Građani se uglavnom pridržavaju naredbi i preporuka te ostaju kod kuće (VIDEO)

Građani se uglavnom pridržavaju naredbi i preporuka te ostaju kod kuće (VIDEO)

Građani Sarajeva, sudeći po sablasno praznim ulicama glavnog grada, uglavnom se pridržavaju izdatih naredbi i preporuka da ne izlaze iz svojih domova, te ostaju kod kuće.

Građani su u većini slučajeva pokazali odgovornost te izlaze samo radi nabavke neophodnih namirnica i lijekova ili u slučaju radne obaveze.

Sarajevske ulice, trgovi i parkovi su prazni, a od danas u 18.00 sati na snagu stupa jučer donesena naredba Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju zabrane kretanja građana na području Federacije BiH u vremenu od 18.00 do 05.00 sati.

U skladu sa jednom od ranijih naredbi, kretanje je u potpunosi zabranjeno osobama starijim od 65 godina i mlađim od 18 godina. Ranije su, također, donesene naredbe o potpunoj obustavi rada javnog gradskog prijevoza, zatvoreni su tržni centri, kao i većina trgovina, ugostiteljski objekti, kulturne institucije, a ne rade ni obrazovne ustanove i vrtići.

Iz nadležnih institucija i službi svakodnevno upozoravaju građane da ne izlaze iz svojih domova, da se ne okupljaju, kako bi se smanjila mogućnost prenošenja koronavirusa.   

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak ističe da se  ve radi na smanjenu rizika i naglašava da trebamo biti svjesni i društveno odgovorni da se sve ove mjere poduzimaju u funkciji zaštite ljudi.

-Treba smanjiti kretanje, socijalne kontakte među ljudima. To je u ovom trenutku ključni problem. Da se širenje bolesti zaustavi – kazao je on. 

Previous Sanela Begić iz Matuzića besplatno pravi zaštitne maske: Ovo je moj doprinos teškoj situaciji
Next Putovanje po planinama

You might also like

NAŠI DANI

Reis Kavazović Bošnjacima: Ako treba, raspolovite koru kruha, ali školujte vašu djecu

  Tokom nedavne posjete Muftiluku zeničkom – Medžlis Islamske zajednice Teslić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović uputio je važne poruke, od kojih neke treba posebno naglasiti.

NAŠI DANI

Gradačac: Održana manifestacija “Dova za domovinu”

Uz prigodan vjerski program, historijski čas i učenjem „dove za domovinu“ danas je na spomen obilježju borcima Armije RBiH, „Ljiljan“ na koti Bandera u Gradačcu održana manifestacija kojom je obilježena

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Hag: Potvrđen međunarodni oružani sukob, okupacija i hrvatski udruženi zločinački poduhvat

  Pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju danas su izrečene pravomoćne presude u predmetu protiv bivših političkih i vojnih vođa samoproglašene Herceg-Bosne – Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića,