Demografski krah Balkana. Makedonija, Hrvatska i Bugarska s najvećim smanjenjem stanovništva

Demografski krah Balkana. Makedonija, Hrvatska i Bugarska s najvećim smanjenjem stanovništva

Demografsko odumiranje Hrvatske je poprilično poznata činjenica, ali zapravo se radi o problemu svih država na Balkanskom poluotoku. Gotovo da se radi o specifično balkanskom problemu jer većina drugih država bilježi rast ili stagnaciju broja stanovnika, s nekoliko izuzetaka, piše index.hr.

Problemi država zapadne i sjeverne Evrope primarno su vezani uz nizak broj rođenih po ženi, tj. uz stopu fertiliteta, ali snaga ekonomije i komparativno visok standard privlačni su za ljude iz siromašnijih država Evrope, kao i iz jako siromašnih država Bliskog istoka te Afrike.

Države jugoistoka Evrope se suočavaju s dva negativna demografska kretanja, a samim time puno više pate zbog demografskih promjena koje su svojstvene fazi demografske tranzicije u kojoj se nalaze. To je razdoblje pada broja rođenih uz rast udjela starog stanovništva zbog sve dužeg trajanja života.

One, osim problema niskog fertiliteta, imaju i problem iseljavanja. Najviše se iseljavaju mladi i obrazovani, što još više otežava buduće demografsko i ekonomsko stanje jer tako odlaze oni koji bi trebali biti nositelji demografske i ekonomske obnove u budućnosti.

-Prema podacima statističke agencije Eurostat, države jugoistočne Evrope ubrzano odumiru. Među šest država s najvećim smanjenjem stanovništva između 2012. i 2022. je samo jedna koja se ne nalazi u jugoistočnoj Evropi, a to je Latvija.

Najveći pad stanovništva imala je Sjeverna Makedonija, koja je 2022. imala 11 posto stanovnika manje nego 2012. Hrvatska je izgubila 9.66 posto stanovnika, a Bugarska 9.07 posto. Okvirno govoreći, u samo deset godina te su tri zemlje izgubile svakog desetog stanovnika.

Nakon toga je najgora situacija u Srbiji, s gubitkom 7.68 posto stanovnika, zatim Latviji (-7.62 posto) te Bosni i Hercegovini (-6.74 posto).

Previous Promovisana knjiga Haruna Hodžića 'Zalog za domovinu'
Next Alaga Ajdinović promovisao u Bihaću knjigu 'Damar Bosne'

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

U Travniku će biti napravljena najveća porcija ćevapa u Bosni

  Bosna i Hercegovina, prepoznatljiva je u svijetu po mnogočemu, ali kada spomenemo tradicinalna jela, malo ima onih koji odmah ne pomisle na ćevape. Sve svoje goste prvo odvedemo na

NAŠI DANI

Postavka “Opkoljeno Sarajevo” dopunjena maketom koja prikazuje ubistvo sedmogodišnjeg Nermina

Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je predata maketa koja će upotpuniti stalnu postavku “Opkoljeno Sarajevo” koja se nalazi u ovom objektu, javlja AA. Maketa, koju je Muzeju

NAŠI DANI

Osvrt na kviz pitanje na televiziji ‘Nova BH’: Opšti bezobrazluk spram svjetske kulturne baštine

  Američko-pakistanski historičar Irfan Mirza osvrnuo se na postavljeno pitanje u kvizu televizije Nova BH (doskorašnji Pink). -U kviz emisiji na Nova BiH, naizgled bezazleno pitanje je postavljeno o stoljeću