Goražde: Obilježena godišnjica ubistva 40 civila u naselju Podlozje

Goražde: Obilježena godišnjica ubistva 40 civila u naselju Podlozje

 

Već dvije decenije za ovaj zločin niko nije odgovarao…

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na civilne žrtve agresije, logoraše i žene u oslobodilačkom ratu danas je u naselju Podlozje u prisustvu brojnih zvaničnika Općine i BPK-a Goražde, predstavnika udruženja logoraša iz Goražda i Sarajeva, predstavnika Muftijstva goraždanskog,  te građana obilježen 22. maj – Dan sjećanja na zločine i stradanja u ovom naselju kao i sjećanje na 40 sugrađana koji su svirepo ubijeni od strane srpskih vojnih i paravojnih jedinica koji su tačno prije 24 godina nakon što su 18 dana držali pod okupacijom ovo mjesto ‘upale’ u naselje, te mučki pobile nedužno stanovništvo.

Prisutni su se najprije učenjem fatihe prisjetili stradalih građana mjesne zajednice Goražde IV, a nakon toga je uslijedilo polaganje cvijeća na spomen obilježje. Cvijeće su položile brojne delegacije i to: delegacija porodica ubijenih, delegacija Udruženja logoraša ”Goražde”, predstavnici civilnih žrtava agresije i žena u oslobodilačkom ratu, delegacija Saveza logoraša u BiH, delegacija Saveza udruženja logoraša Kantona Sarajevo, delegacija Općine Goražde, delegacija Muftijstva goraždanskog i Vlade BPK-a Goražde, delegacije udruženja logoraša Stari Grad, Centar, Ilidža, Novi Grad.

Nakon polaganja cvijeća uslijedila su obraćanja zvanica, među kojima se u ime Općine Goražde obratio načelnik dr.sci. Muhamed Ramović koji je na početku pozdravio sve prisutne, te dodao – ”Šaljemo jasnu poruku svim građanim i svim institucijama da se svi nestali konačno pronađu i dostojanstveno sahrane kako bi se olakšalo svim porodicama koje tragaju za svojim nestalim, a i svima nama će biti lakše. Ovom prilikom pozivamo i sve institucije da procesuiraju sve one koji su se ogriješili u BiH i da se u skladu sa zakonom kazne.”

 

Pored Načelnika prisutnima su se obratili i Muhamed Hećo predsjednik Udruženja logoraša ”Goražde” Goražde, goraždanski muftija Remzija ef. Pitić, te ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Damir Dučić.

Oni su još jednom prisutne podsjetili na strašne zločine koji su se desili u ovom naselju, te na činjenicu  kako već dvije decenije za ovaj zločin niko nije odgovarao. Sa današnjeg skupa još jednom je poslata poruka da pravda mora pobjediti i da se odgovorni moraju kazniti, te da ne treba nikada zaboraviti ono šta nam se desilo.

Današnji program učenjem ilahija upotpunila je učenica MSŠ ”Enver Pozderović” Lejla Žuga, a u popodnevnim satima proučen je i tevhid.

Previous Imam učestvuje u gradnji kuće za porodicu preminulog sveštenika u Bileći
Next Porodica Vuk: Život na više od hiljadu metara nadmorske visine

You might also like

NAŠI DANI

Probijena lijeva cijev tunela Ivan duga 1761,50 metara

Na dionici Tarčin – Ivan kroz planinski prijelaz Ivan Sedlo je probijena lijeva cijev tunela Ivan dužine 1761,50 metara. Radovi na probijanju tunela započeli su u januaru prošle godine. Ovo

NAŠI DANI

Mostar: Manifestacija ‘Bosno i Hercegovino, moja domovino’ skreće pažnju na važnost Dana državnosti

U povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u četvrtak je u Narodnom pozorištu Mostar održana manifestacija “Bosno i Hercegovino, moja domovino”, s ciljem razvijanja osjećaja za državu kod učenika,

NAŠI DANI

Opet po starom: Na dočeku u Zagrebu fudbaleri Hrvatske zapjevali presuđenoj paradržavnoj tvorevini

Mundijal je završen večeras! Argentina je šampion, Francuska druga. Fenomenalno finale (2:2 te 3:3 nakon produžetaka) i slavlje Messija i ekipe poslije penala. Treće mjesto osvojila je Hrvatska jučerašnjom pobjedom