Gračanička firma Metron Automation s četiri robotske ćelije na sajmu ‘GRAPOS EXPO’

Gračanička firma Metron Automation s četiri robotske ćelije na sajmu ‘GRAPOS EXPO’

Roboti gračaničke firme Metron Automation posluživali su kafu posjetiocima 12. međunarodnog sajma poduzetništva i obrta „GRAPOS EXPO 2023“, koji je danas otvoren u Gračanici.  

Osnivač firme Metron Automation Asim Pedić rekao je Feni da su za predstavljanje na tom sajmu izdvojili četiri robotske ćelije. Osim posebne atrakcije robota konobara, tu je i robotska ćelija za zavarivanje, zatim za opsluživanje CNC mašina, kao i jedan robot koji vrti reklamu firme. Pored toga, na sajmu su i mladi inženjeri ove firme koji će predstaviti ostale projekte na kojima rade.

Metron Automation je inovativna, mlada i razvojno orijentisana kompanija čija je osnovna djelatnost pružanje usluga iz oblasti robotike i automatizacije, a koja nudi cjelokupno rješenje određenog proizvodnog procesa, kojeg vlasnik želi automatizirati ili robotizirati kako bi krajnji proizvod bio što kvalitetniji.

– Firma je osnovana 2019. godine, a vizija je ostala ista, da se okupi mlad, perspektivan tim, koji može raditi ozbiljne stvari iz oblasti automatizacije i robotike. Trenutno radimo, pored naravno Bosne i Hercegovine i sa partnerima u Sloveniji, Austriji, Srbiji, Njemačkoj. Otprilike 20 do 30 posto naših rješenja, proizvoda plasira se vani – dodao je Pedić.

Metron Automation je dosad ostvarila saradnju s velikim brojem kompanija u Bosni i Hercegovini, što je dokaz da su domaće firme spremne za modernizaciju svojih proizvodnih procesa. Kada je riječ o dobavljačima, kako je rekao Pedić, oni su pretežno iz Japana i Njemačke, zavisno o kojim komponentama je riječ.

Cijene robotskih ćelija, kako je dodao Pedić, zavise od toga šta je potrebno automatizirati, odnosno robotizirati.

– Neka najjednostavnija ćelija košta oko 50.000 eura, a neke dostižu cijenu i 250 hiljada eura i više, sve to zavisi od puno faktora. Mi radimo po principu, odnosno kod krajnjeg kupca snimimo proces koji se trenutno radi ručno ili uz neke poluautomate i ponudimo jedno kompletno rješenje koje sutra radi automatski, dosta produktivnije i efikasnije – naveo je Pedić.

Naglasio je da je Metron Automation stalno otvoren za prijem novih elektro i mašinskih inženjera.

Previous Čovićeve želje pred susret s 'Trojkom' - traži ukidanje Finansijske policije FBiH!
Next Brčko: Ispod fontane u dvorištu pronađeni posmrtni ostaci žrtve genocida iz Srebrenice

You might also like

Ekonomija/Biznis

Proizvodi od kozjeg mlijeka traženi na tržištu; sirevi, voćni jogurt, čak i sapuni

Mali je broj onih koji se žele posvetiti uzgoju koza i proizvodnji proizvoda od kozijeg mlijeka. Mladi bračni par Kamberović iz živiničkog naselja Tupković dao je šansu upravo ovoj djelatnosti.

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina je najmanje zadužena država u Evropi!

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je u utorak informaciju Ministarstva finansija i trezora o zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 30. juna 2016. godine. Prema službenim podacima, javni dug Bosne

NAŠI DANI

AVA Star Kakanj: Proizveli i isporučili više od 7000 vizira za bolnice, klinike, apoteke, BH Poštu..

Kakanjski zaštitni viziri od početka pandemija u našoj zemlji velika su pomoć i zaštita od prenošenja virusa Covid-19 u bolnicama, apotekama i kliničkim centrima širom Bosne i Hercegovine. Djelo je