Građani se uglavnom pridržavaju naredbi i preporuka te ostaju kod kuće (VIDEO)

Građani se uglavnom pridržavaju naredbi i preporuka te ostaju kod kuće (VIDEO)

Građani Sarajeva, sudeći po sablasno praznim ulicama glavnog grada, uglavnom se pridržavaju izdatih naredbi i preporuka da ne izlaze iz svojih domova, te ostaju kod kuće.

Građani su u većini slučajeva pokazali odgovornost te izlaze samo radi nabavke neophodnih namirnica i lijekova ili u slučaju radne obaveze.

Sarajevske ulice, trgovi i parkovi su prazni, a od danas u 18.00 sati na snagu stupa jučer donesena naredba Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju zabrane kretanja građana na području Federacije BiH u vremenu od 18.00 do 05.00 sati.

U skladu sa jednom od ranijih naredbi, kretanje je u potpunosi zabranjeno osobama starijim od 65 godina i mlađim od 18 godina. Ranije su, također, donesene naredbe o potpunoj obustavi rada javnog gradskog prijevoza, zatvoreni su tržni centri, kao i većina trgovina, ugostiteljski objekti, kulturne institucije, a ne rade ni obrazovne ustanove i vrtići.

Iz nadležnih institucija i službi svakodnevno upozoravaju građane da ne izlaze iz svojih domova, da se ne okupljaju, kako bi se smanjila mogućnost prenošenja koronavirusa.   

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak ističe da se  ve radi na smanjenu rizika i naglašava da trebamo biti svjesni i društveno odgovorni da se sve ove mjere poduzimaju u funkciji zaštite ljudi.

-Treba smanjiti kretanje, socijalne kontakte među ljudima. To je u ovom trenutku ključni problem. Da se širenje bolesti zaustavi – kazao je on. 

Previous Sanela Begić iz Matuzića besplatno pravi zaštitne maske: Ovo je moj doprinos teškoj situaciji
Next Putovanje po planinama

You might also like

NAŠI DANI

Tokić: U jeku ekonomske krize stranačke oligarhije su izdvojile stotine hiljada maraka za hiljade plakata

Sejfudin Tokić– U jeku najveća poslijeratne ekonomske krize u BiH kao posljedice epidemije Covid-19,stranačke oligarhije su izdvojile stotine hiljada maraka za hiljade plakata u Sarajevu. Dok sve veći broj penzionera

NAŠI DANI

Ispod ruševina u Malatyi pronađeno tijelo bh. državljanina Angela Peševskog

Ispod ruševina u turskoj Malatyi pronađeno tijelo bh. državljanina Angela Peševskog, potvrdio je za Anadoliju ambasador Bosne i Hercegovine u Turkiye Adis Alagić. Za Peševskim se tragalo od razornog zemljotresa

NAŠI DANI

Evakuacija bolnice Al-Shifa u toku nakon naredbe izraelske vojske

Al Jazeera je prikupila brojne glasove iz Gaze kako bi zajedno sastavili ono što se jutros dogodilo u bolnici Al-Shifa. Evo glavnih zaključaka: Nadzornik bolnice Omar Zaqout kaže za Al