Energoinvest uspješno realizira zahtjevan projekat u Kongu

Energoinvest d.d. Sarajevo uspješno realizuje projekat instalacije i puštanja u rad telekomunikacijske i radio opreme u Africi, u Kongu. Investitor projekta je Svjetska banka, a krajnji kupac SNEL – Elektroprivreda Konga. Radi se o projektu od nacionalnog značaja za elektrifikaciju i uvezivanje udaljenih regija i gradova u ovoj afričkoj zemlji, saopćeno je danas iz ove kompanije.

Projekte ovog tipa Energoinvestov sektor Inženjering za informacione i telekomunikacione tehnologije (IKT) već je uspješno realizovao u periodu 2008. – 2014. na tradicionalnim tržištima Libije i Kosova, te trenutno realizuje slične u Alžiru i Albaniji.

“Otvaranjem tržišta tzv. Crne Afrike proširen je biznis na još jedno važno tržište i regiju u kojoj imamo trenutno najveći trend ulaganja u eleketroenergetski sektor. Značajno da se radi o projektu tipa “ključu u ruke”,  s jedne strane logistički jako izazovnom, a s druge strane multidisciplinarnom i kombinovanom projektu izgradnje telekomunikacijskih, radio sistema, sistema besprekidnog napajanja i alternativnog napajanja solarnim panelima, CCTV, alarmni i protupožarnih sistema, te finalne realizacije daljinskog upravljanja i prenosa signala po energetskim vodovima. Ukupna vrijednost projekta i radova koje Energoinvest d.d. realizuje trenutno u Kongu je preko 2.000.000 eura”, navode iz Energoinvesta.

Realizacija ovog projekta podrazumjevala je prethodnu isporuku i realizaciju 2.200 kilometara optičkog kabla za predmetnu dalekovodnu liniju između prestonice Kinshase i Lubumbashija, koju je realizirao Energoinvestov sektor Inženjering za dalekovode, tokom 2012. i 2013. Kako bi bio omogućen prenos signala i upravljanje elektroenergetskog sistema u Kongu, Energoinvestov IKT realizuje duž cjelokupne linije telekomunikacijski sistem na ukupno 25 stanica, 7 regeneratorskog tipa, od kojih su 3 regeneratora u najnepristupačnijim dijelovima zemlje bez postojećih putnih komunikacija, tako da se oprema dijelom dostavlja i helikopterskim, kao i aviotransportom.

Iz Energoinvesta napominju da se radi o afričkoj državi sa velikom površinom i populacijom od preko 80 miliona stanovnika, sa jednom od najlošijih putnih komunikacija i elektroenergetskim sistemom u svijetu. Pored zahtjevnog i teškog terena, realizaciju otežavaju klimatski uslovi i subtropske bolesti. U kontekstu logističkih izazova važno je spomenuti da transport opreme u kišnoj sezoni na udaljenostima između stanica od 250 – 500 kilometara traje između 7 i 15 dana, što predstavlja ogroman izazov za ljudstvo i angažovani vozni park.

“Radovi se odvijaju planiranom dinamikom i očekujemo da će projekat biti realizovan u roku. Na terenu aktivno radi preko 30 ljudi, desetak bh. građana, predstavnika bh. kompanija, šest podizvođaća, te predstavnici investitora. Energoinvest d.d. Sarajevo, kao evropska kompanija, nastupa sa podizvođačima, a realizaciju projekta dodatno usložnjava činjenica da Bosna i Hercegovina u Kongu nema svoje diplomatsko predstavništvo”, kažu u ovoj kompaniji.

Koliko je ovaj projekat značajan za Kongo, govori činjenica da struja za javnu upotrebu u velikom broju gradova dolazi jednom sedmično i da je samim tim i potreba za osvjetljenjem ogromna. Energoinvest d.d. Sarajevo sa ovim poslom dobija još jednu značajnu svjetsku referencu, otvara mogućnosti za nastup na novim tržištima, te još jednom potvrđuje svoju reputaciju i brend u ovom dijelu svijeta. Vezano za širenje poslovanja Energoinvest d.d. na području Crne Afrike jako je interesantna činjenica da Energoinvest d.d., pored spomenutih referenci i svjetske ekpertize u domenu telekomunikacija, slične projekte do sada “nije mogao” realizirati u vlastitoj državi.

Izvor: eKapija.BA

Previous Iako se izvinio za vrijeđanje: Desničar Le Pen traži da Zlatan napusti Francusku
Next Dobri Bošnjanin – Mehmed-paša Sokolović

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kosovo napokon ukida takse na bosansku robu

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je za sutra ukidanje taksi od 100 posto na robu iz Bosne i Hercegovine, bez reciprociteta. Dok se prema Srbiji postupno uvodi reciprocitet, šta god

MADE IN BOSNIA-387

Bosanski izvoz za deset godina skoro udvostručen!

Iako se Bosna i Hercegovina, kao i mnoge druge zemlje, još uvijek suočava s posljedicama izazvanim pandemijom koronavirusa, zemlja je tokom 2021. godine ostvarila značajno bolji izvozni bilans nego prethodnih

MADE IN BOSNIA-387

Složni Grgići proizvode juneće meso za pola Bosne

Najljepših pet kuća u nizu pored puta Gradiška – Banja Luka pripadaju Grgićima, Jasminu, Murisu, Mehmedu, Ademu i Samiru. Kuće složne braće i rođaka Grgić nalaze se u Rovinama, selu