Dodik izrazio poštovanje za vojnu akciju Azerbejdžana, ambasador Armenije uputio protest

Dodik izrazio poštovanje za vojnu akciju Azerbejdžana, ambasador Armenije uputio protest

Ašot Hovakimjan, ambasador Republike Armenije u Češkoj Republici, Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini izrazio je “duboko žaljenje i zgražavanje” zbog pisma podrške, koje je Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika srpska uputio predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu.

Dodikovo pismo podrške azerbejdžanskoj ofanzivi u regionu Nagorno-Karabah objavljeno je na zvaničnoj stranici predsjednika Azerbejdžana 26. septembra, prenosi RSE.

Više od 100.000 Armenaca je izbjeglo u Armeniju iz Nagorno-Karabaha, koji je prije azerbejdžanske ofanzive 19. septembra imao oko 120.000 stanovnika. Etničke armenske separatističke snage su se predale nakon desetljeća duge borbe u ovom regionu.

Dodik je u pismu izrazio poštovanje za vojnu akciju Azerbejdžana koja je izazvala egzodus armenskog naroda, navodeći da je rješavanje konflikta u Nagorno-Karabahu bilo moguće “zahvaljujući njegovoj mudrosti i hrabrosti”.

Ambasador Armenije Hovakimijan je u otvorenom pismu naveo da “skoro potpuno etničko čišćenje armenskog stanovništva Nagorno-Karabaha, s teritorija koje su Armeni naseljavali preko tri hiljade godina, nije potez koji zaslužuje pohvalu međunarodne zajednice, kao ni predsjednika Rs”.

Ambasador Hovakimjan je dodao da ne vjeruje da bi predsjedenik Dodik bio zadovoljan sličnim čestitkama, upućenim drugim “mudrim i hrabrim” liderima, kada bi se, ne daj Bože, nešto slično desilo Republici srpskoj u nekim mogućim integracionim procesima.

Previous Bećirović i Komšić uputili u proceduru državni zakon o imovini
Next Vulinovi spinovi: Preko granice ne može Salkin pištolj, ali mogu Radoičićevi kamioni naoružanja?!

You might also like

NAŠI DANI

Biskup Franjo Komarica: Handke se izrugao dokazima koje sam mu dao

Banjalučki biskup Franjo Komarica dao je intervju za BHT1 novinaru Adnanu Butkoviću, prenosi Patria. Na pitanje gosta ovog intervjua, savjetnika za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH, Elija Taubera

NAŠI DANI

Sarajevo: Top sa Žute tabije najavio Ramazan (Video)

Sa sarajevske Žute tabije pucanj topa začuo se večeras u 20:22 sati, čime je označen početak svetog muslimanskog mjeseca ramazana. Ramazanska atmosfera vladala je večeras na ulicama glavnog grada Bosne

NAŠI DANI

‘Azerbejdžan spreman opskrbiti Bosnu i Hercegovinu svim potrebnim količinama gasa’

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se sastao s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim Razgovarano je o bilateralnim odnosima dvije države, za koje je konstatovano da su bratski i prijateljski.