Energoinvest predstavio  Smart City rješenja u Starom Gradu

Energoinvest predstavio Smart City rješenja u Starom Gradu

Pametna rasvjeta, senzori za otpad, pametni parkinzi, brojači saobraćaja i ljudi, mjerači zagađenosti zraka…sve su to nova, inovativna rješenja koja su osmislili mladi inžinjeri kompanije Energoinvest d.o.o. a koja su predstavljena općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću kao moguća rješenja za Stari Grad.

Prezentacija Smart City ideja održana je u prostorijama ove kompanije gdje je načelnika Hadžibajrića ugostila direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević koja je kazala da je Energoinvest uveo ovu praksu kako bi lokalnim zajednicama pokazali mogućnosti uvođenja nove tehnologije Smart City i rješenja koja bi doprinijela razvoju općina.

Nakon obilaska Show Rooma u kojem su pokazana konkretna rješenja pametne javne rasvjete i mjerača zagađenosti zraka, održana je prezentacija u Blum Labu, mjestu gdje je Energoinvest razvio pametna rješenja i gdje veliki broj mladih inžinjera kontinuirano radi na novim, inovativnim idejama. Blum Lab je Energoinvest pokrenuo prije nekoliko godina, a riječ je o laboratoriji koja predstavlja kombinaciju informatičke, tehnološke i edukativne radionice. Nazvana je po osnivaču i prvom direktoru Energoinvesta, kasnije i gradonačelniku Sarajeva Emeriku Blumu.

Mlada inžinjerka Ajša Hadžić predstavila je sadržaje i način rada Blum Laba, između ostalog pokazavši pametno rješenje na kojem upravo rade, a riječ je o interaktivnom znaku (putokazu) koji će uskoro biti postavljen u Starom Gradu i ponudit će građanima i turistima mogućnost da otkriju u kojem smjeru se nalazi određena turistička znamenitost ili drugi sadržaj. Ovaj znak će na upit pokazivati smjer u kojem treba ići jer ima mogućnost okretanja za 360 stepeni.

Energoinvest i dalje baštini tradiciju znanja i stručnih ljudi

Nakon veoma zanimljive prezentacije i upoznavanja sa Smart City rješenjima, načelnik Hadžibajrić kazao je da mu je drago što Energoinvest i dalje baštini tradiciju dobrog znanja i stručnih ljudi, posebno što upošljava mlade osobe. Neka od ponuđenih rješenja bi mogla biti implementirana u Starom Gradu, te će u narednom periodu inžinjeri Energoinvesta sa nadležnim općinskim službama izvršiti obilazak terena kako bi se razmotrile sve mogućnosti.

„Realizacija Smart City rješenja bi doprinijela kvaliteti života naše lokalne zajednice, olakšala građanima i turistima, ali i samoj lokalnoj zajednici i našim uposlenicima. Danas smo u Energoinvestu vidjeli ideje za kontrolu čistoće zraka, pitanja rasvjete, kontrolu i odvoz otpada i drugo. Želimo odmah reagovati, te će se naša Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica povezati sa inžinjerima Energoinvesta kako bi našli najbolja rješenja,“ izjavio je načelnik Hadžibajrić. Posjeti Energoinvestu i prezentaciji Smart City inicijative prisustvovao je i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sc. Mirza Batalović, te pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Selma Velić.

Generalna direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević kazala je da Energoinvest želi pokazati građanima Sarajeva kako se neke stvari mogu raditi ovdje, a ne da se po iste ili neke slične ideje ide u inostranstvo.

„Naša ciljna grupa su općinski načelnici jer želimo pokazati da od 2017. godine u Energoinvestu postoji laboratorija BLUM LAB koja se bavi pametnim tehnologijama. Drago mi je što je načelnik Hadžibajrić posjetio Energoinvest da njemu i njegovom timu damo ideje i pokažemo šta mi možemo uraditi sa svojim kreacijama. Općina Stari Grad ima mnogo lokacija, to je udarna turistička općina, gdje se puno pametnih rješenja može primijeniti,“ izjavila je Hadžialjević.

Energoinvest je prije nekoliko dana obilježio 70. godišnjicu od osnivanja. Naime, 19. aprila 1951. godine pod genijalnim vizionarstvom Emerika Bluma osnovan je Energoprojekt-Energoinvest, koji je od malog projektnog biroa izrastao u kompaniju svjetskog renomea.

Trenutno realizuju projekte u Tanzaniji, Alžiru, Etiopiji, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Jedna su od rijetkih velikih kompanija koja je opstala u ratnim i poratnim vremenima, te i dalje predstavljaju jednu od najrespektabilnijih kompanija u Bosni i Hercegovini.

Previous Uoči objave NON PAPER-a: Kako su preko Tužilaštva urušavane ključne institucije Bosne i Hercegovine
Next Visočki Vimar - fabrika od 10 miliona i 23 nova radnika

You might also like

NAŠI DANI

Rekonstrukcija i izgradnja edukacionog centra „Čavle“ na Igmanu

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je jučer (utorak) Sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije i izgradnje edukacionog centra „Čavle“ na Igmanu sa dekanom Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Ahmetom

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Srebro za učenike iz naše zemlje na međunarodnom takmičenju naučnih projekata CASTIC 2019

Da je Bosna i Hercegovina mala zemlja velikih potencijala još su pokazali Edvin Džidić i Muhamed Sinanović, maturanti Richmond Park Koledža u Sarajevu. Oni su našu zemlju predstavljali na međunarodnom

Ekonomija/Biznis

BH Telecom planira višemilionska ulaganja u BH TechLab platformu

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman čestitao je 17. maj, Svjetski dan telekomunikacija i informacijskog društva, zahvalio je korisnicima usluga BH Telecoma zbog kojih se ubrzano radi na digitalnoj tranformaciji