Djelo nastajalo četvrt vijeka: Connectum objavio drugo izdanje romana “Uvod u lebdenje” Dževada Karahasana

Djelo nastajalo četvrt vijeka: Connectum objavio drugo izdanje romana “Uvod u lebdenje” Dževada Karahasana

Povodom šest mjeseci od smrti istaknutog bosanskohercegovačkog književnika i akademika Dževada Karahasana, izdavačka kuća Connectum iz Sarajeva ovih dana objavila je drugo izdanje Karahasanovog romana “Uvod u lebdenje”, javlja Anadolu.

Zbog velike potražnje i rasprodatog cijelog tiraža prvog izdanja, Connectum je odlučio prirediti i drugo izdanje Karahasanovog romana, što je i svojevrstan omaž jednom od najznačajnih autora moderne bosanskohercegovačke književnosti.

“Uvod u lebdenje” pripovijeda, uvjetno govoreći, putovanje jednog uglednog pjesnika, klasičnog humaniste, i njegovog sarajevskog prevodioca kroz svijet Sarajeva tokom 1992. godine. Ovaj se roman razlikuje od prethodnih romana Dževada Karahasana, međutim, ne odudara od njegove poetike, već u sebi sadrži spoj tema, pitanja, književnih postupaka, intertekstualnosti, koje prepoznajemo kao bitna mjesta piščevog stila.

Dženan Mušanović, iz izdavačke kuće Connectum, kaže za Anadolu kako je specifičnost romana “Uvod u lebdenje” svakako činjenica da je to djelo koje je nastajalo čak 24 godine, skoro četvrt stoljeća.

“On (Karahasan) je počeo pisati ovaj roman 1998. godine, ali, kako i sam kaže, taj materijal je trebao da sazrije, možda i on sam da sazrije, da likovi sazriju, da bi taj roman dobio taj konačni oblik koji danas imamo”, kaže Mušanović i dodaje:

“Za ovaj roman čak kažu da je uspio ujediniti sve elemente koje je Karahasan kroz svoju poetiku uvijek prožimao i da je ovo možda njegovo najbolje književno ostvarjenje i zato je tolika potražnja za ovim romanom.”

Preminulom piscu, koji je živio u Sarajevu i Grazu, medijska grupa Styria u Beču dodijelila je posthumno prestižnu Nagradu za demokraciju “Fritz Csoklich” za njegovu predanost toleranciji i humanosti.

Connectum je također pripremio izdanje “Sarajevo četiri godišnja doba”, a riječ je o izboru tekstova Dževada Karahasana o Sarajevu koji je priredila Dragana Tomašević, njegova supruga.

Previous Angelina Jolie: Pravda i ljudska prava ne funkcionišu isto za sve
Next Bursać: Trivićev hljeb sa sedam genocidnih kora

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Jezičko blago: U Tuzli promovisan prvi “Rječnik frazema bosanskoga jezika” (Video)

  Ići od ruke, ne vidjeti dalje od nosa, pasti na pamet, nositi na duši – neki su od primjera frazema bosanskoga jezika, koji su originalni maštoviti i stilski markirani.

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

“Put u Foču Adila Zulfikarpašića” – vrijedno izdanje Bošnjačkog instituta

Iz štampe je izašlo još jedno vrijedno izdanje Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića, knjiga “Put u Foču Adila Zulfikarpašića”. Knjiga sadrži tekst “Put u Foču”, objavljen prvi put 1957.

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Zenici promocija knjige ‘Ruski i grčki plaćenici u ratu u Bosni i Hercegovini’

Autor knjige je i sam učestvovao u ratu tokom kojeg je i teško ranjen. Aziz Tafro pojašnjava da su ruski i grčki plaćenici na ovim prostorima bili prisutni već 91.