Dr Adisa Kuršumović iz Njemačke pisala Schmidtu:  Izmijene zakona moraju se jednako odnositi na sve građane u svim dijelovima Bosne i Hercegovine

Dr Adisa Kuršumović iz Njemačke pisala Schmidtu: Izmijene zakona moraju se jednako odnositi na sve građane u svim dijelovima Bosne i Hercegovine

Dr Adisa Kuršumović, rodom iz Zvornika, ima čak pet specijalizacija: specijalizaciju iz opće medicine, neurohirurgije, intenzivne medicine, radiologije i neuroradiologije.

Za nju kažu da je čudo bosanske medicine. Rađa se jednom u 1000 godina.

Priču o njenom životu možete pogledati OVDJE.

Povod današnjeg teksta jeste otvoreno pismo koje je Kuršumović uputila visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu.

Poštovani gospodine Schmidt,

kao bivša državljanka Bosne i Hercegovine, pišem Vam danas sa hitnim zahtjevom.

Kao dijete od 16 godina morala sam napustiti svoju domovinu zbog rata i od tada sam prošla kamenit, ali vrlo uspješan lični i akademski put. Postala sam uspješan ljekar u Austriji i Njemačkoj, sa završenih čak pet specijalizacija i već nekoliko godina radim kao šef jednog odjeljenja u Schwarzwald-Baar klinici u Villingen-Schwenningenu. Međutim, i pored ličnog uspjeha, nisam zaboravila na patnje svojih sunarodnika zbog nepopravljanja političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Aktuelni izbori su pokazali da nacionalistički politički sistem u Bosni i Hercegovini ne funkcioniše, a Vaše promjene izbornog zakona su dovele do aktuelnog političkog zastoja. Kao zdravstveni radnik, znam da takav sistem negativno utiče na društvo. To onemogućava napredak i koči razvoj naše zemlje. Od Vas se očekuje da zakonski promijenite ovu okolnost upotrebom svojih bonskih punomoći.

Stoga vas molim, da kao visoki predstavnik Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini donesete odluku u korist građanske države s evropskim vrijednostima. Ne provodite ovu promjenu ni na čiju štetu! Rješenje za privremenu promjenu izbornog zakona nije održiva opcija. Budite pravi Nijemac, uredan i pošten! Izmijene zakona moraju se jednako odnositi na sve građane u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Ono što je najvažnije, sve etničke grupe i ostali u Bosni i Hercegovini trebaju imati jednak tretman i uzimati se u obzir njihovi interesi i potrebe kako bi se osigurala dugoročna stabilnost u zemlji.

Važno je da naša zemlja postane zapadna demokratija i da prepozna prednosti ovog oblika društva. Narodu Bosne i Hercegovine potrebna je vlast koja zastupa njihove interese i brine o njihovim potrebama na teritoriji cijele države.

Ja se lično često pitam šta bi bilo sa mnom da mi je dozvoljeno da ostanem u Bosni i Hercegovini. Kako bi se moja zemlja razvila da niko nije morao da bježi? Želim da se moja sudbina nikada i nikome više ne ponovi i da možemo stvoriti bolju budućnost za sve ljude u Bosni i Hercegovini.

Uz najbolje želje za uspjeh i uvodjenje pravednih rješenja za moju domovinu, ostajem Vam na raspolaganju za sve što mogu učiniti za dobro moje evropske Bosne i Hercegovine – stoji u pismu dr Adisa Kuršumović.

Previous Evropska matematička olimpijada za djevojke - Bosna 8. od 38 evropskih zemalja
Next Stranački lideri jedinstveni: Državna imovina pripada isključivo državi Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Fantazije o pomicanju granica spadaju definitivno u sanduk sa moljcima jedne propale prošlosti

Pomjeranje granica na Balkanu je zapaljivo i opasno. EU tamo ima protivnike, koji popunjavaju praznine. U našem je interesu da Balkan jače vežemo za sebe, izjavio je njemački ministar za

NAŠI DANI

Papin sastanak sa Dodikom je diplomatska katastrofa Vatikana

Ocjena je to italijanskog portala La Nuova Bussola Quotidiana, na kojem se, kako se navodi u opisu stranice, objavljuju tekstovi katoličkih novinara ujedinjenih u vjeri. Sastanak pape Franje sa Dodikom bi,

NAŠI LJUDI

Akademik dr. Muhić povodom popisa u S. Makedoniji: Bošnjaci, budimo ono što jesmo; Bošnjaci!

U toku je popis stanovništva u Republici Sjevernoj Makednoji, tim povodom akademik dr. Ferid Muhić uputio je jasnu poruku Bošnjacima koji stanovnici ove države, da se pišu Bošnjacima. Jer, kako