Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine svečano obilježen u Banovićima

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine svečano obilježen u Banovićima

Polaganjem cvijeća na spomen obilježju, defileom kroz Banoviće, te svečanom akademijom, danas je u okvirima centralne manifestacije za Tuzlanski kanton, u Banovićima obilježen Dan Armije Republike BiH.

Svečanosti je, uz zvaničnike Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona, prisustvovao i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo, te veliki broj građana, članova boračkih udruženja i saveza, predstavnika političkog i društvenog života.

Obilježavanje je započelo svečanim postrojavanjem učesnika manifestacije, te odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Armije RBiH u Banovićima.

Nakon polaganja cvijeća uslijedio je defile učesnika manifestacije sa više stotina učesnika, a među kojima su, uz predstavnike Vlade i Skupštine, te društveno političkog života Banovića i Tuzlanskog kantona učestvovali i ratni komandanti, komandiri, vojnici, pripadnici MUP-a, boračka populacija iz gradskih, odnosno općinskih organizacija okupljenih u Koordinaciji boračkih saveza TK, rudari, lovci, izviđači, sportska lovačka društva i dr. Državne i ratne zastave nosili su demobilisani borci iz obrambeno oslobodilačkog rata, a orkestar limene glazbe je, izvodeći poznate koračnice, dao poseban svečarski karakter današnjoj manifestaciji.

Nakon defilea učesnici, građani i gosti iz drugih kantona prisustvovali su svečanoj akademiji koja je upriličena u sali sportske dvorane u Banovićima. Ovom prilikom naglašena je važnost obilježavanja ovog datuma i čuvanja istine o odbrambeno-oslobodilačkom ratu.
Uz čestitke bivšim pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je uputio čestitke svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, ali i građanima Tuzlanskog kantona naglašavajući da je nemjerljiv doprinos koji su građani ovog kraja dali u odbrani Bosne i Hercegovine.

„Prijavio sam se u ovaj rat zbog svoje savjesti i da bih mogao svojoj djeci odgovoriti na kojoj strani sam bio kada me budu pitala šta je njihov tata uradio da se pobijedi ovo zlo, kojeg će se stidjeti svi oni koji mu se nisu suprostavili“, citat je uvaženog Jusufa Merića, iz knjige „Kako smo stvarali sistem veza 2. korpusa Armije RBIH, a kojim je svoje obraćanje prisutnima danas počeo premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

„Danas možemo konstatovati da smo pobijedili zlo. Da je Armija Republike Bosne i Hercegovine pobijedila zlo. Također konstatujemo da će historičari u historiju upisati da je Armija RBiH najveće političko i vojno postignuće države Bosne i Hercegovine. Naravno, mi se i danas borimo sa ostacima tog zla jer ono u svom korijenu nije sasječeno. Borimo se na razne načine, a prije svega na političkom polju. Zbog toga je važno reći da je, u svijetu kakav jeste, u okruženju kakvo jeste, u državi Bosni i Hercegovini i odnosima u njoj kakvi jesu, veoma važno čuvati spomen na sve ono što jeste i što je značila Armija RBiH.

To je naša odgovornost, obaveza, ali i potreba. Isto kao što je i potreba da u svakom od nas, u prsima svakog Bosansca i Hercegovca koji nema rezervne domovine, gordo spreman stoji vojnik Armije RBiH, spreman da perom ili na bilo koji drugi način brani Bosnu i Hercegovinu“, zaključio je premijer Halilagić i čestitao svim prisutnima današnji praznik.

Previous Stotinu najboljih gradova na svijetu za istraživanje pješice: Rim broj 1, Sarajevo 70.
Next Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i svečanom akademijom

You might also like

NAŠI DANI

Vulinovi spinovi: Preko granice ne može Salkin pištolj, ali mogu Radoičićevi kamioni naoružanja?!

Koliko je Bosna i Hercegovina plodno tlo za spinove BIA-e (Bezbjedonosno – informativne agencije Srbije) pokazuju nedavna dva slučaja. Prvi – hapšenje Salke Zildžića i drugi – laž o nabavci

NAŠI DANI

‘SNSD je spreman zauzeti proevropski kurs. Naša stranka ne razmišlja o SDA kao potencijalnom partneru.’

“Očekujem da će Osmorka imati dva člana u državnom Domu naroda Čuo sam da je na upravo završenoj sjednici izabrano rukovodstvo koje je predložila Osmorka što mislim da je jedna

NAŠI DANI

Otvoren savremeni centar za policijsku obuku vrijedan 8 miliona KM (VIDEO)

  Značajan segment u radu policije, ali i svih pravosudnih institucija mora biti borba protiv organiziranog kriminala i korupcije – poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović tokom