Direktor Unis Groupa: Neka Rusi oproste BiH dug za plin i nećemo izvesti oružje u Ukrajinu

Direktor Unis Groupa: Neka Rusi oproste BiH dug za plin i nećemo izvesti oružje u Ukrajinu

Direktor Unis Groupa Suvad Osmanagić u razgovoru za Faktor.ba istakao je kako očekuje da od nadležnih tijela u našoj zemlji ipak tri bh. firme dobiju dozvolu za izvoz oružja i municije u Ukrajinu.

Osmanagić je naglasio kako su iz Unis Groupa podnijeli krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv ministra vanjske trgovine BiH Borisa Tučića i njegove zamjenice Ermine Salkičević-Dizdarević. Tučić je, podsjetimo, u međuvremenu podnio ostavku zbog ovog slučaja.

– Mi smo Ministarstvu vanjske trgovine podnijeli zahtjev za izvoz oružja u Ukrajinu još 29. septembra prošle godine sa svim ovjerenim i prevedenim ugovorima i pratećom dokumentacijom. Oni su imali rok dva mjeseca pribaviti saglasnosti ministarstava odbrane, sigurnosti, vanjskih poslova te Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). Dobili smo informaciju da su u Ministarsvu vanjske trgovine dobili sve ove saglasnosti te da je naša dokumentacija u latici kod ministra, na čiji se potpis čeka – kazao je Osmanagić.

Dodaje kako su u Ministarstvu po isteku dva mjeseca prema zakonskim propisima imali još 30 dana za dodatna pitanja i provjere te da je i taj rok istekao zaključno s 29. decembrom prošle godine.

Ispolitiziran slučaj

– Budući da nam do tog datuma nisu izdali dozvolu, niti nas obavijestili da, eventualno, ne ispunjavamo uvjete za taj posao, ministar i njegova zamjenica ušli su u krivičnu odgovornost, a samim time su izgubili svako pravo da nakon 29. decembra daju bilo kakve komentare, a pogotovu da nanovo traže saglasnosti. Stoga smo i podnijeli krivičnu prijavu – pojašnjava naš sugovornik.

U međuvremenu se cijeli slučaj ispolitizirao, a u priču se uključila i Rusija, koja vrši pritisak da se izvoz oružja iz Bosne i Hercegovine u Ukrajinu zaustavi. Shodno tome Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će već na prvoj narednoj sjednici usvojiti zaključak kojim će planirani izvoz oružja u Ukrajinu biti zaustavljen. Iako to nije u direktnoj nadležnosti Predsjedništva BiH, takva instrukcija bit će upućena Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

– Predsjedništvo Bosne i Hercegovine sada, po isteku roka 29. decembra, nema takve ingerencije. Ono je, eventualno, takve instrukcije i sugestije moglo davati prije isteka roka no sada je već kasno za to – navodi Osmanagić.

Ipak, on se još uvijek nada da će Unis Group, odnosno tri njihove firme, Igman iz Konjica, Binas iz Bugojna te Ginex iz Goražda dobiti dozvole za izvoz oružja i municije u Ukrajinu, ističući da se radi o poslu vrijednom 10 miliona KM.

Predsjednik Ruske Federacije, Vladimir Putin

Vodi li Rusija rat u Ukrajini?

– Neka nam država Bosna i Hercegovina iz budžeta namiri 10 miliona KM i mi ćemo odustati od našeg zahtjeva. Također, u cijelu priču umiješala se Rusija, koja praktično nikada nije priznala da vodi rat u Ukrajini. No, ako već žele blokirati naš posao, neka onda i Rusi oproste Bosni i Hercegovini ratni dug za plin, pa ćemo mi naplatiti svojih deset miliona od BiH na osnovu toga – veli Osmanagić.

Prema njegovim riječima, zaustavljanje izvoza oružja i municije u Ukrajinu imat će i dalekosežnije posljedice.

– Mi smo potpisali sve potrebne ugovore i dostavili svu potrebnu dokumentaciju. Ukoliko nas zaustave u isporuci, ubuduće će svi strani investitori s podozrenjem ulaziti u poslove s našim firmama, ili čak bježati od svake mogućnosti za to – zaključio je Osmanagić.

Ukoliko Unis Group ipak ne dobije dozvolu za izvoz oružja, naš sugovornik navodi da će iz ove grupacije obeštećenje tražiti sudskim putem.

(Faktor.ba/MiruhBosne)

Previous Dr. Goran Šimić izrazio nadu da će doći do "revizije" tužbe Bosne i Hercegovine koja tereti Srbiju za počinjeni genocid
Next Ekskluzivno: Otkriveno ko i koliko plaća Dževada Galijaševića da širi laži o Bošnjacima

You might also like

NAŠI DANI

Pehar ugovore za nabavku vakcina trebao potpisati danas – zašto nije?

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ne želi potpisati nabavku vakcina za potrebe Federacije. Tačni razlozi nisu poznati, ali se spekulira kako se Pehar navodno plaši krivične odgovornosti?!

NAŠI DANI

Održana komemoracija Ivici Osimu: Emotivan oproštaj od sportske legende Bosne i Hercegovine

U Narodnom pozorištu u Sarajevu danas je održana komemoracija Ivici Osimu jednom od najboljih fudbalera i trenera Bosne i Hercegovine ikada, javlja AA. Komemoracija je počela intoniranjem himne Bosne i

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Rekonstrukcija i izgradnja edukacionog centra „Čavle“ na Igmanu

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je jučer (utorak) Sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije i izgradnje edukacionog centra „Čavle“ na Igmanu sa dekanom Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Ahmetom