čitao o Nikoli Tesli, koji je također rođen u Hrvatskoj. Nikola Tesla je prije 160 godina izumio elektromotor koji sada koristimo svuda i pitao sam se” – “ovaj savršeni stroj koji je Nikola Tesla izmislio, zašto ga niko nije koristio da automobile učini zabavnim i uzbudljivim?”

Njegov električni BMW, nazvan Zeleno čudovište, nastavio je da postavlja rekorde i privlači pažnju medija. Ali Rimac je brzo shvatio da postavljanje električnih motora u stare automobile nije dugoročno održiv posao. Umjesto toga, odlučio je da će od samog početka konstruirati vlastite električne automobile visokih performansi.

Cjelovit tekst: https://edition.cnn.com/2021/11/29/cars/mate-rimac-risk-takers/index.html

Previous Dino Mustafić: Evropska izdaja Bosne
Next Kako su vraćene ukradene slike iz muzeja AVNOJ-a

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Studenti predstavili projekte na Festivalu inovacija u Sarajevu

  Studenti inovatori okupili su se i ove godine da bi predstavili svoje inovacije u sklopu Sarajevo Innovations Festivala 2018. Ovo je treći festival inovacija koji okuplja polaznike fakulteta tehničkih

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Zenici bio domaćin Državnog takmičenja u robotici

Univerzitet u Zenici (UNZE) bio je domaćin Državnog takmičenja u robotici, na kojem je u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” sudjelovalo 18 ekipa iz Sarajeva, Zenice i Tuzle. Pobjednici u sve

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Trebinjac Semir Vranić, docent Medicinskog fakulteta u Sarajevu – na listi 100 najperspektivnijih stručnjaka iz oblasti patologije i laboratorijske medicine

Časopis The Pathologist svrstao je Vranića među 100 najperspektivnijih stručnjaka iz oblasti patologije i laboratorijske medicine u svijetu. Trebinjac Semir Vranić, docent Medicinskog fakulteta u Sarajevu, našao se na listi