Grupa bosanskih hirurga napisala kapitalno djelo iz oblasti moderne hirurgije

Grupa bosanskih hirurga napisala kapitalno djelo iz oblasti moderne hirurgije

Iz štampe je izašla knjiga pod nazivom “Hirurgija/Kirurgija“, ima 16 autora urednika, 22 poglavlja i 11 koautora, najistaknutijih hirurga iz cijele Bosne i Hercegovine.

Radi se o eminentnim stručnjacima pet državnih medicinskih fakulteta iz Tuzle, Sarajeva, Foče, Mostara i Banja Luke. Oni su udružili znanje i praksu te, po ocjenama recenzenata, napisali vrhunski udžbenik iz oblasti moderne hirurgije.

Knjiga sadrži 1.246 stranica i pokriva sve oblasti hirurgije. Namijenjena je za usavršavanje studenata i specijalizanata, ali i starijih ljekara.

Grupu autora zaslužnih za taj veliki projekt čine hirurzi Samir Delibegović, Ismet Gavrankapetanović, Ismar Rašić, Nermir Granov, Mirsad Hodžić, Reuf Karabeg, Goran Krdžalić, Benjamin Kulovac, Ante Kvesić, Nenad Lalović, Siniša Maksimović, Radmilo Marić, Fuad Pašić, Nedžad Rustempašić, Milan Simatović i Nikica Šutalo.

Profesor dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i jedan od autora kaže da se radi o modernom znanju zasnovanom na personalnom iskustvu a da je posebna vrijednost u tome što je prvi put sublimirano znanje i iskustvo hirurga iz cijele Bosne i Hercegovine.

Naglašava da je urađen  sjajan i veliki posao od kojeg će puno koristi imati generacije studenata.

I dr. Ismar Rašić, abdominalni hirurg iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i jedan od autora suglasan je da je, po mnogo čemu, to izuzetno djelo.

-Dobili smo štivo koje u ovom kvantitetu i kvalitetu dosad kod nas nije postojalo. Ovo je prva kompletna knjiga tog sadržaja. Oni koji će je koristiti imati će na jednom mjestu koncentrisano znanje s puno podataka – kaže dr. Rašić, saopćeno je iz Opće bolnice ‘ “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

“Hirurgiju/Kirurgiju” objavljuju Dobra knjiga, Sarajevo i Udruženje endoskopskih hirurga BiH, a promocija je planirana za septembar ove godine u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banjoj Luci i Foči.

Izvor: Agencije/rtvtk

Previous Noć kad se spašavala historija: Prije 28 godina zapaljena sarajevska Vijećnica
Next Svečano otvoren 47. Sajam šljive u Gradačcu

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zenički studenti prava osvojili prva tri mjesta na međunarodnom takmičenju u Dubrovniku

Studentica Pravnog fakulteta Univerziteta Zenica (UNZE) Velida Kurtović pobjednica je međunarodnog takmičenja “Adriatic Moot Court” koje je danas završeno na fakultetu Inter University Centre u Dubrovniku. Drugo mjesto osvojila je

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Potpisani ugovori za finansiranje projekata u oblasti nauke u FBIH (VIDEO)

Ugovori o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata u oblasti nauke u 2020. godini u Federaciji BiH potpisani su u srijedu u Mostaru, a potpisali su ih sekretar Federalnog ministarstva

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Premijer Novalić čestitao novi veliki uspjeh mladih bosanskih pravnica

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić u svoje i u ime Vlade Federacije BiH čestitao je danas studenticama tima Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na osvojenom prvom mjestu na