Federalni zavod u Mostaru ima 43 uposlenika, samo je jedan Bošnjak

Federalni zavod u Mostaru ima 43 uposlenika, samo je jedan Bošnjak

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Sanel Kajan objavio je na društvenim mrežama odgovor Federalnog agromediteranskog zavoda kojima je poslao upit.

Naime, Kajan je zatražio odgovore na pitanja, koliko je institucija (ministarstava, zavoda, agencija, uprava, regulatornih tijela) FBiH smješteno u Mostaru, kao i informaciju o nacionalnoj strukturi rukovodstva, službenika u institucijama FBiH sa sjedištem u Mostaru.

Iz Federalnog agromediteranskog zavoda su istakli Kajanu da je u Zavodu zaposlen samo jedan Bošnjak, a 42 Hrvata.

“Federalni agromediteranski zavod Mostar, sa sjedištem u Mostaru u ulici Biskupa Čule 10, od ukupno zaposlenih 43 djelatnika, prema nacionalnoj strukturi, 1 djelatnik je Bošnjak, a 42 djelatnika su Hrvati, uključujući i rukovodioca Zavoda”, naveli su u odgovoru.Kako je zastupnik Kajan izjavio za Vijesti.ba on je zatražio od svih ministarstava, zavoda, agencija i uprava, a kojima je osnivač Federacija BiH, da dostave informacije o nacionalnoj strukturi, misleći na one zavode, agencije i upravna tijela sa sjedištem u Mostaru.

“Jer nekako su uprava te agencije sa sjedištem u Mostaru na margini. Uvijek su pod lupom ova ministarstva i sve ostale institucije sa sjedištem u Sarajevu. A ove u Mostaru skoro niko i ne spominje”, pojasnio je on.

On je dodao i da iako je znajući kakav je omjer, nije očekivao da je ovako poražavajući, na štetu bošnjačkog naroda.

– Tražio sam odgovore i od drugih, za sada sam odgovor dobio samo od Federalnog agromediteranskog zavoda, očekujem odgovore i svih ostalih. I ako mi ne dostave u nekom razumnom periodu, na sljedećoj sjednici Parlamenta FBiH ću insistirati da mi dostave odgovore, poručio je Kajan.

Federalni agromediteranski zavod inače obavlja stručne i druge poslove iz nadležnosti Federacije BiH, koji se odnose na organiziranje izvještajno-prognoznih službi u zaštiti bilja, uzgojno-selekcijski rad u stočarstvu; certificiranje sjemena i sadnog materijala poljoprivrednog bilja; ispitivanje namirnica; kontrolu kvantiteta i kvalitete poljoprivrednih proizvoda i njihovih prerađevina, mineralnih gnojiva i sredstava za zaštitu bilja; poslove iz oblasti vinogradarstva i vinarstva, duhanske proizvodnje, mediteranskog voćarstva, educiranje farmera i brigu o zemljištu kao osnovnom prirodnom resursu na području mediteranske klimatske regije, te poslove vezane za druge biljne i stočarske proizvodnje koje su karakteristične za ovu regiju.

Kajan je progovorio o još jednoj aktuelnoj temi…

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru objavio je promotivni plakat za prvu ljetnu školu o metodologiji političkih nauka, koju, u saradnji s IPSA-om organizuje od 15. do 20. jula 2024. godine.

Međutim, plakat je privukao mnogo više pažnje nego sam događaj. Naime, autor ilustracije koja prikazuje Stari most i njegovo okruženje odlučio je “intervenisati” te munare džamije u starom dijelu grada preoblikovati u nešto drugačije objekte, koji izgledaju poput kula. Mnogi građani su to odmah primijetili i oštro negodovali, a među njima i zastupnik Demokratske fronte u Zastupničkom domu federalnog parlamenta Sanel Kajan, koji je o tome govorio u emisiji ‘Dobar dan BiH’ Hayat TV.

Mi koji smo u Mostaru, svjedočimo lažiranjima, podmetanju i prekrajanju istine koju šire kao i Sveučilište u Mostaru. Spremni su da idu tako daleko da prikažu stari dio grada bez džamija, da prikažu Stari most onakvim kakvim ga vide, oni ga zovu ‘rimski most’. Svim tim ljubiteljima prekrajanja istine možemo poručiti da im neće proći laži, podmetanja. Krajnje je vrijeme da se progovori. Ovo nije izolovan slučaj. Sveučilište u Mostaru i brojne institucije sa sjedištem u Mostaru, prevođeni kadrovima HDZ-a, sistemski godinama rade na tome. Prikazuju Mostar onakvim kakvim bi ga željeli vidjeti – rekao je Kajan.

Riječ je o akademskoj zajednici koja se odlučila na ovakav potez. Kajan se dotakao i toga koliko je to zabrinjavajuće.

Zabrinjavajuće je to što ta ista akademska zajednica 30 godina šuti o monsturioznim zločinima koji su se desili upravo u tim zgrada. Sveučilište Mostar bilo je jedno od najgorih mučilišta Bošnjaka i Srba. Hvatani su na ulicama Mostara i vođeni na to isto Sveučilište gdje su mučeni i ubijani. Porodice žrtava moraju znati odgovore. Sveučilište mora dati odgovore. Sada od sebe prave žrtvu. Navikli su na šutnju. I ja sam ljut na one koji 30 godina šute, a trebali su pitati. Trebali su pokazati prstom na one koji su agresori. Uvijek se šuti zarad nekog dobra. Šutnjom se dobilo to da Sveučilište Mostar sada obilježava 47 godina postojanja. Lutkarsko kazalište Mostar sada obilježava 70 godina postojanja. Ulice u zapadnim kvartovima nose imena koljača i zločinaca. Dogodilo se to da se lažira prošlost Mostara. Vrijeme ide. Dolaze mlade generacije. Samo je istina naš put. Samo nas istina može osloboditi – ističe Kajan.

-Večerašnje gostovanje gospodina Kajana na Hayat TV možete pogledati OVDJE!

Previous Premijerno prikazan dokumentarni film „Agresija na istinu“, Avde Huseinovića
Next Hvar - vlast ne dozvoljava preuzimanje zgrade koja je u vlasništvu bosanske firme

You might also like

NAŠI DANI

Snimatelj ‘Potkivanja Tegeltije’! Raskrinkao korumpiranog direktora, u ratu zarobio džip zločinca Mladića!

Nermin Alešević, biznismen iz Velike Kladuše koji je pokrenuo medijsku i pavosudnu lavinu snimcima koje je tajno snimao na sastanku sa Milanom Tegeltijom, predsjendikom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća i pripadnikom

NAŠI DANI

Održana komemoracija u Trnopolju u znak sjećanja na žrtve logora tokom agresije

U organizaciji Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka danas je održana komemoracija u znak sjećanja i poštovanja prema žrtvama bivšeg koncentracionog logora Trnopolje, kod Prijedora. Predsjednik tog saveza i

NAŠI DANI

KS: 118 novih policijskih službenika

Danas je  u sportskoj dvorani Sektora za policijsku podršku, po uspješno okončanom školovanju na Policijskoj akademiji FMUP-a, u prisustvu mnogobrojnih zvanica, menadžmenta MUP-a KS, te rodbine i prijatelja, XXXVI klasa